- Ikke blakk deg på barnas boligkjøp

MÅ HJELPE: Hele 1 av 3 anser det som nødvendig at foreldre knuser egen sparegris for å hjelpe barna. Foto: Bjørn-Egil Mikalsen
MÅ HJELPE: Hele 1 av 3 anser det som nødvendig at foreldre knuser egen sparegris for å hjelpe barna. Foto: Bjørn-Egil Mikalsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig økende boligpriser og høyt krav til egenkapital gjør at mange unge har problemer med å entre boligmarkedet. - Men være forsiktig med å blakke deg på å hjelpe til med barnas boligkjøp, advarer forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene har steget 50 prosent siden bunnen i 2008, og 7 prosent bare det siste året.

Og mens boligprisene skyter i været, stiller bankene strengere krav til lånekundene, bekrefter en undersøkelse Norges Bank legger frem idag:

Fortsatt vanskeligere å få boliglån

Særlig har bankene den siste tiden strammet inn på førstehjemslån, og nå faller særlig låneetterspørselen fra de som skal inn i boligmarkedet for første gang.

Les også: Boligprisene skal opp 20 prosent på fire år

1 av 3 mener barna må hjelpes

- Flere foreldre strekker seg langt for å hjelpe barna inn boligmarkedet og tar gjerne flere virkemidler i bruk. Det handler om forskudd på arv, realkausjonist eller medlåntaker, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

1 av 3 anser det som nødvendig at foreldre sparer til barnas første bolig, viser en undersøkelse fra TNS Gallup har utført for Nordea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er særlig aldersgruppen med mange småbarnsforeldre (26-39 år), som i størst grad stemmer i dette utsagnet.

- De har kanskje selv akkurat fått erfare de høye boligprisene og er bekymret med tanke på barnas fremtid. Med lang horisont til barna skal entre boligmarkedet er det mulig å ta tiden til hjelp for å bygge opp sparekapital. For foreldre med barn som skal inn på markedet nå, er det nedbetalte boliger og egne sparemidler som blir flittig brukt som hjelpemidler, sier Warloe.

Les også: Høyest inngangspris i Stavanger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnas egen sparing strekker ikke til Mange

peker på at den lukrative BSU-ordningen ikke holder i dagens boligmarked.

- Ser man på gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Norge, tilsvarer en fullspart BSU om lag åtte prosent av en leilighet på 50 kvadrat, sier Warloe.

Egenkapitalkravet er imidlertid 15 prosent. Et annet element er at det tar 7,5 år å fullspare en BSU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Foreldre gjør lurt i å oppfordre barna til å ta ekstrajobb og starte sparingen så tidlig som mulig. Bolighjelp fra mor og far må ikke bli en sovepute for dagens unge, sier Warloe.

Hun poengterer at det er viktig at de unge selv kommer tidlig i gang med sparing til

ØKONOMISK GUNSTIG. - Mange har foreldre som heier på dem i forhold til å komme seg ut av leiemarkedet og over på eiersiden. De vet alt om hvor økonomisk gunstig det er å eie bolig fremfor å leie, sier Christine Warloe. Foto: Michal TomaszewiczØKONOMISK GUNSTIG. - Mange har foreldre som heier på dem i forhold til å komme seg ut av leiemarkedet og over på eiersiden. De vet alt om hvor økonomisk gunstig det er å eie bolig fremfor å leie, sier Christine Warloe. Foto: Michal Tomaszewicz

fremtidig bolig og utnytter BSU-ordningen.

- Det bør være det viktigste grepet i forhold til å få tilstrekkelig egenkapital på plass. Samtidig gir en fullspart BSU alene i mange lånesaker

ikke nok egenkapital . Å heve taket for BSU-sparingen i takt med boligprisene ville gjort det mer motiverende for de unge, og kanskje gjort at en del foreldre slapp «billigere unna», sier Warloe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: La ut bilde på Finn - fikk bolig på flekken

Ikke la pensjonssparingen gå med i dragsuget!

I kjølvannet av omleggingen av det pensjonssystemet er det blitt et enormt fokus på viktigheten av å spare til egen pensjon. Dette har vokst frem som et av de store sparemålene for nordmenn, ved siden av dette å spare til boligformål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men mange foreldre har sparemidler som gjerne ikke er dedikert til noe spesielt formål, men som er et sikkerhetsnett i tilfelle noe skulle skje. Penger som kanskje blir dette nyttige tilskuddet den dagen man går av med pensjon, sier Warloe.

Som undersøkelsen viser er imidlertid flere rede til å gå løs på sparegrisen sin for å hjelpe barna sine.

- Jeg skjønner godt at foreldre prioriterer det å hjelpe barna inn på boligmarkedet høyt. Men det er viktig at man også tenker langsiktig i forhold til egen økonomi. Kanskje vil man selv flytte til noe som er dyrere en gang i fremtiden, eller at man opplever samlivsbrudd. For ikke å snakke om fallet i inntekt den dagen man går av med pensjon. Hvis man har delt ut sparepengene sine eller bundet for mye av egen økonomi opp i barnas bolig, så begrenser dette egne muligheter, sier Warloe.

Les også: Boligmarkedet kuppes av dem som eier bolig fra før