Politiet kan kreve utdeling av finnerlønn

FANT: Politiførstebetjent Karianne Knudsen i Follo politidstrikt. Daniel D. Laabak (Tipser.no)
FANT: Politiførstebetjent Karianne Knudsen i Follo politidstrikt. Daniel D. Laabak (Tipser.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får ikke Bendik Hallstensen (16) finnerlønn etter å ha levert en veske som innholdt 467.200 kroner, kan politiet fastsette en sum unggutten fortjener. – Et viktig signal å gi, sier politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig vekk finner nordmenn gjenstander eller penger som andre eierne har glemt. Sist i rekken av funn var da en Bendik Hallstensen onsdag ettermiddag oppdaget en gjenglemt håndveske på toget mellom Ski og Vestby. Da han og en venninne åpnet veska, fant de 467.200 kroner.

Til ABC Nyheter sier John-Erik Veseth, leder for forebyggende seksjon i Follo politidistrikt, at de oppfordrer eiere som får igjen gjenglemte gjenstander eller penger til å gi finnerlønn.

– Det er et viktig signal å gi finnerlønn om man har mistet noe, sier Veseth til ABC Nyheter.

– Vi har tro på at finnerlønnen blir avtalt mellom gutten og pengenes eier, men i tilfeller der man ikke blir enige kan politiet gå inn i saken og fastsette en sum finneren skal ha, sier han.

Les også: Bendik (16) fant 467.200 kroner på toget

LOVEN: Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Ernst Nordtveit, tror gutten mottar finnerlønn. Foto: UIBLOVEN: Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Ernst Nordtveit, tror gutten mottar finnerlønn. Foto: UIB

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan få 46.720 kroner

Ifølge NRK vil 16-åringen sannsynligvis motta en finnerlønn fra eieren av den verdifulle veska.

– Politiet setter stor pris på at han var såpass ærlig at han leverte pengene han fant. Han fortjener finnerlønna, sier Veseth.

Etter loven har en person krav på ti prosent finnerlønn. Det vil i så tilfelle bety 46.720 kroner til gutten, men akkurat det tar ikke unggutten for gitt.

– Det har jeg ikke tatt stilling, og det vil jeg heller ikke ta stilling til før jeg har fått slappet av litt, sier Hallstensen til TV 2.

– Kompensasjon for bryderiet

Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Ernst Nordtveit, sier til ABC Nyheter at det er vanlig praksis å gi finnerlønn.

– Det er særlig vanlig å praktisere i saker der det er funnet høye pengeverdier, sier han.

Han mener loven om finnerlønn kan bidra til at folk leverer inn gjenstander de finner.

– Tanken med loven er at den skal oppfordre folk til å gi tilbake eiendeler de finner og få kompensasjon for bryderiet, sier Nordtveit.