Røkke: - Har vært en ulykke for aksjonærene
Kjell Inge Røkke er alt annet enn fornøyd med investeringene som kanskje ligger hans hjerte nærmest. Nå vil han redusere eksponeringen.
Hovedaksjonær og styreleder Kjell Inge Røkke i Aker ASA er ikke nådig over sine egne vurderinger innenfor området som hele hans formue er tuftet på.
- Rødt kort I sitt årlige brev til aksjonærene oppsummerer han investeringene innen fiske med fotball-analogi.
«Akers investeringer i Aker Seafoods og Norway Seafoods burde gitt meg rødt kort», sier Røkke.
Han forklarer at han har hatt tro på at norsk hvitfiskindustri kunne struktureres på en fornuftig måte.
«Men, det er har vært umulig. Torsk, sei og hyse har vært en ulykke for aksjonærene i Aker og Aker Seafoods», sier investoren.
Store beløp tapt
Hans ambisjon siden 1996 har vært å investere i modernisering av filetindustrien og trålerflåten.
Dét oppdraget har han også lyktes med, påpeker Røkke.
Nærmere to milliarder kroner er investert i fangstselskapet Aker Seafoods og foredlingsselskapet Norway Seafoods, men store beløp har gått tapt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Røkke håver inn statsstøtte
Refser tause kystpolitikere
Samtidig er tre av fire arbeidsplasser borte i filetindustrien, mens Aker Seafoods, som når tar navnet Havfisk, ikke har lagt ned et eneste anlegg, understreker den tidligere fiskeren.
«Jeg har satset langsiktig. Noen forsøker å gjør meg til symbol på en bransje som sliter, og enkelte påstår at Aker er selve problemet», sier Røkke.
På sine reiser for å møte folkevalgte, for å lytte og lære hva som skal til for å skape lønnsomhet, har det vært påfallende stort fravær av røster fra kystkommunene, påstår han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Røkke fyller pengebingen
Refser lokalmedia
I stedet blir han møtt med store overskrifter i lokale medier om mulig nedleggelser i Hammerfest og Melbu.
«Meningene er mange. Jeg setter pris på engasjementet og lokal tilhørighet, men det er viktig å ta inn over seg at realiteten er at fabrikkene på land taper penger», sier Røkke.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan mener det også er mange som «ikke vil forstå» at resultatet til flåten og landanleggene er langt dårligere enn det som er nødvendig for å modernisere flåten, oppgraderer anleggene, investere i ny teknologi, og satse på markedsføring.
Les også: Lureri hvis Røkke slipper forpliktelsene
Gjort «ubevisste feil»
Røkke dristet seg likevel til å si hva han mente da han ga innspill til Regjeringens arbeid med Sjømatmeldingen.
Han beklager også at det er gjort ubevisste feil med leveringsplikten, som i Mehamn.
«Det skal ikke skje, men ingen kan ta fra oss at vi har investert og satset for å skape verdier av fellesskapets ressurser», sier Røkke.
Les også: Røkke: - Så uansvarlig at jeg gremmes
Problemet er ikke fisk
De rasjonelle argumentene er at hvitfiskindustrien må tilpasses utviklingen på samme måte som andre næringer og i samfunnet ellers. Tilgangen på fisk er i seg selv ikke utfordringen, påpeker han.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen, Røkke later til å ha fått nok.
Han spår små muligheter for fornuftig avkastning fremover. Dagens regulering holder fast på en industristruktur som ikke er konkurransedyktig, ifølge ham.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Jeg burde innsett tidligere at det er umulig å oppnå lønnsomhet på hvitfisk under det rådende politiske klimaet»,sier Røkke.
Les også: – Stikk, din rike jævel
Antyder han vil ut
Aker vil derfor ta ned eksponeringen mot hvitfisknæringen.
«Vi vil redusere vårt engasjement i virksomheten som utgjør én prosent av våre verdier og tidvis 95 prosent av medieomtalen», oppsummerer han.
Aker Seafoods AKS har utviklet seg langt svakere enn hovedindeksen på Oslo Børs sålangt i år, kun opp 0,34 prosent mens Børsen på samme tid har steget nærmere syv prosent.
Største eiere
Det siste året har Aker Seafood mistet rundt 16 prosent av verdiene, og mer enn det dobbelte av dét om man går to år tilbake.
Artikkelen fortsetter under annonsenSelskapet hadde per fredag 22. mars en markedsverdi på 500 millioner kroner.
Aker ASA kontrollerer direkte og indirekte rundt nær 75 prosent av fiskeselskapet. Røkke og nærstående kontrollerer omkring 67,8 prosent av Aker ASA.
Aker eier gjennom Converto Capital nær 74 prosent av Norway Seafoods. Selskapet har en markedsverdi på omkring 55 millioner kroner, ifølge Norges Fondsmeglerforbunds OTC-liste.
Les også:
Røkke slakter Det norske-plan: - Godt utenfor min komfortsone
Røkke: Advarer mot kostnadsinflasjon og kapasitetsbegrensninger