Ikke la deg lure av PC-annonsene

Det er lett å la seg overbevise når PC-annonsene fremhever gode egenskaper. Men er de virkelig så gode? Vi har tatt en titt bak formuleringene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Det er lett å la seg overbevise når PC-annonsene fremhever gode egenskaper. Men er de virkelig så gode? Vi har tatt en titt bak formuleringene. Foto: Bjørn Eirik Loftås

Noen ganger kan det være lurt å lese annonsene minst to ganger før du lar deg overbevise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som har drevet med salg vet betydningen av såkalte «plussord». Det ligger i selgerfagets natur å være positiv, og fremheve egenskaper som er bra, og kanskje dysse ned betydningen av det som eventuelt er mindre bra ved produktene man ønsker å omsette.

Se også: Slik selger Expert trygghetsforsikring

Ikke alltid lett

Og det er ikke alltid like lett å vite for forbrukeren hva som virkelig er bra, og hva som i praksis er helt ordinære egenskaper (les: Skryt). Spesielt når det dreier seg om tekniske begreper og formuleringer man ikke har noe særlig forhold til, er det lett å la seg overtale av en dyktig selger eller smart utformet annonse.

Sjekk også dagligvarebutikkenes salgstriks

I denne artikkelen har vi plukket ut noen eksempler på annonser som vi mener inneholder noen knep for å «få deg på kroken», som ikke nødvendigvis forteller den hele og fulle sannhet - eller i hvert fall kamuflerer den i en eller annen grad. Her er det greit å være våken.

Eksempel 1:

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJONKLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON

Denne PC-en selges via Netonnet.no. Det vi reagerer på her er ordet «HD-skjerm», og også bruken av «Full HD» under bildet. Man kan lett få inntrykk av at dette er en PC med en skjerm som har full HD-oppløsning, mens den i praksis har den laveste oppløsningen som er å finne på 15,6-tommere, 1366 x 768 piksler. «HD» spiller her på «HD Ready», og har med andre ord ikke noen verdi i det hele tatt. Full HD-oppløsning via HDMI på ekstern skjerm er heller ikke noe å skryte av, for det klarer samtlige PC-er på markedet i dag.

Vi tok kontakt med Netonnets norgessjef Filip Elverhøy, som har følgende kommentar til vår reaksjon:

– Vi jobber kontinuerlig med informasjonen fra produsentene for å gi kundene våre best mulig innsikt i hvilke funksjoner og egenskaper et produkt har. Vi vet at det kan være utfordrende med stadig nye bransjeutrykk og teknologier. NetOnNet bruker derfor mye tid på å forklare de ulike funksjonene i produktteksten, dette gjelder også «Full HD». Det vi ønsker å kommunisere til kunden er at datamaskinen har både maskinvare og kapasitet til å spille av film og nett-TV i høyeste kvalitet, og det er utdypet i produktteksten at dette oppnås ved å koble datamaskinen til en ekstern skjerm, sier han til DinSide Data.

Eksempel 2:

Denne PC-en selges hos Siba.no. Det er i utgangspunktet ikke noe galt her, men nok en gang ser vi HD-begrepet uten at det er snakk om full HD, og at dobbelkjerneprosessor trekkes fram som argument. Til opplysning finnes knapt noen PC-er på markedet med enkeltkjerneprosessor.

PC-en har i tillegg en prosessor fra AMD. I mange tilfeller har vi sett denne bruken av ordet «dobbelkjerneprosessor» uten nærmere beskrivelse nettopp på maskiner med AMD-prosessor.

Våre tester har vist at AMD-prosessorene ofte yter dårligere per MHz enn Intels Core i-prosessorer, og bruker mer strøm under belastning - med tilhørende dårligere batteritid enn hva tilfelle er med Intel.

Vi tok kontakt med Siba for å få en forklaring.

– Det finnes færre og færre PC-er med enkelkjerneprosessor, men de finnes, og derfor synes vi det er viktig å påvise denne egenskapen, forteller informasjonssjef Nora Ay til DinSide Data.

Om de tre bokstavene «AMD» er bevisst utelatt får vi ikke noe helt klart svar på.

– Vil vil at det skal være enkelt å sammenligne produkter mot hverandre, og forsøker derfor i så stor grad som mulig å ha like produktbeskrivelser. Iblant kan partneravtaler regulere hvordan vi beskriver et produkt, sier hun.

Eksempel 3:

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJONKLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON

Dette eksempelet fra Elkjøp-avisen er egentlig ganske likt eksempelet fra Siba.no. Her brukes «Dual Core prosessor» som innfall til annonsen. Dual Core er det samme som dobbelkjerne, og er absolutt ikke noe spesiell egenskap. Om det hadde vært en firekjernet prosessor (Quad Core) hadde det gitt mer mening. Det er nemlig en langt sjeldnere egenskap.

Informasjonssjef Line Lauvsnes Oddekalv i Elkjøp har følgende kommentar:

– Det stemmer at vi ikke lenger har PC-er i sortimentet med enkelkjerneprosessor, nå går det jo motsatt vei. I dag har vi PC-er med Quad Core, så det er nok en av grunnene til at prosessor fortsatt blir trukket frem i enkelte annonser. Målet med disse annonsene er generelt å si noe om hva PC-en inneholder, og da forsøke å finne spesifikasjoner folk flest er opptatt av, sier hun.

Eksempel 4:

Bruk av gult rabattmerke får oss gjerne til å tro at man gjør et spesielt godt kjøp. Men en prosent rabatt er ikke særlig mye, som her hos CDON.no.

Hvis du ikke er stødig i matematikk kan vi hjelpe deg litt på vei: Jo lavere tall, desto mindre avslag. Og det skal godt gjøres å komme under en prosent (noen tiere i dette tilfellet). En kjapp titt på en prissammenligningstjeneste vil raskt avsløre om dette virkelig er et godt tilbud.

Eksempel 5:

Denne er også hentet fra CDON.no. PC-en er rask og har god ytelse, sier annonsen. Det er vi skeptiske til. Maskinen er nemlig utstyrt med en prosessor som byr på svært begrenset ytelse.

For å illustrere: Vi har testet en PC med storebroren AMD E-1800, og her er noen sitater fra vår artikkel:

«For det første er det alltid litt mer venting når du installerer og starter programmer, veksler mellom dem, lukker og gjør innstillinger. Det behøver ikke å være noe problem, men den snappy følelsen du gjerne forventer av en helt ny PC, den er der ikke».

Så hvor går egentlig grensen for å bruke plussordene «rask» og «god»? En god del over dette nivået, mener i hvert fall vi.

CDON har ikke besvart våre henvendelser vedrørende disse tingene.

Eksempel 6:

Denne er lei. I annonsen har MPX klasket på en tekst over bildet som vi mener lett kan misforstås. Det første som i hvert fall slo oss, var at PC-en var «Best i test». Leser man teksten en gang til, ser man at det står «Best på PC».

Denne maskinen fra Acer har fått bra omtale enkelte steder, men oss bekjent ikke vunnet noen som helst test. Hva teksten spiller på da, er dermed ikke lett å forstå. Den har i hvert fall ikke noen klar sammenheng med den aktuelle PC-en.

Vi tok kontakt med MPX.no for en forklaring.

– Det vi egentlig vil fremheve er at MPX skal være best på PC, blant annet ved å ha ekspertise og det beste utvalget. Slik denne teksten er plassert har vi ingen problemer med å skjønne at den kan misforstås. Derfor har vi fjernet den, sier Anders Sildnes, salgssjef hos MPX.

Han legger til at MPX fremover kommer til å bruke enklere forklaringer på vanskelige tekniske begreper og uttrykk, for å unngå misforståelser, men understreker at dette ikke er noe de gjør for å svare på vår reaksjon.

– Vi har et ønske om å gjøre hverdagen enklere for våre kunder, og være en guide i den produktjungelen som oppleves som vanskelig av veldig mange. Rett og slett skal MPX.no sørge for at kundene skal forstå hva produktene de ser på kan og bør gjøre, og ikke dypdykke i gigahertz og megahertz, avslutter han.

Verdt å følge med

Det er uansett lett å gå seg vill i jungelen av tilbud. Gjør gjerne noen enkle nettsøk før du slår til, modellnavn pluss ordene «review» eller «test» bruker som regel å være gode utgangspunkter for å finne andres erfaringer med nettopp den PC-en du har sett deg ut. DinSide har en av Norges mest oppdaterte PC-testoversikter, den finner du her.

Er du usikker på om prisen virkelig er så god som man ofte kan få inntrykk av i annonsen, bør du besøke prisguide.no, prisjakt.no, kelkoo.no eller en annen prissammenligningstjeneste.

Lykke til!

Her finner du våre ferske PC-tester

Har du eksempler på annonser som lett kan misforstås? Del dem med andre i debatten under

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Du trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert
Siste nytt
08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilDu trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus