Meny

Arbeidsledighet kan gi mer ID-tyveri

FRYKTER FREMTIDEN: Christian Meyer i Norsis tror flere mennesker uten jobb skaper flere ID-tyver. Som også kan ramme nordmenn. Foto: Per Ervland
FRYKTER FREMTIDEN: Christian Meyer i Norsis tror flere mennesker uten jobb skaper flere ID-tyver. Som også kan ramme nordmenn. Foto: Per Ervland

Dårlige tider i Europa kan gi dårlige tider for nordmenn. Noe må gjøres, mener ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankenes tap på svindel
  • Finanstilsynets årlige "Risiko- og sårbarhetsanalyse" skiller ikke ut ID-tyveri som eget punkt, men inneholder mye som likevel kan kalles ID-tyveri, som skimming og phishing (stjeling av kortinfo).
  • Det ble i 2012 tapt 135 millioner kroner fra norske banker som følge av svindel med bankkort.
  • 35,7 millioner kroner ble tapt som følge av stjålet kortinformasjon, hovedsaklig gjennom netthandel. Året før var tallet 24,2 millioner, og denne økningen betegnes av Finanstilsynet som mest fremtredende.
  • 2,3 millioner kroner ble tapt som følge av falske kort brukt i Norge, blant annet på grunn av skimming. I fjor var tallet 0,5 millioner.
  • (Kilde: Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS), 2012)

Norge opplevde en nedgang i antall ID-tyverier i 2010 og 2011, ifølge undersøkelser utført på vegne av Norsis. Men utviklingen har nå stanset, og Norsis mener omlag 105.000 nordmenn har blitt utsatt for ID-tyveri i løpet av de to siste årene.

– Jeg sa for ett år siden at jeg ikke trodde den positive utviklingen ville fortsette. Og jeg fikk rett, sier ID-tyveriekspert og prosjektleder Christian Meyer i Norsis til DinSide.

Han forteller at USA også opplevde en nedgang i antall ID-tyverier i mange år, før finanskrisen kom, og antallet raste opp igjen. «Folk mistet jobben og måtte finne andre inntektskilder», som Meyer sier.

– Nå sliter mange land i Europa, og det er ikke noen lysning i tunnelen. Da kommer mange krabbende til landene med melk og honning, advarer eksperten. Et av disse landene er Norge.

Slik oppdager du at du har blitt offer for ID-tyveri

Nokas-ran vs. Nordea-svindel

Flere ID-tyverier i Norge kan altså bli et direkte resultat av økt arbeidsledighet i Europa, ifølge Meyer. På lik linje med at kriminalitet generelt øker når tidene er tøffe. Det spesielle med ID-tyverier, er at det kan være mer fristende en klassiske innbrudd og ran.

Meyer tar opp et konkret eksempel på hva som skiller ID-tyveri fra vanlig tyveri:

  • Nokas-ranet i 2004: 57,4 millioner kroner i ransutbytte, rundt 50 millioner fortsatt på avveie, én politimann skutt og drept, 13 personer dømt, høyeste straff 18 år.
  • Nordea-svindelen i 2010: 63 millioner kroner tappet fra kvinnes konto, rundt 60 millioner fortsatt på avveie, fem personer dømt, høyeste straff fem år og ni måneder.

Nordea-svindelen, som kan kalles et ID-tyveri, hadde altså et større utbytte, færre involverte, ingen vold og langt lavere straffer enn det gammeldagse ranet.

– Så hvilken vei går du? Du velger den digitale kriminaliteten, konkluderer Meyer overfor DinSide.

– Men er det de samme folkene som gjør et ID-tyveri som tidligere brøt seg inn i kjellerstua?

– Jeg har hørt om enkle sjeler som utfører ID-tyveri. Det kan fint gjøres uten datakompetanse, for det er fortsatt mennesker som er svakheten. Vi er av natur snille og hyggelige, men når det vipper over til naivitet, som er en tendens i Norge, blir det forholdsvis enkelt å lure folk.

Les også: – Hva gjør jeg etter ID-tyveri?

Selskapenes ansvar

Naive nordmenn er én ting – svakheter i systemer en ganske annen.

Da denne journalisten nylig ble utsatt for et ID-tyveri, hadde svindlerne funnet fødselsnummeret, kjøpt et kontantkort fysisk i butikk og registrert det ved å kun kjenne fødselsnummeret. Og vips, så hadde de et telefonnummer registrert i vårt navn, som bare fantasien setter grenser for hva de kunne bruke til.

Les mer: Slik ryddet vi opp etter å ha bli utsatt for ID-tyveri

– Økt bruk av autentisering er ikke så himla vanskelig, mener Meyer.

Men han tror kampen mellom markedsavdelingen og sikkerhetsavdelingen ofte blir vunnet av førstnevnte, og det resulterer i mobilselskaper og banker som frister med å raskt og enkelt bli kunde. Noe som nødvendigvis går på bekostning av sikkerhet.

– Hvorfor har ikke Chess ekstra sikkerhetstiltak, som personlig oppmøte eller innlogging med kodebrikke, før man får registrert et nytt telefonnummer?

– Det er ikke et krav fra myndighetene, sier toppsjef Arve Andreassen i Chess til DinSide.

– Handler det litt om å gjøre det enklest mulig for potensielle kunder?

– Joda. Men nå er jo i alle fall 95 prosent ærlige forbrukere, og den moderne forbruker

NEDGANG: Norge opplevde en nedgang i antall ID-tyverier i 2010 og 2011, ifølge undersøkelser utført på vegne av Norsis. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeNEDGANG: Norge opplevde en nedgang i antall ID-tyverier i 2010 og 2011, ifølge undersøkelser utført på vegne av Norsis. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

ønsker ikke brikker og koder som gjør ting mer komplisert, fortsetter Chess-sjefen. Han mener dessuten at brevet de sender nye kunder sikrer ofre for ID-tyveri mot at kjeltringene får gjort mer skade, da man kan

sette i gang mottiltak

.

– Men det tar noen dager før dette brevet kommer, og i mellomtiden kan for eksempel ID-tyvene bestille varer i ditt navn?

– Det scenarioet kjenner jeg ikke til. Men det blir jo også litt opp til de som har tjenestene for utsendelser, mener Andreassen.

Du kan miste lommeboka i dag, og bli utsatt for ID-tyveri to år etterpå

Statens ansvar

Chess vil ikke endre rutinene sine om ikke myndighetene krever det, og det er de neppe alene om. Så myndighetene bør stramme inn, mener Meyer hos Norsis.

– Man kunne for eksempel krevd å kun levere ut bankkort personlig, og forby å sende PIN-koder i posten. Jeg synes det burde bli vanskeligere å bli kunde, sier Meyer.

Han håper også at det nasjonale ID-kortet snart kommer på plass, slik at bankkort ikke lenger godtas som gyldig legitimasjon. Som han sier: Mange har mistet håret og fått briller siden bildet på bankkortet ble tatt.

Les også: Id-jakt med gode hensikter

Også Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) etterlyser strengere regler, spesielt for fysisk identifikasjonskontroll. Altså hvordan for eksempel en bank skal være sikker på at du faktisk er du, og ikke en annen med dine identifikasjonspapirer. Fagleder Jan Daniel Juniszewski i svindelforebyggende seksjon sier det slik, på IDtyveri.info:

«Fremvist og kontrollert dokumentasjon er to vidt forskjellige ting (...) Optimalt sett burde det vært satt konkrete krav til kontrollen i form av krav til kompetanse hos kontrolløren, utstyr som skal benyttes, samt konkrete rutinetrinn som skal utføres».

ID-tveri-offer: – Hvorfor finnes det ikke en sentral enhet med politimyndighet og datakompetanse som kan løse slike saker?

Tror ikke på tallene

– Vi vurderer temaet og trusselen ID-tyveri som svært alvorlig, sier seksjonssjef Frank Robert Berg i Finanstilsynets «seksjon for tilsyn med IT og betalingstjenester» til DinSide.

Men Finanstilsynet, som blant annet er ansvarlig for ryddighet i banknæringen, ser ikke like grått på det som Norsis og FNO. De tar nemlig ikke tallene fra Norsis for god fisk.

– Ved slike spørreundersøkelser kan man spørre på en måte som gjør at svarene kanskje ikke gir et reelt bide av situasjonen. Du kan da ende opp med fantasitall som ikke er heldig, sier Berg til DinSide.

Finanstilsynet kartlegger hvert år sikkerheten i norsk finanssektor, deriblant tap etter ID-tyverier. Og tapet fra ID-tyverier skal være «helt minimale», ifølge Berg.

Årets rapport viser at bankene tapte 35,7 millioner kroner i 2012 på netthandel med stjålet kortinformasjon. Altså at svindlere for eksempel har fått navnet og kortnummeret ditt via phishing eller korttyveri, og latt som de var deg på nettet.

Se hvordan phishing og søppelpost som målretter norske bankkunder blir mer sofistikert

– Så trusselen er stor, mens det faktiske problemet ikke er særlig omfattende, fortsetter seksjonssjefen, som understreker at han kun får tall fra finansnæringen, altså først og fremst banker.

– Kan økt arbeidsledighet i Europa gjøre problemet større, slik Norsis frykter?

– Fattigdom er alltid en kilde til økt kriminalitet, uten tvil. Men om det vil gi flere ID-tyverier, aner jeg ikke noe om.

Les også: Slik beskytter du deg mot lommetyver

Mange regler allerede

Uansett hvor stort problem ID-tyveri faktisk er i Norge, ønsker blant annet Norsis strengere regler som kan bekjempe svindelen. Berg mener finanssektoren er en av dem med aller flest regler, og at mange av disse direkte er med på å begrense ID-tyveri.

Regler for identifikasjonskontroll finnes fra før, og å stanse utsendelser av bankkort og PIN-koder gjennom posten har han lite tro på. For tyverier av bankkort fra post skal være et minimalt problem.

– Når tapene fortsatt er såpass lave, må det ses i sammenheng med eventuelle nye regler, sier Berg i Finanstilsynet, som ikke vil innføre regler før kosten står i forhold til nytten.

– Men bankkort var aldri ment som legitimasjon, så vi synes også det er behov for et nasjonalt ID-kort.

ID-tyver bestilte dyre mobiler og PC-er i Kristinas navn – og hun ble sittende med regninga

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Leteaksjon etter savnet kvinne i Ålesund06:30 En person antatt druknet i Kristiansand06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder
Siste nytt
06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeLeteaksjon etter savnet kvinne i Ålesund06:30NorgeEn person antatt druknet i Kristiansand06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03NorgeHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus