Meny

Oppgraderer før salg

OPPUSSING: Marius Dalen skal snart selge leiligheten han har leid ut den siste tida. Men først skal grønnfargen på kjøkkenet til pers. (FOTO: Aleksander Andersen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange boligselgere går veien om oppussing i jakten på de høye budene.

– Først må jeg tenke over om det kan lønne seg. Og hvis det lønner seg, har jeg tid til det?

Marius Dalen står på kjøkkenet i leiligheten han snart skal selge. De mørke trelistene har blitt hvite, og også veggene og taket venter på et nytt, lyst strøk. Men flere avgjørelser står for tur. Hva med den grønne kjøkkeninnredningen, benkeplaten og de brune flisene?

– Hva tenker du om kjøkkenet? spør Ada Kjenner, megler og partner i iHUS.

– Det er jo veldig grønt, medgir Dalen.

Les også: - Svakeste boligprisvekst på fire år

Vurderinger

Hvor mye man skal legge i oppussing før leiligheten selges, vil alltid være en vanskelig avveining. Det er stor forskjell på å male skapdørene og å bytte ut hele kjøkkeninnredningen, men langt ifra sikkert at potensielle kjøpere lar seg imponere selv om selgeren velger kostbare løsninger.

– Bad og kjøkken er dyre rom som det skal mye til at jeg anbefaler noen å pusse opp. Det verste er hvis du kommer til en selger som har brukt mye penger og det virkelig ikke ser bra ut. Da gjør det helt vondt i magen, sier Kjenner.

Tall fra Prognosesenteret viser at mer enn halvparten av oss planlegger å pusse opp inne, ute eller både inne og ute det neste året. Men hvor mange som gjør det fordi de skal selge, finnes det ikke konkrete tall på.

– Derimot ser vi at det ofte gjøres større oppussingsarbeider i etterkant av kjøp, sier siviløkonom Truls Vasvik ved Prognosesenteret.

Boligens størrelse, beliggenhet og generelle standard er ting som bør vurderes før du setter i gang med oppussing før et salg. En liten leilighet med enkel standard trenger ikke det beste parkettgulvet. Men det vil kanskje kjøpere innen en høyere prisklasse sette ekstra pris på.

Hvis en bolig krever mange og dyre grep for å se akseptabel ut, kan det være like greit å sette merkelappen «oppussingsobjekt» på annonsen, mener Kjenner.

Les også: – Boligkjøpere bør forberede seg godt

Rimelig oppussing

Men mye kan også fikses for en forholdsvis billig penge. Hos Dalen kommer ikke kjøkkenet til å skiftes ut, men trolig vil frontene ha fått en mer nøytral farge når boligen åpnes for visning. Også flisene vurderer han å gjøre noe med. Kanskje kan de males?

– Inkludert maling og annet utstyr jeg trenger, kommer nok utgiftene på 10.000-15.000 kroner, anslår Dalen der han står på balkongen med sønnen i armene.

Med en frisk dose potteplanter og nytt gulvbelegg har megleren tro på at balkongen kan bli ettromsleilighetens trumfkort.

Men dersom oppussingen blir så omfattende at taksten stiger mye, risikerer Dalen at kjøpere med stor nok lommebok egentlig er ute etter en større leilighet. Her gjelder det å holde seg under førstegangskjøpernes økonomiske tak.

Les også: - Vi taper penger på BankID

Kyniske kjøpere

For å trekke folk til visning er det viktig at annonsebildene sitter. Skrikende farger og mørke vinduskarmer i en ellers lys leilighet er ting som kan telle negativt.

– Hvor kyniske er vi ikke når vi kikker på annonser? Vi gjør bare sånn, sier Kjenner og svinger pekefingeren som om hun blar kjapt gjennom bildene.

Noen boligkjøpere er flinke til å se muligheter der andre ser uønsket arbeid. Men kundegruppen blir større hvis flere tenker at de kan flytte rett inn og heller ta oppgraderingene etter hvert. Da hjelper det med nymalte tak og vegger.

Administrerende direktør Bjørg Owren ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) tror enda flere burde tenkt over hva oppussing kan gjøre med salget.

– Men du bør gjøre det ordentlig, ellers kan inntrykket trekkes ned, råder hun.

Kjenner synes de fleste er flinke.

– Nordmenn pusser opp mye og liker å «gjøre det selv». De fleste har også fått med seg at det skal være lyst og nøytralt, sier megleren.

Tips før fotografering og visning

* Rengjør, rydd og luft godt i boligen. Dette gjelder også garasje og boder.

* Hold det nøytralt og enkelt, men ikke for enkelt. Boligen skal være hjemmekoselig, et sted kjøperne føler de kan bo.

* Ikke ha flere møbler enn at boligen gir god romfølelse.

* Skap harmoni og sammenheng mellom rommene. Ta utgangspunkt i to-tre farger som går igjen i puter, fat, blomster og lignende.

* Fjern personlige eiendeler som familiebilder og tannbørster.

(Kilder: iHUS og Aktiv Eiendomsmegling)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus