Hvordan skal de nye sedlene se ut?

Dagens sedler skal byttes ut og Norges Bank utarbeider en ny seddelserie hvor de ønsker ditt innspill. Foto: Norges Bank.
Dagens sedler skal byttes ut og Norges Bank utarbeider en ny seddelserie hvor de ønsker ditt innspill. Foto: Norges Bank.

Norges Bank vil bytte ut dagens seddelserie. Nå vil de ha tips til hva og hvem som kan pryde de nye pengesedlene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en egen facebookside ber Norges Bank om innspill til hva som kan pryde den nye seddelserien som har vært arbeidet med siden i fjor høst.

Målet er å skape en seddelserie som blir enda vanskeligere å forfalske enn sedlene som i dag er i omløp.

– Som Sentralbank har vi ansvar for at norske sedler fungerer effektivt som betalingsmiddel, og at publikum har tillit til at de sedlene som brukes er ekte. Det innebærer blant annet å sørge for at disse sedlene har et sikkerhetsnivå som er minst på linje med det vi finner i sedler fra andre land, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en video postet på facebooksiden.

Blant forslagene som har kommet inn på Facebook er Gunnar Sønsteby, Munch-maleriet Skrik, Thor Heyerdahl, den nylig avdøde skøytelegenden «Hjallis╗ og Wenche Foss.

Les også: Pengesedler varmer fattige ungarere

Ifølge Norges Bank må ikke sedlene nødvendigvis ha portretter, derfor ønsker de også innspill på andre temaer.

Nå arbeides det med tema, farger og valørinndeling, skriver Norges Bank på facebooksiden.

– Utviklingen av en ny seddelserie er et komplisert prosjekt. Erfaring fra andre land viser at det tar flere år fra arbeidet starter til den første seddelen er i omløp, sier Olsen.

Ifølge sentralbanksjefen har flere andre europeiske land, deriblant Sverige og Danmark, også startet prosessen med å utvikle nye sedler med bedret sikkerhet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus