Ikke glem disse fradragene

På Altinn kan du legge inn endringer og fradrag i selvangivelsen for 2012. (Foto: Berit B. Njarga)
På Altinn kan du legge inn endringer og fradrag i selvangivelsen for 2012. (Foto: Berit B. Njarga)

Sjekk hvilke du må få med deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slett ikke alle gjør endringer på selvangivelsen, som fort kan straffe seg i form av et slunkent skatteoppgjør. Når du sjekker selvangivelsen i dag bør du derfor dobbeltsjekke at alle fradrag er kommet med.

>> Dette er de mest populære endringene

Prøv fradragsveilederen

Å finne relevant og ikke minst forståelig informasjon om fradrag på skatteetatens nettsider har ikke alltid vært like enkelt. I år har de lansert en ny tjeneste, nærmere bestemt en egen fradragsveileder, for de som enkelt vil få med seg de vanligste utgiftene man kan trekke fra på skatten. Denne veilederen fanger ikke opp alle fradrag, og du bør derfor dobbeltsjekke følgende punkter i selvangivelsen:

Du kan blant annet logge inn med BankID for å sjekke selvangivelsen på Altinn. (Foto: Berit B. Njarga)Du kan blant annet logge inn med BankID for å sjekke selvangivelsen på Altinn. (Foto: Berit B. Njarga)

Reisefradraget, post 3.2.8

Alle som har en viss avstand til jobb bør passe på å føre opp reisefradraget på selvangivelsen. Det er antall kilometer du reiser hver dag som avgjør om, og hvor mye, fradraget utgjør. Reiser du minst 21 kilometer til og fra jobb, hver vei, vil du ha krav på reisefradraget. Det gjelder uansett transportmiddel, eller om du sitter på med naboen og i realiteten ikke har reiseutgifter.

Les også: Er du lignet sammen med ektefellen?

Særfradraget, post 3.5.4

Til tross for at særfradraget for store sykdomsutgifter i utgangspunktet blir opphevet fra og med ligningsåret 2012, vil mange fortsatt kunne få et fradrag for sine utgifter på selvangivelsen for 2012. Det som avgjør om du har rett på et fradrag eller ikke er om du har fått særfradraget tidligere år, nærmere bestemt både i 2010 og i 2011. Gjelder dette deg, må du kunne dokumentere utgifter på minst 9.180 kroner for å ha rett på fradraget på selvangivelsen for 2012. Dette er egne overgangsregler for et fradrag som altså er i ferd med å fases ut.

Les også: Eier du bolig i utlandet? Da kan det hende Skatteetaten skylder deg penger for

Rentefradraget, post 3.3.1/4.8.1

Gjennom skattefradraget på gjeldsrenter får nordmenn redusert skatten med tusenvis av kroner. Desto viktigere er det å sjekke at det forhåndsutfylte beløpet i selvangivelsen stemmer. Dette gjelder ikke minst for samboere. Selv om de i fellesskap har tatt opp lån i banken, blir gjeld og renter bare innrapportert på en av låntakerne. Som samboere må man altså selv fordele gjeld og renter på de to partenes selvangivelser.

Vil du sikre deg et tidlig skatteoppgjør, bør du dessuten levere selvangivelsen elektronisk.

Leverer du på papir, kommer skatteoppgjøret tidligst 7. august.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus