Sørg for at du har riktig dekning på innboforsikringen

SLURVER: Forsikringsgigantene opplever at kunder både underforsikrer og ikke forsikrer verdiene sine i det hele tatt. En omfattende vannskade kan dermed bli fatal for økonomien. (Illustrasjonsfoto: Gjensidige)
SLURVER: Forsikringsgigantene opplever at kunder både underforsikrer og ikke forsikrer verdiene sine i det hele tatt. En omfattende vannskade kan dermed bli fatal for økonomien. (Illustrasjonsfoto: Gjensidige)

– Mange blir overrasket over hvor mye de egentlig eier, sier If.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss er millionærer, og vel så det, ihvertfall i rene verdier som vi oppbevarer i hjemmet vårt.

For legger du sammen møbler, klær, elektronikk og sportsutstyr kommer du raskt opp i høye beløp. Fikk du egentlig med deg alt da du tegnet innboforsikring?

If forteller at kunder som har fått totalskadet hjemmet sitt ofte har verdier for 25 prosent mer enn det forsikringen dekker.

Mangler dekning

Gjensidige hevder at mangel på innboforsikring faktisk er et større problem enn underdekning på innboforsikringen.

– Nær sagt hver gang en boligblokk eller bygård må evakueres er det noen som ikke har innboforsikring. I tillegg til at de ikke får erstattet ødelagte gjenstander opplever de ofte at det blir mer komplisert å skaffe midlertidig bosted. Har man innboforsikringen i orden dekker forsikringsselskapet alle utgifter til midlertidig bosted. Har man ikke innboforsikring stanger man fort opp i et tak for hvor mye som dekkes, slik at man må ta inn hos kjente, eller betale selv, forklarer Christian Haraldsen informasjonssjef i Gjensidige.

Les også: Forsikringene ble dyrere med pakkerabatt

Sjekk at du har riktig dekning

Den enkleste måten å komme frem til et fornuftig nivå på innboforsikringen er å bruke Finans Norges innbokalkulator. Her får du et forslag til dekning basert på antall personer i husholdningen, antall rom i boligen og din egen vurdering av standard på innboet ditt.

– Mange blir overrasket når de forstår hvor store verdier de sitter på, uttaler Jack Frostad, informasjonsdirektør i If til DinSide.

Frostad påpeker dessuten at mange glemmer å øke forsikringen etterhvert som boet blir mer velfylt:

– Folk er ikke påpasselige nok med å øke forsikringssummen etter hvert som de foretar nyanskaffelser til hjemmet. Kanskje var forsikringssummen på innboet riktig for en del år siden, men mange innkjøp og endringer kan være gjort i hjemmet igjennom årene uten at man har tenkt på å øke forsikringssummen i takt med anskaffelsene, sier Frostad.

Ønsker du å gå litt grundig til verks er det ikke verre enn at du setter deg ned og lager en grov oversikt over eiendelene dine. Alt som er løst og kan tas med fra boligen om du flytter regnes som innbo.

– De fleste har nok en tendens til å undervurdere verdien på hva de eier. Klær alene vil i mange tilfeller utgjør en liten formue. Bunader, sølvtøy, kunst og sportsutstyr kan også fort trekke verdien opp, sier Haraldsen i Gjensidige.

Les også: Her finner du billigste innboforsikring

Personvernpolicy