Meny

– Norge er ikke avhengig av arbeidsinnvandring

– Norge er ikke avhengig av arbeidsinnvandring

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere økonomer mener at påstanden om at Norge er avhengig av innvandring, er fullstendig feil. Tall fra Statistisk sentralbyrå støtter opp om dette.

Økonomene mener tvert imot at arbeidsinnvandring ofte er en kilde til ustabilitet, skriver Finansavisen.

– Det er produktiviteten til arbeidskraften som i det lange løp avgjør velstanden til et land, og det er ingen grunn til å tro at den generelle produktiviteten øker som en konsekvens, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Seniorforsker ved Frischsenteret, Knut Røed, er enig og peker på at selv om arbeidsinnvandring øker produksjonsevnen, øker samtidig også etterspørselen.

– Over tid jevner dette seg ut, sier han.

Les også: Sentralbanksjefen ber nordmenn jobbe mer

Juel mener at veksten i BNP per innbygger blir lavere med økt arbeidsinnvandring fordi den typiske arbeidsinnvandrer går inn i jobber med lav produktivitet.

Både Juel og Rød peker på problemene i Spania og Irland og mener at høy innvandring var en av grunnene til at boligmarkedene i de to landene sprakk.

– Debatten i Norge i dag er nærmest identisk med debatten i Irland før boblen sprakk der. Også i Irland sa man at landet var avhengig av arbeidsinnvandring, mens sannheten var at den store arbeidsinnvandringen økte ustabiliteten, sier Røed.

Les også: Sgbjørn Johnsen ønsker 100 timer lengre arbeidstid

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at arbeidsinnvandring gir økt konkurranse og bidrar til lavere vekst i lønninger og priser. SSB slår fast at hvis høy innvandring svekker offentlige finanser, kan det isolert sett bety redusert levestandard for dem som allerede bor i Norge.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus