Analyseselskap:Boligprisene skal opp 20 prosent på fire år

FORTSATT VEKST: Pöyrys mener at boligprisene kan stige så mye som 20 prosent gjennom de neste fire årene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FORTSATT VEKST: Pöyrys mener at boligprisene kan stige så mye som 20 prosent gjennom de neste fire årene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig prisvekst de siste månedene og utsikter til rekordlave renter lenge, tvinger analyseselskapet Pöyry å varsle fortsatt høy boligprisvekst. Heftigst blir det i Tromsø. Sjekk prisutviklingen der du bor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DN kan i dag presentere analyseselskapet Pöyrys ferske prognoser for boligprisutviklingen frem til 2016. Prognosene viser utviklingen nasjonalt, for ulike regioner og de største byene.

Anslagene innebærer en prisvekst for de neste fire årene på tilsammen 20 prosent for boligmarkedet som helhet. Dette er en oppjustering fra anslagene Pöyry la frem i høst, da sjeføkonom Roger Bjørnstad spådde fall i boligprisene i 2016. Bjørnstad peker på to årsaker til oppjusteringen.

Se tabell med landsoversikt nederst i saken!

– Det ene er at tallene som har tikket inn i desember, januar og februar har vist mye sterkere vekst enn vi trodde. Det har gjort at anslag for i år er oppjustert. Det andre er at rentene er nedjustert fremover. Det bidrar til å trekke boligprisene opp.

Les også: Oppfordrer Økokrim til å se på Røeggen-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnstad spår nå rekordlavt rentenivå i mange år fremover. Ifølge prognosene vil Norges Bank holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent frem til godt utpå høsten 2014 før den økes forsiktig opp til 2,25 prosent ved utgangen av 2016.

Prognosene innebærer at boligprisene på landsbasis blir åtte prosent i år før veksten gradvis avtar og kommer ned i 1,6 prosent i 2016. I 2016 vil boligprisveksten på landsbasis dermed være omtrent på linje med konsumprisveksten.

Boligprisprognosene:

2013: +8,0%
2014: +6,8%
2015: +3,6%
2016: +1,6%

(Kilde: Pöyry)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere vil bo i Tromsø

Det er imidlertid store regionale forskjeller, og Tromsø er en by som særlig skiller seg ut. Etter finanskrisen har boligmarkedet i ishavsbyen vært ganske lunkent, og Tromsø har de siste årene ligget helt nederst på listen over boligprisvekst i landets største byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er bildet i ferd med å endre seg kraftig. Ifølge prognosene seiler Tromsø helt til topps på boligprissigningslisten for årene fremover. Bjørnstad spår en boligprisvekst i Tromsø på 28 prosent fra ifjor til 2016.

– Næringslivet i Tromsø gjør det veldig godt, og petroleumsnæringen er i ferd med å etablere seg i byen, sier han.

Les også: Norsk gjennomsnittslønn: 363.800 kroner

En konsekvens er befolkningsvekst og økt etterspørsel etter boliger. Det presser opp prisene.

– Befolkningsveksten i Tromsø var 1,8 prosent i 2012 mot 1,3 på landsbasis. Det er den nest største befolkningsveksten av de store byene, sier Bjørnstad.

I år blir boligprisene nesten 11 prosent dyrere, ifølge anslagene, før veksttakten avtar gradvis ned til 2,6 i 2016.

Ketchupeffekt

Sjeføkonomen viser til at Tromsø kom inn i finanskrisen med høy boligbygging og et stort overskudd av boliger. Nå, fire år senere, er overskuddet absorbert, noe som bidrar til å løfte prisene. Samtidig opplever byen markert befolkningsvekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vel det man kaller en ketchupeffekt, sier Bjørnstad.

Nummer to på listen over boligprisvekst i byene ligger Trondheim, der prisene er anslått å stige med 27 prosent. Det skyldes blant annet at Trondheim er den av de store byene i landet med høyest befolkningsvekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan bli søkkrik på hyttedrømmen

– Trondheim har hatt en rivende befolkningsvekst og sterk vekst i økonomisk aktivitet. Samtidig har boligbyggingen vært veldig lav. Selv om igangsettingen nå har tatt seg opp, vil ikke det gi flere boliger på kort sikt, sier Bjørnstad.

– Vi er blitt overrasket over den prisutviklingen vi har sett i Tromsø og Trondheim de siste månedene. Nå har vi dukket ned og tror vi vet forklaringen. Næringslivet gjør det godt, og befolkningsveksten har overrasket SSB, og det er SSBs befolkningsprognoser vi la til grunn, sier Bjørnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Håper utlendinger skal bla opp 35 millioner for sørlandsluksus

Skiller seg ut

Etter kollaps i boligmarkedet, konkurser i borettslag og problemer med lavinnskuddsleiligheter stoppet boligbyggingen nesten opp i Tromsø etter 2008.

Nå er alt snudd på hodet. I 2008 var det over 1000 usolgte boliger i Tromsø. Nå er under 200 boliger til salgs på Finn.no.

Megler og daglig leder hos markedsleder DNB Eiendom, Tomi C. Johansen, selger alene over 100 boliger i året, og har merket taktskiftet i Tromsø.

– Se for deg en bjørn som ligger i dvale. God og mett. Når den våkner, så er det mangel på mat som får jaktinstinktet i gang, sier Johansen.

Les også: Vil selge praktbolig - men ikke til Sharif

Han forklarer boligmangelen og den store prisveksten på starten av 2013 med lite nybygging, stor tilflytting, lav rente og liten arbeidsledighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til byvekst på rundt 1000 personer i året borer også petroleumsnæringen seg fast i nord. Den største etableringen er Aker Solutions som skal ha over 300 ansatte. I tillegg utvider giganter som Rambøll og Microsoft.

– Denne gruppen er ny i Tromsø og gir ekstra press i markedet, sier Johansen.

Gruppen betaler godt, gjør grundig «research» på de ulike boligområdene og er opptatt av «finish». Single ingeniører ligger i prissegmentet 2,4-3,5 millioner kroner, mens par betaler 3,5-6 millioner kroner.

– Veldig mange av ingeniørene er opptatt av rene linjer og høy standard, men det er press i alle prissegmenter for tiden.

– Tromsø skiller seg ut på flere felt, noe som skaper press i boligprisene, sier Johansen.

Les flere økonomisaker fra ABC Nyheter:

Kjøp bolig i Oslo uten å blakke deg

- Staten bidrar til økte boligpriser

Slik blir boligdrømmen virkelig

Boligprisfesten fortsetter