- Ryanair-ansatte i Norge må betale skatt i Norge

Sigbjørn Johnsen har tidligere sagt at han ikke flyr Ryanair. Foto: T
Sigbjørn Johnsen har tidligere sagt at han ikke flyr Ryanair. Foto: T

Det slår finansminister Sigbjørn Johnsen fast i et skriftlig svar til Ryanair. Les hele brevet her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryanair har sendt brev til Finansdepartementet, om flymannskapets skatteplikt til Norge og Irland.

Her hevdes det at personell som arbeider på deres fly jobber i Irland og derfor bare skal skattlegges der, og det påstås at dette følger av skatteavtalene.

- Dette er feil, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen nå i et svar til Ryanair-sjef Michael O´Leary:

- Riktignok kan Irland skattlegge personell på irske fly i internasjonal fart, men dette opphever ikke skatteplikten i bostedslandet. Etter skatteavtalene kan bostedslandet skattlegge alle inntekter fullt ut, men skal gi fradrag i sin skatt for den skatt som måtte være betalt i Irland, påpeker han i brevet.

Brevet fra Ryanair er sendt som et åpent brev, og Finansdepartement har derfor valgt å publisere svarbrevet.

Les hele brevet her (ekstern lenke)

Finansminister Johnsen har også tidligere gjort det klart at de Ryanair-ansatte som har base på Rygge skal skatte til Norge, selv om de jobber innen luftfart.

- Hvis du er skattemessig bosatt i Norge, skal du skatte hit, sa han i midten av denne måneden: Krever skatt fra Ryanair-ansatte

O´Leary nekter

I begynnelsen av april gikk tidligere kabinansatt ved Ryanairs base på Rygge i Østfold, Alessandra Cocca (35) fra Italia ut og saksøkte flyselskapet. Hun mente hun var urettmessig oppsagt. Dette er første gang at tidligere Ryanair-ansatte står frem med navn i mediene, og forteller fra livet på innsiden i selskapet. Saken har fått mye omtale i norske medier de siste par ukene.

Les mer om saken her: Eks-flyvertinne saksøker Ryanair

Ryanair-sjef Michael O´Leary tilbakeviste alle anklagene fra Cocca og nektet for at de ansatte går på "slavekontrakter".

- Min påstand er at du ikke i noe fritt, vestlig land kan ha folk på slavekontrakt. Vi har 8.500 ansatte som frivillig jobber for oss. I tillegg har vi - i dette øyeblikk - 5.000 personer på venteliste som gjerne vil begynne i jobb hos oss, inkludert fra SAS. Det faller på sin egen urimelighet å si at vi tilbyr slavekontrakter, sa O'Leary. Han tok også et søksmål fra Cocca med knusende ro.

- Saken vil bli avvist. Anklagene mot oss er uten rot i virkeligheten, og dessuten er det hevet over tvil at vi og våre ansatte må forholde oss til irske lover og regler også ved vår base på Rygge i Norge, har O'Leary sagt.

Finansdepartementet er imidlertid av en annen oppfatning, kommer det frem i brevet Sigbjørn Johnsen nå har sendt Ryanair-sjefen.

Les også: Sigbjørn Johnsen flyr ikke med Ryanair

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus