Meny

Luksus havner på billigsalg

Bærbare pc-er har sett like ut siden 1980-tallet. Med Windows 8 kom plutselig nye former, og nå blir de så rimelige at folk faktisk kan komme til å kjøpe dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftig priskutt, friske former og en gammel knapp skal gi deg lyst på pc igjen.

Windows 8 var Microsofts viktigste lansering på mange år, men så langt har det blitt mageplask.

– Windows 8 har ikke bare mislyktes med å gi pc-markedet en vitaminsprøyte, men synes å ha senket markedet, sa Bob O’Donnell i analyseselskapet IDC nylig, da han la frem katastrofetall for pc-bransjen.

Fallet på verdensbasis var på 13,9 prosent i første kvartal, og i Norge var det hele 27 prosent. Dette rammer hele systemet, fra Microsoft til Intel og pc-produsentene, og alle jobber nå hardt med å finne løsningen.

Les også: Dobbelt katastrofe for pc i Norge

Microsoft tilbake til start

Men hva er egentlig problemet? Det nye operativsystemet er laget for berøringsskjermer, og åpnet for en rekke nye typer pc-er som kombinerer pc- og nettbrettfunksjonalitet. Man skulle kanskje tro at flere muligheter er bedre, men O’Donnel i IDC viser til to problemer.

Det første problemet handler om at systemet er så forandret at folk ikke kjenner seg igjen – og svært mange savner én knapp – nemlig startknappen.

Med Windows 8 forsvant denne knappen, og den gamle startskjermen fikk en birolle. Det styrende prinsippet skulle være en startskjerm laget for berøring, som er nesten lik den man får på Windows-mobiler.

Dette har mange mislikt, og både pc-produsentene Samsung og Lenovo har allerede laget erstatninger for startknappen på sine maskiner.

Nå planlegger Microsoft en oppdatering som kalles Windows Blue. ZDNets skribenter mener dette er selskapets ”plan B”, og de tror Microsoft vil snu. Brukerne kan komme til å få sin vante startskjerm og startknapp tilbake.

For dyrt

Det andre problemet IDC nevner er pris. Markedet for berøringsskjermer har vært presset, og de nye pc-ene har derfor typisk kostet fra 7000 kroner og oppover.

Dette er langt over vanlige massemarkedspriser, og folk flest har dermed fått valget mellom å doble utgiften eller kjøpe en pc som ikke kan utnytte Windows 8 skikkelig. Dette dilemmaet kan ha bidratt til at pc-salget i Norge stupte 27 prosent i første kvartal.

Men nå er det prisen på vei ned.

- Berøringsskjermene får veldig høy andel over sommeren, i alle prissegmenter, sier Erik Rosenlind, nordisk innkjøpssjef i Elkjøp.

PC-salget i Norge i 1. kvartal, ifølge analyseselskapet IDC:

 

1. kvartal 2012 (enheter)

1. kvartal 2013 (enheter)

Vekst (prosent)

Totalt PC

327.600

240.000

- 27

Totalt PC stasjonær

99.600

72,000

- 28

Bedriftsmarkedet stasjonær

64.500

44,900

- 30

Privatmarkedet stasjonær

35.000

27.100

- 23

Totalt bærbare pc-er

228.000

168,000

- 26

Bedriftsmarkedet bærbar pc

112.200

86.000

- 23

Privatmarkedet bærbar pc

115.800

82.000

- 29

Windows-brett og hybrid

Nettbrett-markedet vokser voldsomt, men Windows og de tradisjonelle pc-produsentene har stått svakt på dette markedet.

- Det har vært mye dyrt og usexy, mener Rosenlind.

Det skyldes blant annet at fullverdige Windows-pc-er bygger på Intels brikker, som blir utkonkurrert av mer strømeffektive alternativer på nettbrett. Microsofts prestisjetunge Surface Pro gir for eksempel bare fire timers batterilevetid og er relativt tykk fordi den må ha vifter. Fremover kan det komme mer attraktive Windows-maskiner, tror Rosenlind.

- Intel kommer med sin største oppgradering på lang tid over sommeren. Den gjør særlig mye for strømbruket, sier han.

Intel selv spår en liten opptur for sin pc-divisjon fremover. Finansdirektør Stacy Smith viste til at pc-produsentene kommer med pc-er i mange nye hybrid-fasonger bygget rundt deres nye brikker, og at berøringsenheter nå kommer ned i 3-400 dollar.

- Vi går inn i salgssessongen med nye produkter, ny teknologi, nye formfaktorer og nye egenskaper som inntil nå hadde uoppnåelige priser, sa hun i forbindelse med selskapets resultatfremleggelse.

Rosenlind spår at du snart vil få fullverdige Windows-nettbrett med Office til 3.000 kroner i Norge.

Dell ble dumpet

Hittil har Windows-nettbrett ikke gjort store innhugg i nettbrettmarkedet, men IDC-analytiker Anders Elbak har tro på at noen av de tradisjonelle pc-produsentene vil klare overgangen.

- De har mye potensial. Det er ikke sikkert alle klarer skiftet, men jeg tror noen kommer til å plassere seg som en veldig sterk spiller på Windows tablet-formatet og hybrid-markedet, sier han.

En av de som prøver å endre seg er Michael Dell. Han forsøker å kjøpe selskapet han grunnla, Dell, og vil blant styre det over fra pc til mer nettbrett-produksjon. Inntil nylig hadde hans allianse tøff konkurranse fra oppkjøpsfondet Blackstone, som også ville by på Dell. Men nå har Blackstone trukket seg.

I et brev til Dell skal de ha vist til fallende salg for hele pc-industrien, samt bekymringer for Dells inntekter, sier kilder nær forhandlingene, skriver Wall Street Journal.

Blackstone er ikke alene om tvile litt på pc-industrien.

- Intels syn på pc-markedet virker enten tålmodig og optimistisk eller dumdristig og fornektende, skriver ZDNet.com om Intels spådom om vekst fremover.

Les også: Dobbelt katastrofe for pc i Norge

Se videodemonstrasjon av hvordan hybridene fungerer: Slik ser din fremtidige pc ut

Les også test av Windows 8-universet: Slik er Microsofts vidunderlige nye verden

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus