Meny

Ned, ned, ned: Alt raser verden over

TUNGE TIDER: Børsene verden over sliter med kraftig nedgang. (Foto: Denis Sinyakov / REUTERS / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råvareprisene raser, og rev Oslo Børs med seg i fallet. - De neste par ukene er tiden for å posisjonere seg, mener Bjarne Schieldrop, sjef for råvareanalyse i SEB Enskilda.

Oljeprisene ned. Metallprisene ned. Edle metaller ned. Aksjemarkedene ned.

Det er en tøff dag på jobben for den som leter etter steder å få pengene til å yngle.

– Ting skjer gjerne samtidig, selv om det er helt forskjellige historier som ligger bak, sier Bjarne Schieldrop, sjef for råvareanalyse i SEB Enskilda.

For stort tilbud

Av størst betydning for Oslo Børs er utviklingen i oljeprisen. Nedturen i oljeprisen kommer både av sesongmessige svingninger og ubalanse i produksjon og etterspørsel, mener Schieldrop.

Han viser til at etter et sesongmessig sterkt fjerde kvartal følger de to etterspørselsmessig svakeste kvartalene i året der andre kvartal er det desidert svakeste gjennom året. Da stenger raffineriene for vedlikehold og etterspør dermed mindre olje. .

Samtidig ser man at de globale lagrene er bygget opp etter Libya-krisen i 2011 gjennom at OPEC holdt produksjonen veldig høy i 2012.

- Opec har, som ventet, slitt litt med å tilpasse seg en mer normal situasjon etter at lagrene nå er bygget opp, og i tillegg har de måttet gjøre denne tilpassningen i en periode der den sesongmessige etterspørselen er svak. Vi mener at de vil klare å balansere produksjonen i andre halvår når etterspørselen igjen er langt sterkere, sier Schieldrop.

Han mener dette vil bidra til å drive prisen opp igjen, sammen med sesongmessige svingninger som bidrar positivt til etterspørselen, som den amerikanske kjøre-sesongen, og et mer solid globalt oppsving, mener analytikeren.

Les også: Dette får du i feriepenger

Posisjonering nå

Schieldrop mener det er gode muligheter til å komme i posisjon i oljeprisen nå.

- Vi tror at oljeprisen kommer til å bunne ut nå på tampen av april, og snuse under 100 dollar, sier Schieldrop til DN.no.

Snittprisen i andre halvår mener han og SEB Enskilda vil bli 110 dollar fatet. Dermed ser han også muligheter til posisjonering.

- De neste par ukene mener vi gir utrolige gode kjøpsmuligheter. Du kan komme deg inn på under 100 dollar, sier analytikeren.

Les også: Beskylder Stordalen for milliardtømming

Ketchup-effekt

Det mest markante fallet i dag finner man i gull. Siden fredag har prisen på gull rast 4,5 prosent, og det etter et fall på fredag på 4,1 prosent.

- Dette er en ketchup-effekt. Et fall i gullprisen har ligget i kortene siden nyttår, sier Schieldrop.

Han viser til at andre aktivaklasser har blitt stadig mer interessante investeringer enn gull de siste månedene.

- Investorer som har sittet i gull fra starten av året har sett at aksjer har gått bra, sier analytikeren.

Samtidig som den mulige avkastningen i for eksempel aksjer synes bedre, har også enkelte som har lagt vekt på gull som en trygg havn, endret mening.

Dermed har man også sett at mange investorer har lastet om. Den fysiske beholdningen i gul, blant annet gjennom gullfondet SPDR, har falt jevnt og trutt siden nyttår.

- Totalt er fallet på 14 prosent, sier Schieldrop.

Les også: Dette utgjør den statlige pensjonen

Et ventet gullras

Schieldrop viser også til at realrentene har stabilisert seg. Lave realrenter gjør at alternativkostnaden ved å investere i gull er liten, men ved høyere realtrenter vil man få god avkastning på pengene ved å investere andre steder.

- Når vi nå har fått en stabilisering av realrentene og reduserte inflasjonsforventninger samtidig som vi ser at S&P500 setter all time high sist uke, så får man en ketchup-effekt når prisene faktisk begynner å falle.

- De underliggende faktorene som styrer gullprisen har alle ledet opp til dette, og dermed er prisfallet i gull er noe som har ligget i emning en god stund, sier Schieldrop.

Nå faller prisene på edelmetaller som gull, sølv, platina og palladium.

Les også: Slik blir fremtidens klasseskille for pensjonister

Kina-tall senker metallene

Også prisene på andre metaller, som kobber og stål, faller nå.

- Metallene er sterkt styrt av utviklingen i Kina, sier Schieldrop.

Natt til mandag ble det meldt at BNP-veksten i Kina kom inn på 7,7 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med samme periode for et år siden. Dette var betydelig lavere enn konsensusforventningen på 8,0 prosent, og lavere enn veksten på 7,9 prosent i fjerde kvartal ifjor.

Metaller er en stor innsatsfaktor i kinesisk produksjon, og dermed legger de ferske tallene en demper på både metallpriser og aksjekursene i metallselskaper i dag.

- Kina er den virkelig store elefanten i rommet når det gjelder metaller, sier Schieldrop.

Les også:

- Oljen kan vare i 300-500 år til

- «Dødsklokken» ringer for gullprisen

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus