Kypros' president setter hardt mot hardt

Demonstranter var søndag samlet utenfor EUs kontorer i Nikosia på Kypros. Dde mener EU vil la folk flest lide for redde storkapitalen og bankene. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Demonstranter var søndag samlet utenfor EUs kontorer i Nikosia på Kypros. Dde mener EU vil la folk flest lide for redde storkapitalen og bankene. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Presidenten på Kypros, Nikos Anastasiades, skal ha advart om at han kan bli tvunget til å gå under tøffe forhandlinger med EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vil dere tvinge meg til å gå av, skal Anastasiades ha sagt bak lukkede dører i den snødekte EU-hovedstaden Brussel.

Det var ingen hvem som helst han forsøkte å rikke. I over åtte timer forhandlet Anastasiades med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso, EU-president Herman Van Rompuy, sentralbanksjef Mario Draghi, eurogruppens leder, Jeroen Dijsselbloem og IMF-leder Christine Lagarde.

EU og IMF stiller høye krav til den kypriotiske regjeringen for å redde landets økonomi og banker, men hva slags løsninger de kan ha kommet til, er ikke kjent.

Frustrasjon

Den ampre stemningen som skal ha hersket på møtet, ble formidlet til partiledere som ventet i presidentpalasset i Nikosia og fikk jevnlige oppdateringer.

– Jeg gir dere et forslag, og dere vil ikke godta det. Jeg gir dere et annet, og det samme skjer igjen. Hva annet vil dere at jeg skal gjøre? skal presidenten ha sagt videre.

Fra offisielt hold kom det ingenting konkret om de hektiske forsøkene på å sikre redningspakken.

Imens ventet eurosonens finansministre på å kunne tre sammen og diskutere forslaget til løsning. Fire timer på overtid kom det meldinger om at finansministrene hadde startet sitt møte.

Dårlig tid

Partene må innen mandag ha blitt enige om tiltak som sikrer 5,8 milliarder euro (44 milliarder kroner) i statskassa. Dette er betingelsene for at EU-siden bidrar med en krisepakke på 10 milliarder euro (75 milliarder kroner) for å redde kypriotiske banker. Det betyr at en avtale bør være på plass i løpet av søndag.

Deretter skal den kypriotiske nasjonalforsamlingen møtes for å godkjenne en ny avtale med EU.

Mens den kypriotiske regjeringen tidligere har uttalt seg forsiktig optimistisk, var tonen annerledes søndag.

– Situasjonen er svært vanskelig, og fristene svært knappe, het det i en pressemelding fra regjeringen.

Krav fra troikaen

Ett at de mest omstridte forslagene er å ilegge bankkunder med over 100.000 euro på kontoen en prosentvis skatt.

En anonym kypriotisk talsmann uttalte lørdag kveld at partene var enige om en skatt på 20 prosent på slike store innskudd i Bank of Cyprus og 4 prosent hos andre utlånere. Pengene i de kypriotiske pensjonsfondene vil ikke være en del av avtalen, ifølge talsmannen.

Protest

Vanlige kyprioter er sjokkert over det opprinnelige forslaget om en engangsskatt på alle innskudd. Det forslaget ble forkastet av landets nasjonalforsamling tirsdag. Lørdag marsjerte tusenvis av bankansatte til nasjonalforsamlingen for å vise sin avsky.

De to største bankene på Kypros har satt en øvre grense for uttak i minibank på 100 euro om dagen. Bankene på Kypros har vært stengt i over en uke, og skal etter planen først åpne igjen på tirsdag.

Kypros er et såkalt skatteparadis, der mange utlendinger velger å plassere pengene sine. Av de 70 milliarder euroene (nær 530 milliarder kroner) som nå står i kypriotiske banker, antas det at en tredel stammer fra Russland.

Avgiften vil derfor også ramme mange rike russere, som slik vil bli tvunget til å betale for å redde Kypros' økonomi.

Personvernpolicy