Prut på lånet - du kan få lavere rente

SKRUS OPP: DNB og Danske Bank er blant bankene som har satt opp utlånsrenten den siste tiden. Som bankkunde har du tre valg. Godta renteendringen, prute eller bytte bank. (Foto/Montasje: Per Ervland/Tuva Moflag)
SKRUS OPP: DNB og Danske Bank er blant bankene som har satt opp utlånsrenten den siste tiden. Som bankkunde har du tre valg. Godta renteendringen, prute eller bytte bank. (Foto/Montasje: Per Ervland/Tuva Moflag)

Ikke godta renteendringen blindt. Prut på de nye vilkårene, eller bytt bank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste ukene har flere banker satt opp utlånsrenten, Danske Bank har sågar satt opp renten to ganger på kort tid. Bankene viser til nye myndighetskrav og DNB vil gjerne ha med kundene på et spleiselag.

Forbrukerrådet oppfordrer imidlertid norske forbrukere om å si nei til spleiselaget, og heller bytte bank.

Men må man egentlig bytte bank for å unngå spleiselaget – eller holder det å prute?

Les også: Har banken blitt en «partyfikser»?

God påske

Raymond Berge har to billån hos DNB og fikk før påske brev fra banken om at renten skulle settes opp 0,3 prosentpoeng med virkning fra midten av mai. Berge prøvde seg dermed med følgende henvendelse til banken:

Ser at dere fra 15.5.13 setter opp renten på mine to billån med 0,3%, tross i at dere fra statlig hold har blitt frarådet dette. Flytter derfor mitt kundeforhold til annen bank etter påske dersom renten økes med 0,3%.

En time senere kom svaret:

Da har vi reversert rente endringen. Du vil beholde renten du har. God påske!

– Det nytter å prøve, sier en fornøyd Berge til DinSide.

Les også: Jørgen Jacobsen byttet bank for å slippe unna kodebrikken

Hva med boliglånet?

Denne journalisten har Boliglån Ung i DNB, til det som hittil har vært konkurransedyktige betingelser. Men med den senere tids renteøkninger fra storbanken, fremstår andre tilbud i markedet som mer attraktive.

Bytte eller beholde, det blir faktisk helt opp til DNB.

– Vi sendte avgårde en forespørsel til kontaktpersonen i banken, der vi ba om at renteendringen ble reversert. Dette begrunnet vi med bedre tilbud ellers i markedet, og påpekte at vi ville flytte kundeforholdet dersom renteendringen ble opprettholdt.

Denne gangen ble svaret nei. Fordi Boliglån Ung allerede ligger 0,2 prosentpoeng under DNBs standardvilkår på 3,8 prosent, var det ikke noe vår kundeveileder kunne gjøre med saken.

En annen kollega i redaksjonen fikk imidlertid positivt svar etter noen runder frem og tilbake med DNB. Resultatet ble i dette tilfellet at renten forble på 3,6 prosent ved nedbetalingslån eller 3,85 prosent ved rammelån. Vi endte altså opp samme vilkår etter renteendringen.

Gjør alvor av det

Konklusjonen er med andre ord at det er verdt å prøve, selv om det ikke er noen garanti for at banken imøtekommer ditt krav.

Dersom pruting ikke fører frem, er det bare en ting å gjøre: Bytt bank!

En velfungerende konkurransesituasjon i banksektoren betinger at vi som forbrukere tar oss bryderiet med å bytte bank, men det er det altfor få av oss som gjør.

Personvernpolicy