Krever 5 mill. i skattefradrag

IKKE BLID: Erik Solér mener han har penger til gode - det er ikke skattemyndighetene enige i. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
IKKE BLID: Erik Solér mener han har penger til gode - det er ikke skattemyndighetene enige i. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erik Solér mener han har millioner tilgode hos skattemyndighetene etter at han stilte garanti for et lån til Start Toppfotball. Den tidligere fotballprofilen har derfor saksøkt Staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere fotballspilleren og fotballinvestoren mener tapet han fikk etter garantistillelsen er et resultat av hans næringsvirksomhet. Skattemyndighetene er av en helt annen oppfatning.

- Sentrale spørsmål i saken blir å avklare om Solér i det hele tatt drev noen personlig næringsvirksomhet slik han hevder, skriver advokat Helge Skogseth Berg hos advokatfirmaet Lynx i sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett. Berg representerer Staten ved Skatt Øst i rettssaken som kommer opp mandag og tirsdag til uken.

Etter det DN.no erfarer hadde den tidligere fotballagenten opprinnelig krevd et fradrag på rundt fem millioner kroner for ligningsåret 2008. Det såkalte garantitapet kom da at han måtte bla opp etter å ha stilt en garanti til Nye Start AS.

Sammen med skatteadvokat Ernst Ravnaas eide Solér Nye Start, et selskap som lenge var majoritetsaksjonær i Start Toppfotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siste nytt om Start leser du hos ABC Nyheter Fotball

Solérs sak var oppe i skatteklagenemnda i mai 2012 uten at fotballkjendisen fikk gehør. Solér valgte deretter å saksøke Skatt Øst. I sitt sluttinnlegg argumenterer Solérs advokat Ola Haugen for at klienten definitivt har drevet personlig næringsvirksomhet.

- Det bestrides at aktiviteten er utøvd av Nye Start, slik skatteklagenemnda har lagt til grunn i sitt vedtak, skriver Haugen i sitt sluttinnlegg.

Personlig engasjement

Han viser til at det var Erik Solér personlig som hadde et omfattende engasjement og roller i Start ved kapitalinnskudd, lån og garantier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Saksøker fulgte opp investeringen i Start Toppfotball tett og bidro finansielt ved å stille midler til rådighet i kritiske faser. Saksøker har tatt en betydelig personlig risiko i forbindelse med sin virksomhet, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten mener det faktum at selskapet Nye Start var det formelle mellomleddet, ikke kan være avgjørende for fradragsretten. Han mener investeringsvirksomheten Solér utøvde i realiteten var rettet mot Start Toppfotball og Start Stadion.

Alt det siste om eliteserien finner du her

Haugen argumenterer videre for at Solérs virksomhet ikke var å følge opp en passiv kapitalplassering, men å utvikle verdien av investeringen i fotballaget:

- Virksomheten innebar at han fulgte opp, beskyttet og sikret betydelige verdier. Ved å innta en slik aktiv eierrolle ville han, dersom Start Toppfotball lyktes, kunne forvente en gevinst på investeringen langt høyere enn det som kan forventes å oppnås gjennom en investering i børsmarkedet, skriver advokaten.

Erik Solér viser til sin advokat Ola Haugen i advokatfirmaet Wikborg Rein for uttalelser om saken. Det har så langt ikke lykkes DN.no å få kontakt med Haugen.

Flere fotballnyheter finner du her