Spar med sparedusj

Du kan spare flere tusen hvert år på å bytte ut dusjhodet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Du kan spare flere tusen hvert år på å bytte ut dusjhodet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk hvor mye du kan spare på å bytte til sparedusj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenker du over hvor lenge du dusjer om morgenen, og hvor mye det koster? Våre beregninger viser at en familie på fire, der alle tar en syvminutters dusj hver morgen, kan spare hele 2.832 kroner i året på å bytte fra en ordinær dusj til sparedusj. Er dere en dusjeglad familie, som elsker lange og varme dusjer, er det selvsagt langt mer å spare. Så om tenåringene trenger motivasjon, kan du fortelle dem at om hele familien kutter gjennomsnittlig dusjtid fra 15 minutter til seks minutter hver gang vil man spare 7.260 kroner i året. Det tilsvarer nesten en hel Canada Goose-jakke. Merk at varmtvannskalkulatoren også viser hvor mye du kan spare på å kutte ned dusjtiden med bare ett minutt hver gang (807 kroner).

Her kan du se hvilken strømsone du tilhører. (Illustrasjon: Nordpool.com)Her kan du se hvilken strømsone du tilhører. (Illustrasjon: Nordpool.com)

Hvor mye kan du spare på å bytte? Sjekk med vår varmtvannskalkulator.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrere strømpriser

Vi jublet for solen i påsken, men nå må noen ta regningen. Meget tørt vær og lite tilsig til til vannmagasinene gir en såkalt «stram kraftsituasjon» i strømsonen NO5 og den nordvestlige delen av NO2.

– Vi forventer at kraftsituasjonen vil være stram frem til snøsmeltingen starter, sier Øivind Rue, konserndirektør i Statnett i en pressemelding. I disse områdene bør man kanskje tenke ekstra godt over hvor lenge man dusjer, men ettersom beregningen i eksemplene over er gjort i forhold til gjennomsnittspris, er det ikke bare i disse områdene det er mye å spare på å kutte ned på tiden i dusjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut med vår strømkalkulator

Bytt blandebatteriet også

Det er ikke bare selve dusjodet som kan spare deg for penger, denne kranen fra Gustavsberg regulerer varmen. (Foto: Gustavsberg)Det er ikke bare selve dusjodet som kan spare deg for penger, denne kranen fra Gustavsberg regulerer varmen. (Foto: Gustavsberg)

Et annet alternativ er å justere varmen bare litt ned. Vår kalkulator er noe beskjeden hva varmen i vannet angår, og vi har forutsatt en dusjtemperatur på 37 grader (og eventuelt badevannstemperatur til 38 grader). Det er likevel mange som liker at dusjen er hakket varmere, spesielt i de kaldeste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et alternativ for å hjelpe med dette, kan være å bytte kraner og blandebatterier med miljøkraner. Den svenske baderomsutstyrsprodusenten Gustavsberg har en energisparende kranserie, Nautic. Hver kran som installeres skal redusere energiforbruket til oppvarming av vann med opptil 40 prosent.

Sparekranens utgangsposisjon skal gi varmt nok vann til oppvask og håndvask. Også blandebatteriet er innstilt på 37 grader. Om man skal ha makstemperert vann må blandebatteriets arm føres helt ut til siden, og når man slipper den, glir den tilbake til utgangsposisjonen. Ideen er at glohett vann renne ikke skal renne lenger enn nødvendig.

Vannet i varmtvannstanken bør imidlertid holde minimum 65 grader.

For hver miljøkran du bytter til, kan du redusere energiforbruket ditt med 400-500 kWh i året. Forutsatt at denne er i jevnlig bruk av en gjennomsnittshusholdning. De rundt 450 kWh du sparer i året tilsvarer at du bruker komfyr eller vannkoker i 300 timer, en 42" LCD-TV (128 watt) i 3.510 timer, en 40 watts lyspære i 11.250, eller en mobillader i 90.000 timer, viser beregninger fra svenske energimyndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstra glad i å dusje? Water Pebble hjelper deg å passe tiden

Holder det å installere sparedusj?

En sparedusj er en av de aller enkleste måtene å spare varmtvann på, om den virker som den skal. Opp gjennom årene har sparedusjene fått mye tyn: Noen sier de må dusje lenger for å bli ordentlig ren eller for å få skylt håret ordentlig, andre skrur opp varmen for å kompensere for manglende vann. Da virker det jo mot sin hensikt. Det som gjør at du sparer på en sparedusj er at den slipper ut mindre vann enn et ordinært dusjhode, slik at du bruker mindre varmtvann om du dusjer like lenge som normalt. Du kan selvsagt også kutte varmtvannsforbruket manuelt ved å skru ned vannmengden, skru ned temperaturen, eller kutte ned på dusjtiden.

Har du erfaring med gode sparedusjer? Del dine erfaringer under artikkelen!

Les mer: Er det noe poeng med sparedusj?