Meny

Solgte gull for 100 millioner, slått konkurs

Gull for nesten 100 millioner kroner ble omsatt i 2011 og 2012, men likevel var selskapet - som har bånd til terminalselskapet Touchpay - uten midler før skiftesamling. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Gull for nesten 100 millioner kroner ble omsatt i 2011 og 2012, men likevel var selskapet - som har bånd til terminalselskapet Touchpay - uten midler før skiftesamling. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Et nytt terminalselskap innenfor Touchpay-sfæren slås konkurs av Nets. Selskapet granskes også av politet for underslag og momsunndragelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Touchpay-saken

Touchpay tok hånd om betalingsterminaler og betalingstjenester for en rekke mindre selskaper, og opererte som forhandler for Nets (tidligere Bankenes betalingsentral).

I fjor sommer ble selskapet politianmeldt av flere kunder fordi Touchpay skal ha behold pengene på egen konto og ikke videresendt dem til sine kundene.

Nets har i ettertid utbetalt penger Touchpay skal ha beholdt. De har meldt et krav på mer enn 6 millioner kroner til boet (som har mottatt samlede krav på mer enn 10 millioner).

Nets politianmeldte Touchpay 12. juli 2012.

I fjor høst avslørte Aftenposten at sentrale personer i Touchpay-systemet også var under etterforskning i tilknytning til gullsmugling til Norge.

I fjor ba terminalselskapet Nets om at Touchpay ble slått konkurs. Tirsdag hadde byfogden sin første samling om nok et selskap i samme business-sfære, Norden Acquiering AS.

Bjørn Holst, en nordmann som nå bor i Sverige, sto som eier i begge selskaper bare kort tid før konkursbegjæringene ble levert.

Både bostyrer Inger Marie Borch og dommeren Hilde Gaarder mente Holst fortsatt var sentral i selskapet som tidligere het Holst Group AS.

– Bjørn Holst har vært hands on på virksomheten, sa Borch under skiftesamlingen.

– Holst er nok mannen som vet hva som har skjedd i denne saken, samtykket også dommeren noe senere.

Paralleller til Touchpay

De trakk begge paralleller til Touchpay-saken hvor Borch også er bostyrer, og hvor det også er Nets som står bak konkursbegjæringen.

I selskapet som byfogden i dag startet behandlingen av er det levert inn krav på omlag 2,5 millioner kroner. Mesteparten omhandler manglende innbetaling av skatt, men Nets mener at de har lagt ut nærmere 800.000 kroner til kunder.

Bjørn Holst mener derimot at han i fjor sommer - via andre selskaper - la ut to-tre millioner kroner, og at det i etterkant skulle skje et oppgjør mellom ham og Nets. Og han stiller seg derfor uforstående til kravet fra Nets.

Flere personer med tilknytning til selskapet er også aktuelle i en mulig straffesak. Oslopolitiet mistenker Bjørn Holst og flere svenske statsborgere for å ha unndratt flere millioner kroner fra beskatning etter handel med gull.

Under skiftesamlingen kom det også frem at Norden Acquiering under Holst ledelse hadde hatt en omsetning på mellom 90- og 100 millioner kroner på gullhandel de to siste årene.

Les også: Betalingsterminal-firma etterforskes

Ingen representanter for selskapet hadde møtt opp da konkursbehandlingen startet tirsdag morgen, men ABC Nyheter tok etterpå kontakt med Bjørn Holst.

I mars-april 2012 satt Söderberg og Holst sammen i Touchpays styre, men Holst avviser at han kontrollerer selskapet som tirsdagens skiftesamling omhandlet.

– Selskapet ble solgt og det er Leif Söderberg om driver det, sier Holst.

Han viser til at holdingselskapet Norden Group Holding ble solgt i fjor høst, og at dette konsernet kontrollerer både Norden Acquiering og tre-fire andre selskaper.

Svensk næringsforbud

Holst opplyser at han er i regelmessig kontakt med Söderberg og stiller seg uforstående til at bostyrer og dommer ikke har klart å få tak i svensken.

– For Söderberg var det innløsningsavtalene med Visa og MasterCard som utgjorde verdien i selskapet, ikke terminal- og gullvirksomheten. Det er derfor også korrekt at det er jeg som har størst oversikt på disse to områdene, sier Holst.

Dommer og bostyrer må jo forstå at jeg ikke var den rette til å drive en slik virksomhet i Norge etter Touchpay-konkursen og mistankene om gullsvindel.

– Jeg solgte fordi jeg ikke kunne drive mer innenfor denne bransjen etter avisskriveriene om meg.

I januar kunne ABC Nyheter opplyse at Bjørn Holst er idømt næringsforbud i Sverige etter sin tredje bedrageridom.

Les også: Touchpay-sjefen er seriesvindler

Holst hevder at Söderberg har klart å stable på beina et selskap som i dag driver innløsningsvirksomheten i Norge, men sier at han ikke husker navnet på dette selskapet.

Han aksepterer at det har vært stor sammenblanding blant de fem-seks selskapene som er aktuelle fordi de samme personene er involverte.

I bostyrets innberetning omtales både Bjørn Holst og Leif Söderberg. I tillegg nevnes Micke Rundström som var styreleder i et annet av Holsts tidligere selskaper som også er slått konkurs av Nets, Touchpay AS.

Har krav mot Nets

På spørsmål om hvordan selskapet Norden Acquiring AS kunne gå konkurs når selskapet hadde rundt 90 millioner kroner i omsetning på kjøp og salg av gull de siste to årene, svarer den tidligere eieren:

– Hvordan kan en tjene penger på noe som ikke finnes? Gullvirksomheten har stanset og det samme gjelder terminalene. De jeg tidligere kjøpte gull av, kan ikke lenger levere til meg. Og terminalene er stanset.

I bostyrets innberetning opplyses det at Holst skal ha forklart at selskapet betalte to-tre millioner kroner ut til terminalkundene på vegne av Nets.

Under den 20 minutter lange behandlingen i Oslo tinghus sa bostyrer Inger Marit Broch at «det er vanskelig å få tak i Holsts historie om kravene mot Nets, og vi har i dag ikke grunnlag for å si at det er slik».

Bjørn Holst holder overfor ABC Nyheter fast ved at selskapet i fjor - mens han fortsatt sto som eier - betalte ut slike summer. At det ikke finnes noen skriftlig avtale som bekrefter dette, angrer han likevel ikke på.

– Tidligere fungerte jo alt med Nets, så hvorfor skulle jeg be om noe skriftlig. Fordelingen av utbetalingene skulle vi gjøre opp om senere, sier han og beskriver tilstanden sist sommer som «turbulent».

– Har kun tatt ut normal lønn

ABC Nyheter har sett en epost Holst har sendt til to personer i Nets (datert 31. juli i fjor). Her omtaler han noe over 450.000 kroner fra to navngitte selskaper som har kommet inn på en Touchpay-konto, men som Holsts selskap så skal ha betalt ut til kundene i mai og juni.

– Jeg baserte meg på opplysninger fra Nets. Finanstilsynet hadde stengt alt for Holst Group og jeg hadde da ikke kontroll med terminalene. Jeg stolte på Nets og vi skulle gjøre opp våre mellomværende i etterkant for ikke å ramme markedets tro på terminalene, sier han.

Norden Acquiering granskes, som Touchpay, også av politiet og bostyret har søkt Justisdepartementet om garantimidler for sitt eget arbeide med dette.

– Ja, når politiet gransker saken, så ville det jo vært rart om ikke andre også gjorde det, sier Bjørn Holst.

Til slutt vil de se at alt jeg sier stemmer. Alt er bokført og alle transaksjoner kan en spore i regnskapene. Jeg har har bare tatt ut normal lønn, sier Holst.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:37 Skudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift
Siste nytt
05:37NorgeSkudd avfyrt i leilighet i Lyngdal05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30VerdenFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29NorgeFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus