Norsk olje frister Kina

Ekspertene venter på kinesernes inntog på norsk sokkel. Med kunnskapstørst og fulle lommer, er de gode partnere for vestlige oljeselskaper. Foto: China Newsphoto China Daily Information Corp - CDIC
Ekspertene venter på kinesernes inntog på norsk sokkel. Med kunnskapstørst og fulle lommer, er de gode partnere for vestlige oljeselskaper. Foto: China Newsphoto China Daily Information Corp - CDIC

Kineserne kjøper seg tilgang til energiressurser over hele verden. Det er bare et tidsspørsmål før de er på norsk sokkel, mener analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må forvente å se flere kinesiske selskaper på norsk sokkel fremover, sier Anders Wittemann, selvstendig rådgiver for olje- og gasselskaper.

Han viser til at kineserne ble langt mer aktive på britisk sokkel i fjor. Kinesiske Sinopec kjøpte den britiske delen av kanadiske Talisman og CNOOC kjøpte hele kanadiske Nexen.

- Det er en hypotese at de har holdt seg unna norsk sokkel på grunn av Nobels Fredspris, og en vurdering mange gjør er at de nå begynner å legge dette bak seg, sier Wittemann.

Kina har de siste årene kjøpt opp naturressurser over hele verden. De har særlig gjort seg bemerket i Afrika der kinesiske selskaper nylig kjøpte en eierandel på størrelse med to trollfelt i gigantfunnet i Tanzania og Mosambique. Kinesiske selskaper har også kjøpt seg opp i oljesand i Canada og skifergass i USA

- Vi har jo trodd at de skulle komme hit en stund, men foreløpig hart de latt vente på seg, sier Trond Omdal oljeanalytiker i Arctic Securities.

Eiendeler til salgs

Wittemann mener det er liten tvil om at det er attraktive muligheter på norsk sokkel.

- Når kineserne er interessert i andeler på britisk sokkel, burde de i hvertfall være interessert i ressursene som finnes i Norge. Hvis jeg var kineser så ville jeg vært interessert i å lære om de teknologiene som brukes i Norge. Vi er langt fremme på alt som skjer offshore, og de har ikke kjøpt seg inn offshore så mange andre steder, sier han.

Og det er eiendeler til salgs på norsk sokkel, selv om det ikke annonseres bredt. De siste to årene har det vært historisk høye verdier i salg og fusjoner, og det er mye i spill, viser tall Wittemann har hentet ut. I fjor ble det omsatt eiendeler for 4,3 milliarder dollar, eller rundt 25 milliarder kroner. Han venter minst like høyt nivå i år.

- RWE har nylig besluttet å selge hele sin olje- og gassvirksomhet. Den norske delen av det er stor nok til at kinesere kunne være interessert, sier han.

Ubegrenset med penger

Trond Omdal er litt mindre sikker på mulighetene.

- Det norske markedet er mindre likvid enn det britiske, og det er mangel på felt der man kan kjøpe seg til store ressurser. Kunne kineserne fått kloa i en minoritetsandel av Johan Sverdup, så ville de nok slått til, sier Omdal.

Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt mener mangel på teknologi og kompetanse for å produsere på norsk sokkel kan bli en inngangsbarriere for oppkjøp.

- Men jeg vil ikke bli overrasket om de inngikk i et samarbeidsprosjekt eller partnerskap med et annet selskap i fremtiden, sier Saltvedt.

Hvis kineserne først viser interesse, kan de bli brysomme konkurrenter i en budrunde.

- Kinesiske selskaper tenker mye mer langsiktig enn vestlige selskaper. De er ikke så opptatt av kortsiktige gevinster og lønnsomhet som vestlige. Store statlige kinesiske olje- og gasselskaper har nesten ubegrenset tilgang til kapital gjennom staten og kan derfor være tøffe å konkurre med i budrunder fordi de ikke er avhengig av kortsiktig dividende og lønnsomhetskrav fra aksjonærene, sier Saltvedt.

De kinesiske oljeselskapene er China National Petroleum Corporation (CNPC som igjen kontrollerer PetroChina), China Petroleum & Chemical Corporation (kalles Sinopec) og CNOOC (COSL i Norge, som kjøpte Awilco).

Pengene er i øst

- Dessverre for Vesten så er pengene i øst for tiden. Hvis man vil at selskapet skal vokse, må man ta i bruk den beste kapitalen - og vende blikket østover, sier Rod Batchelor i det britiske rådgivningsselskapet Lambert Energy.

Han tror at vi vil se flere samarbeidsprosjekter mellom vestlige oljeselskaper og pengesterke kinesere i tiden fremover.

- For oljeselskapene har mulighetene for å få lån med gode betingelser tørket inn etter finanskrisen, så dette er en god kombinasjon, sier han.

Og for kineserne er det ikke alltid best å kjøpe hele selskaper.

- Det er sannsynligvis best for kineserne med joint venture fordi de har kapitalen, men ikke teknologikunnskapen, sier Rod Batchelor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus