Slik kjøper du din første bolig

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

For de aller fleste er det vanskelig, men ikke umulig, å komme seg inn på boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sterk boligprisvekst og økte krav til egenkapital ved kjøp av bolig har gjort inngangen til boligmarkedet vanskeligere for førstegangskjøpere. Det er imidlertid ikke umulig.

Her er tre ulike veier til egen bolig. Kanskje en av dem passer for deg?

Flytt på deg

Hva er viktigst: Å eie egen bolig, eller å bo midt i smørøyet? Med mindre du bor i de aller verste pressområdene, er det langt lettere å kjøpe bolig om du kan fire litt på kravene og går ned i størrelse, og beveger deg en busstur utenfor byen.

Senk forventningene: Det er ingen menneskerett å eie bolig med balkong sentralt i hovedstaden.

Det er også mulig å flytte litt lenger. Lengst nord i landet kan du få lavere skatter og avgifter, og sliter du med studielån, kan du også få ettergitt deler av dette.

Les også: Flyttet til Finnmark, fikk 100.000 kuttet av studielånet

Kjøp sammen med andre

Christian Hellstrøm fikk slettet 100.000 kroner av studiegjelden etter å ha bodd fem år i Finnmark. Kollasje: Miikael Hellman (PrivatChristian Hellstrøm fikk slettet 100.000 kroner av studiegjelden etter å ha bodd fem år i Finnmark. Kollasje: Miikael Hellman (Privat

Det er billigere å være to. I tillegg til å dele på låneutgiftene for fellesrom som kjøkken og bad, vil man også være to som kan dele på strøm, lisens, Internett, og kommunale avgifter. Mange single ser misunnelig på par, ikke fordi de nødvendigvis er så lykkelige, men fordi det er enklere å få innpass på boligmarkedet.

Det er imidlertid ingen som har bestemt at man må være forelsket i hverandre for å kjøpe bolig sammen. I mange tilfeller kan det kanskje være minst like greit å kjøpe med en venn. Det viktigste er at dere har en ordentlig avtale der dere er enige om tidsperspektiv, hva dere skal gjøre om den ene ønsker å selge, hvilken fordelingsnøkkel dere skal ha i forhold til eventuelt ulikt innskudd (i kroner og øre, eller prosentvis) et cetera.

Les mer: Kjøp trygt med venner

Skaff deg egenkapital

For noen kan det å kjøpe bolig sammen med venner være en smart løsning. Illustrasjonsfoto: Per ErvlandFor noen kan det å kjøpe bolig sammen med venner være en smart løsning. Illustrasjonsfoto: Per Ervland

Her er det i utgangspunktet to muligheter: Jobb og spar - eller få pengene. Jobb og spar er relativt selvforklarende. I tillegg til å legge til side penger, kan du også se på forbruket ditt. Er det noe du kan kutte? Du kan selvfølgelig sitte og klage over at du ikke har råd til å kjøpe egen bolig, men for mange handler det om å endre vanene. For trenger du den aller kuleste mobiltelefonen, den beste PC eller Mac-en, og hvor mye - og ikke minst hvor dyre - klær kan du ha før det blir patetisk å si at du ikke klarer å spare?

For det inngir ikke mye respekt å klage over at du ikke har råd til å kjøpe egen bolig når prisen på antrekket ditt nærmer seg 10.000 kroner.

Det er også mulig å ønske seg penger, selv om du ikke er i arvebransjen. Alle monner drar. Så i stedet for å ønske seg dill, dall, klær, vin og bøker til bursdag og jul, kan du ønske deg bidrag til BSU- eller sparekonto.

Nyttig på DinSide:

Få oversikt over hvor mye penger du surrer bort med DinSides sløsekalkulator.

Sjekk også hvor lang tid det vil ta å spare til ønsket beløp med vår millionærkalkulator. Fyll inn rente, månedlig sparing og ønsket sparebeløp og trykk på «tid-knappen». Eller fyll ut rente, antall år du vil spare og sparemål, for å se hvor lenge du må spare.

Tips: Har du foreldre eller andre som har lyst til å hjelpe deg med boligkjøpet uten å ha frigjorte midler, kan deres delvis nedbetalte bolig kanskje være redningen. For de kan stille denne som sikkerhet for lånet, og være kausjonister.

– Du kan låne 100 prosent om du har sikkerhet i foreldres bolig, har Christine Warloe, Forbrukerøkonom i Nordea, tidligere sagt til DinSide

Les mer: Slik får du låne 100 prosent uten en krone i egenkapital

Personvernpolicy