Analytiker: - Apple har blitt komisk billig

Flere etterlyser en ny Steve Jobs for å berge Apple. Foto: NTB scanpix
Flere etterlyser en ny Steve Jobs for å berge Apple. Foto: NTB scanpix

Apple-aksjonærene har tapt verdier tilsvarende 371 Mona Lisa-malerier eller to romstasjoner. Før tallene presenteres spekuleres det i alle utfall, inkludert sjefens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Tim Cook tok over roret i Apple etter Steve Jobs, var selskapet på vei rett opp. De var enerådende på nettbrettmarkedet, dominerende innen smarttelefoner og apper, og aksjekursen satte stadig nye rekorder. Men i høst startet nedturen, og den har blitt vond og dyp. I kveld legger Apple frem tall for selskapets andre kvartal, og snittet blant analytikerne peker mot at selskapet ikke vil nå sine egne mål. Apple har ellers gjort det til en vane å knuse forventningene, så dette er i så fall nye toner.

Les også: Apple satser på innendørs navigasjon

Massivt fall

Apples aksjekurs har falt fra over 700 dollar i september ifjor til under 400 dollar før resultatfremleggelsen. Det tilsvarer et verdifall på 286 milliarder dollar, nesten 1700 milliarder kroner. Så store tall er vanskelige å fatte, og nettstedet Motley Fool har derfor funnet frem til en liste over ting man kunne kjøpt med denne summen.

Fallet alene vil være nok til å kjøpe hele rivalen Microsoft samt tre ganger nettstrømmingsgiganten Netflix. Alternativt kunne man kjøpt Mona Lisa, verdens antatt mest verdifulle bilde. Summen Apple har tapt er 371 ganger høyere enn antatt pris på mesterverket. Man kunne også valgt å spandere tre Ipad mini-nettbrett på hver eneste av de 315 millionene mennesker som bor i USA.

Rent økonomisk kan man også sammenligne tapet med naturkatastrofer. De grusomme skadene etter tsunamien som traff Japan i 2011 hadde en økonomisk prislapp som omtrent tilsvarer tapene til Apples aksjonærer. I forhold til orkanen Sandy er tapene til Apple-investorene omtrent fire ganger større.

Les også: Apple kan få fart på norsk sensorteknologi

Cook ferdig?

Nedturen skyldes nok i stor grad at konkurrentene har blitt bedre. Samsung og Googles Android-system har tatt over som det ledende mobilsystemet og Iphone er ikke lenger et selvsagt førstevalg blant de som har råd til å velge. Samtidig er det nå lenge siden Apple har trukket et nytt revolusjonerende produkt opp av hatten. Steve Jobs ble kjent for å presentere nærmest magiske nye dingser, som endret markedet totalt, eller skapte nye markeder.

Allerede da Jobs døde ble det stilt spørsmål ved om Apple kunne fortsette å produsere supertreffere som Ipod, Itunes, Iphone, App Store og Ipad. Nå lurer enkelte på om Tim Cook er rett mann for å føre arven videre. "Leter Apple etter en erstatter for toppsjef Cook?" spør Forbes.com.

Kildene virker ikke akkurat bombesikre - det er snakk om "noen Wall Street-kilder" nær noen Apple-sjefer". Men ifølge Forbes.com er det flere store investorer som mener Apple burde begynne å se etter en erstatter, hvis de ikke allerede gjør det.

Les også: Apple opp på lanseringsrykter

- Komisk billig

Pessimistene frykter at Apple kan falle videre, slik som HP eller Nokia. Nokia var tidligere konge av mobilverdenen, men har opplevd kursfall på 90 prosent. Teknologiverdenen kan være nådeløs.

Men analytikerne er generelt svært positive. Av 37 analytikere som følger selskapet er det ingen som anbefaler salg, iføge data fra MSN.com. 25 av dem har en sterk kjøpsanbefaling, og ytterligere seks har en moderat kjøpsanbefaling.

- Når du ser på tallene, er det virkelig komisk hvor billig dette selskapet har blitt, sier teknologi og tele-analytiker Andrew Tonner i Motley Fool i en video.

Han påpeker at selskapet er priset til seks ganger selskapets kontantstrøm, når man ikke regner med selskapets massive kontantreserver. Denne prisen tilsvarer en fremtid der selskapet skrumper inn og blir mindre enn det er i dag, men analytikerne venter en sunn vekst, påpeker han.

Motley Fool viser også til at analytikerne i snitt har et kursmål på 584 dollar per aksje, som er 45 prosent over dagens kurs. Hvis det slår til, kan Apples investorer få ferske verdier nok til å kjøpe Mona Lisa over 150 ganger, eller spandere én internasjonal romstasjon.

Apple legger frem tall i kveld, klokken 23.00 norsk tid. Les om det på DN.no i morgen tidlig.

Les også: Apple vil patentere kjegle-skjerm

Les om Nokias nedtur: Ser lyspunkter i kraftig stup

Personvernpolicy