Meny

Økonom:

– Nordmenn må ned i lønn

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, tror at norske lønnsmottakere i oljebransjen må forberede seg på kraftige lønnskutt i fremtiden. Arkivfoto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dagen det norske oljeeventyret ikke lenger kan finansiere nordmenns lønnsnivå, må lønningene kraftig ned, kanskje så mye som 25 prosent. Det mener sjeføkonom Knut Anton Mork.

Det er den høye etterspørselen etter norsk olje og gass som har gitt den høye norske lønnsveksten, mener Mork, som er sjeføkonom i Handelsbanken.

Til Finansavisen sier han at nordmenn må venne seg til lønnskutt, kraftige sådan, for å komme ned til nordisk nivå den dagen oljeinvesteringene ikke kan finansiere særnorske lønninger.

– Norge er en boomtown. Det er det vi har, det er det vi er. Vi må ikke innbille oss at velstanden skyldes at vi er smartere enn alle andre eller mer ansvarlige enn alle andre, sier Mork.

I perioden 2003 til 2012 lå det norske lønnsnivået 38 prosent over gjennomsnittet i Norden og 64 prosent over gjennomsnittet i eurosonen.

Selv om det fortsatt er langt fram til den dagen dette vil skje, mener Mork at det er bedre å forberede seg mentalt på at det vil skje enn å tviholde på at det ikke kommer til å skje.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus