Eierne tar ut 300 millioner i utbytte

295 ansatte mister jobben etter at de svenske eierne har besluttet å legge ned cellulosefabrikken Södra Cell Tofte i Buskerud
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
295 ansatte mister jobben etter at de svenske eierne har besluttet å legge ned cellulosefabrikken Södra Cell Tofte i Buskerud Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mens Södra-konsernet gikk med et underskudd på nesten en milliard og fabrikken på Tofte legges ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Södra Cell Tofte
  • Fabrikken på Tofte har vel 300 ansatte og er en av Norges største produsenter av kjemisk papirmasse.
  • 70 prosent av produksjonen går til eksport, resten til det norske markedet.
  • I 2000 ble fabrikken på Tofte en del av Södra-konsernet.
  • En stor del av papirmassen som produseres på Tofte, er basert på ved fra Eukalyptus og egner seg derfor til finpapir.

295 ansatte mister jobben etter at de svenske eierne har besluttet å legge ned cellulosefabrikken Södra Cell Tofte i Buskerud i mars i år.

Og Skogeierforbundet har anslått at ca. 6 000 personer vil kunne bli berørt av en eventuell nedleggelse.

Driften avvikles 1. mai.

Men samtidig har konsernet, som har over 3.800 ansatte, en totalomsetning i 2012 på 16,8 milliarder kroner, en nedgang på 1,8 milliarder i forhold til året før. Og eierne tar ut 300 millioner kroner.

- Ikke lønnsom

Regnskapstallene fra 2012 for cellulosefabrikken på Tofte er ikke klare enda, men konstituert konsernsjef Gunilla Saltin sier til Røyken og Hurum Avis at fabrikken ikke har vært lønnsom siden den ble kjøt opp i 2000.

– Hvis det ikke dukker opp en løsning i løpet av karenstiden på en måned fram til 1. mai, vil fabrikken på Tofte bli stengt, sier hun.

- Södra Cell Tofte er en viktig bedrift i Hurum. En nedleggelse berører ikke bare de ansatte, men også hele lokalsamfunnet, sier ordfører Monica Vee Bratlie i Hurum kommune i en pressemelding da nyheten ble kjent.

Pause i drøftingene

Denne uken har Buskerud fylkeskommune arrangert drøftingsmøter med ledelsen i Södra for å forsøke å redde arbeidsplassene.

Da partene gikk hvert til sitt torsdag ettermiddag kom det en lekkasje fra møtet:

- Ledelsen i Södra har i drøftingsmøte bekreftet at de vil selge fabrikken på Tofte og at de er åpne for bud, ifølge fylkesordfører i Buskerud, Morten Eriksrød.

Fylkesordføreren og ordfører Bratlie har også hatt samtaler med Trond Giske.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus