Meny

Ikke la deg lure av PC-annonsene

Det er lett å la seg overbevise når PC-annonsene fremhever gode egenskaper. Men er de virkelig så gode? Vi har tatt en titt bak formuleringene. Foto: Bjørn Eirik Loftås

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger kan det være lurt å lese annonsene minst to ganger før du lar deg overbevise.

Alle som har drevet med salg vet betydningen av såkalte «plussord». Det ligger i selgerfagets natur å være positiv, og fremheve egenskaper som er bra, og kanskje dysse ned betydningen av det som eventuelt er mindre bra ved produktene man ønsker å omsette.

Se også: Slik selger Expert trygghetsforsikring

Ikke alltid lett

Og det er ikke alltid like lett å vite for forbrukeren hva som virkelig er bra, og hva som i praksis er helt ordinære egenskaper (les: Skryt). Spesielt når det dreier seg om tekniske begreper og formuleringer man ikke har noe særlig forhold til, er det lett å la seg overtale av en dyktig selger eller smart utformet annonse.

Sjekk også dagligvarebutikkenes salgstriks

I denne artikkelen har vi plukket ut noen eksempler på annonser som vi mener inneholder noen knep for å «få deg på kroken», som ikke nødvendigvis forteller den hele og fulle sannhet - eller i hvert fall kamuflerer den i en eller annen grad. Her er det greit å være våken.

Eksempel 1:

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJONKLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON

Denne PC-en selges via Netonnet.no. Det vi reagerer på her er ordet «HD-skjerm», og også bruken av «Full HD» under bildet. Man kan lett få inntrykk av at dette er en PC med en skjerm som har full HD-oppløsning, mens den i praksis har den laveste oppløsningen som er å finne på 15,6-tommere, 1366 x 768 piksler. «HD» spiller her på «HD Ready», og har med andre ord ikke noen verdi i det hele tatt. Full HD-oppløsning via HDMI på ekstern skjerm er heller ikke noe å skryte av, for det klarer samtlige PC-er på markedet i dag.

Vi tok kontakt med Netonnets norgessjef Filip Elverhøy, som har følgende kommentar til vår reaksjon:

– Vi jobber kontinuerlig med informasjonen fra produsentene for å gi kundene våre best mulig innsikt i hvilke funksjoner og egenskaper et produkt har. Vi vet at det kan være utfordrende med stadig nye bransjeutrykk og teknologier. NetOnNet bruker derfor mye tid på å forklare de ulike funksjonene i produktteksten, dette gjelder også «Full HD». Det vi ønsker å kommunisere til kunden er at datamaskinen har både maskinvare og kapasitet til å spille av film og nett-TV i høyeste kvalitet, og det er utdypet i produktteksten at dette oppnås ved å koble datamaskinen til en ekstern skjerm, sier han til DinSide Data.

Eksempel 2:

Denne PC-en selges hos Siba.no. Det er i utgangspunktet ikke noe galt her, men nok en gang ser vi HD-begrepet uten at det er snakk om full HD, og at dobbelkjerneprosessor trekkes fram som argument. Til opplysning finnes knapt noen PC-er på markedet med enkeltkjerneprosessor.

PC-en har i tillegg en prosessor fra AMD. I mange tilfeller har vi sett denne bruken av ordet «dobbelkjerneprosessor» uten nærmere beskrivelse nettopp på maskiner med AMD-prosessor.

Våre tester har vist at AMD-prosessorene ofte yter dårligere per MHz enn Intels Core i-prosessorer, og bruker mer strøm under belastning - med tilhørende dårligere batteritid enn hva tilfelle er med Intel.

Vi tok kontakt med Siba for å få en forklaring.

– Det finnes færre og færre PC-er med enkelkjerneprosessor, men de finnes, og derfor synes vi det er viktig å påvise denne egenskapen, forteller informasjonssjef Nora Ay til DinSide Data.

Om de tre bokstavene «AMD» er bevisst utelatt får vi ikke noe helt klart svar på.

– Vil vil at det skal være enkelt å sammenligne produkter mot hverandre, og forsøker derfor i så stor grad som mulig å ha like produktbeskrivelser. Iblant kan partneravtaler regulere hvordan vi beskriver et produkt, sier hun.

Eksempel 3:

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJONKLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON

Dette eksempelet fra Elkjøp-avisen er egentlig ganske likt eksempelet fra Siba.no. Her brukes «Dual Core prosessor» som innfall til annonsen. Dual Core er det samme som dobbelkjerne, og er absolutt ikke noe spesiell egenskap. Om det hadde vært en firekjernet prosessor (Quad Core) hadde det gitt mer mening. Det er nemlig en langt sjeldnere egenskap.

Informasjonssjef Line Lauvsnes Oddekalv i Elkjøp har følgende kommentar:

– Det stemmer at vi ikke lenger har PC-er i sortimentet med enkelkjerneprosessor, nå går det jo motsatt vei. I dag har vi PC-er med Quad Core, så det er nok en av grunnene til at prosessor fortsatt blir trukket frem i enkelte annonser. Målet med disse annonsene er generelt å si noe om hva PC-en inneholder, og da forsøke å finne spesifikasjoner folk flest er opptatt av, sier hun.

Eksempel 4:

Bruk av gult rabattmerke får oss gjerne til å tro at man gjør et spesielt godt kjøp. Men en prosent rabatt er ikke særlig mye, som her hos CDON.no.

Hvis du ikke er stødig i matematikk kan vi hjelpe deg litt på vei: Jo lavere tall, desto mindre avslag. Og det skal godt gjøres å komme under en prosent (noen tiere i dette tilfellet). En kjapp titt på en prissammenligningstjeneste vil raskt avsløre om dette virkelig er et godt tilbud.

Eksempel 5:

Denne er også hentet fra CDON.no. PC-en er rask og har god ytelse, sier annonsen. Det er vi skeptiske til. Maskinen er nemlig utstyrt med en prosessor som byr på svært begrenset ytelse.

For å illustrere: Vi har testet en PC med storebroren AMD E-1800, og her er noen sitater fra vår artikkel:

«For det første er det alltid litt mer venting når du installerer og starter programmer, veksler mellom dem, lukker og gjør innstillinger. Det behøver ikke å være noe problem, men den snappy følelsen du gjerne forventer av en helt ny PC, den er der ikke».

Så hvor går egentlig grensen for å bruke plussordene «rask» og «god»? En god del over dette nivået, mener i hvert fall vi.

CDON har ikke besvart våre henvendelser vedrørende disse tingene.

Eksempel 6:

Denne er lei. I annonsen har MPX klasket på en tekst over bildet som vi mener lett kan misforstås. Det første som i hvert fall slo oss, var at PC-en var «Best i test». Leser man teksten en gang til, ser man at det står «Best på PC».

Denne maskinen fra Acer har fått bra omtale enkelte steder, men oss bekjent ikke vunnet noen som helst test. Hva teksten spiller på da, er dermed ikke lett å forstå. Den har i hvert fall ikke noen klar sammenheng med den aktuelle PC-en.

Vi tok kontakt med MPX.no for en forklaring.

– Det vi egentlig vil fremheve er at MPX skal være best på PC, blant annet ved å ha ekspertise og det beste utvalget. Slik denne teksten er plassert har vi ingen problemer med å skjønne at den kan misforstås. Derfor har vi fjernet den, sier Anders Sildnes, salgssjef hos MPX.

Han legger til at MPX fremover kommer til å bruke enklere forklaringer på vanskelige tekniske begreper og uttrykk, for å unngå misforståelser, men understreker at dette ikke er noe de gjør for å svare på vår reaksjon.

– Vi har et ønske om å gjøre hverdagen enklere for våre kunder, og være en guide i den produktjungelen som oppleves som vanskelig av veldig mange. Rett og slett skal MPX.no sørge for at kundene skal forstå hva produktene de ser på kan og bør gjøre, og ikke dypdykke i gigahertz og megahertz, avslutter han.

Verdt å følge med

Det er uansett lett å gå seg vill i jungelen av tilbud. Gjør gjerne noen enkle nettsøk før du slår til, modellnavn pluss ordene «review» eller «test» bruker som regel å være gode utgangspunkter for å finne andres erfaringer med nettopp den PC-en du har sett deg ut. DinSide har en av Norges mest oppdaterte PC-testoversikter, den finner du her.

Er du usikker på om prisen virkelig er så god som man ofte kan få inntrykk av i annonsen, bør du besøke prisguide.no, prisjakt.no, kelkoo.no eller en annen prissammenligningstjeneste.

Lykke til!

Her finner du våre ferske PC-tester

Har du eksempler på annonser som lett kan misforstås? Del dem med andre i debatten under

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Siste nytt
17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus