Meny

Les betingelsene på gavekortet

Tradisjonelle og elektroniske gavekort er gyldige i tre år hvis ikke annet er opplyst. Foto: Ann Kristin Andreassen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke sikkert du er klar over alt.

Det nærmer seg konfirmasjoner og sesong for bryllup. Kanskje sliter du med å finne ut hva du skal kjøpe i gave, og tyr til et gavekort? Selv har du sikkert opplevd å få et gavekort i presang. Du har kanskje også opplevd å glemme det bort, og så er kortet ugyldig.

Nordmenn taper 2,5 milliarder på gavekort: Sjekk utløpsdatoen

Pass på utløpsdato og gebyr

Knut M. Ore, administrerende direktør i Universal Presentkort, forteller at gavekortene deres er gyldige i fem år. Kortet kan brukes i 5.000 butikker over hele landet og innen de fleste bransjer. Selv mener han at folk bør være varsomme når de kjøper gavekort.

– Man må føle at det er en seriøs virksomhet som står bak. Man bør unngå kort med gyldighet på under ett år, og man bør unngå gavekort med høyt gebyr for å kjøpe det. Unngå kort hvor kortet belastes med en avgift etter en viss tid, for eksempel etter seks måneder. Da tappes kortet for et administrasjonsgebyr hver måned, og saldo reduseres tilsvarende uten at det har vært i bruk, sier Ore til DinSide.

Her vil de forby gavekort som går ut på dato

– Greit med gebyr

Et av disse gavekortene er SpendOn Visa. Gavekortet er Norges mest solgte og selges blant annet på Narvesen, 7-Eleven og i en del dagligvarebutikker. SpendOn Visa er gratis å bruke innenfor tre transaksjoner og innenfor de seks første månedene etter at kortet er kjøpt og aktivert. Etter syvende måned påløper det et gebyr på ti kroner per måned.

Daglig leder, Per Erik Nygaard, i SpareBank 1 SMN Card Solutions AS, selskapet bak SpendOn VISA, synes det er en grei løsning tatt i betraktning at kunden får et Visa-kort.

SpendOn Visa opererer med et system hvor det trekkes et gebyr etter hvert som gavekortet ikke brukes.SpendOn Visa opererer med et system hvor det trekkes et gebyr etter hvert som gavekortet ikke brukes.

– Et Visa-kort fra bankene koster fort 2-300 kroner per år. Jeg tror de aller fleste kundene våre kan akseptere å betale ti kroner etter seks måneder for et gavekort som kan benyttes på alle VISA-brukersteder i hele verden, sier Nygaard til DinSide.

SpendOn VISA ønsker på ingen måte å skjule denne informasjonen.

– Det skaper bare negative kundeopplevelser. Vi informerer om gebyrstrukturen på alle mulige kommunikasjonsflater – på innpakningen, på vilkårene som kunden finner sammen med kortet, og dessuten står dette klart og tydelig på våre hjemmesider. Vi er opptatt av å kommunisere, sier han.

SpendOn er ikke de eneste: MasterCard-gavekort med unødvendige gebyrer og kort varighet

– Les betingelsene

Simen Grønn Kleveland, jurist i Forbrukerombudet, har opplevd å få henvendelser fra publikum som ikke er klar over at saldoen på gavekort kan bli trukket automatisk. Foto: ForbrukerombudetSimen Grønn Kleveland, jurist i Forbrukerombudet, har opplevd å få henvendelser fra publikum som ikke er klar over at saldoen på gavekort kan bli trukket automatisk. Foto: Forbrukerombudet

Simen Grønn Kleveland, jurist i Forbrukerombudet, forteller at de har mottatt henvendelser fra forbrukere som ikke har vært klar over at gavekortets saldo reduseres over tid som en følge av gebyrer. Men han mener man må skille mellom gavekort utstedt av en konkret næringsdrivende eller butikk, og universale gavekort.

– Universale elektroniske gavekort benyttes på lik linje med et bankkort. Disse kan brukes nær sagt over alt, men skiller seg på vilkårssiden fra de tradisjonelle gavekortene ved at det kan være kostnader knyttet til bruken. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at slike gebyrer på sikt kan spise opp det innestående beløpet på kortet, sier han til DinSide.

Han forteller videre at Forbrukerombudet ikke har dannet seg noen mening om de forskjellige gavekortene som er på markedet, eller om man bør styre unna enkelte.

– Det viktigste er at man leser vilkårene og betingelsene som gjelder, før man kjøper det aktuelle gavekortet. Aktørene opererer med forskjellige vilkår, og fordi en aktør gjør noe, så er det ikke sikkert det er likt hos den neste aktøren, forteller Kleveland.

Les også: Fikk ikke bruke gavekortene i nettbutikken

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus