Bruker lite tid på selvangivelsen

Bruk tid på selvangivelsen, det kan gi en innsparing på tusenvis av kroner. Foto:  Håkon Mosvold Larsen  / SCANPIX
Bruk tid på selvangivelsen, det kan gi en innsparing på tusenvis av kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Mange av oss bruker lite tid på å sjekke at den ferdigutfylte selvangivelsen er riktig. De som får penger igjen på skatten bruker aller minst tid, viser en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som får tilbake penger bruker i gjennomsnitt 35 minutter mens de som får restskatt er mer skeptiske til tallene. De bruker gjennomsnittlig 51 minutter på å gå gjennom selvangivelsen, viser en undersøkelse byrået Respons har gjort for Sparebank 1 Gruppen.

Lønnsom sjekk

Skatteeksperter er klare i sin anbefaling: Bruk tid på selvangivelsen, det kan gi en innsparing på tusenvis av kroner.

– Det er en megatabbe ikke å sjekke selvangivelsen godt fordi du får penger igjen. En litt grundigere sjekk kan fort bli årets mest lønnsomme minutter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen.

– Å slå seg til ro med at alt er i orden bare man får penger igjen, kan koste dyrt. Selvangivelsen er ikke ferdigutfylt – det er fortsatt flere fradrag å hente for mange av oss. Jeg anbefaler alle å bruke anledningen til å gå gjennom og få oversikt over egen økonomi. Sjekk ikke bare fradragene, men også utviklingen i gjeld og formue, inntekt og forbruk, sier Gundersen.

Les også: Dette får du i feriepenger

Bruker mest tid

De eldste bruker mest tid på å sjekke selvangivelsen. 40 prosent av dem over 55 år bruker mer enn en halv time, mot bare 8 prosent i gruppen 18 – 24 år.

Den yngste gruppen utmerker seg med flest som ikke sjekker eller bruker kort tid på selvangivelsen. 90 prosent i denne gruppen sier de bruker under en halv time og blant dem er det 18 prosent som ikke sjekker i det hele tatt.

Undersøkelsen viser også at menn bruker mer tid enn kvinner og at de med mest utdannelse og mest inntekt bruker mer tid enn de som har lavere utdannelse og mindre inntekt.

Les også: Slik takler du baksmellen

Bruker mindre tid

Skattebetalerforeningen gjennomførte en lignende undersøkelse for to år siden. Den viste de samme tendensene. Den gang brukte den gjennomsnittlige skattyter 67 minutter på å sjekke selvangivelsen.

De siste fem årene har de som ikke har endringer sluppet å gjøre noe med selvangivelsen. Det kalles «stille aksept», og de aller fleste skattyterne benytter seg av det.

– Med forhåndsutfylt selvangivelse bruker folk mindre tid enn tidligere på gjennomgangen. Når det ikke lenger er nødvendig å levere selvangivelsen, bidrar nok det også til at flere tar lettere på kontrollen av selvangivelsen, sier Magne Gundersen.

Les også: Ikke glem disse fradragene

Venter penger

Tre av fire i undersøkelsen venter penger tilbake, eller at skatteoppgjøret går omtrent i null. 17 prosent av mennene regner med å få restskatt, mot 10 prosent av kvinnene.

Blant dem som forbereder seg på restskatt, er det også en overvekt av godt voksne og de med høye inntekter.

Frist for levering av selvangivelsen for inntektsåret 2012 er 30. april. Lønnsmottakere og pensjonister får skatteoppgjøret puljevis fra 26. juni. De som leverer selvangivelsen på papir får ikke oppgjøret før tidligst i august.

Personvernpolicy