SELVANGIVELSEN 2012:

Tredobbelt gjeldsfradrag for ferieboliger i utlandet

Har du ferebolig i Portugal (bildet) og lån, må du passe på at du får fradrag for gjeldsrentene på selvangivelsen for 2012, 2011 og 2010 på årets selvangivelse. (Foto: Arkivfoto)
Har du ferebolig i Portugal (bildet) og lån, må du passe på at du får fradrag for gjeldsrentene på selvangivelsen for 2012, 2011 og 2010 på årets selvangivelse. (Foto: Arkivfoto)

Skatteetaten har tabbet seg ut, og du får nå fradrag for gjeldsrenter de siste tre årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av de nordmennene som er så heldig at du har feriebolig i utlandet? Ligger den i Belgia, Bulgaria, Italia, Malta, Portugal eller Tyskland har vi en god nyhet: Skatteetaten har tabbet seg ut i et par år, og ikke gitt fradrag for gjeldsrenter på lån på boliger i disse landene. Har du lån på boligen, kan du vente deg et saftig fradrag.

– Her bør du be om å få fradrag for gjeldsrenter du har hatt de siste tre årene, det vil si 2010, 2011 og 2012, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, til DinSide.

Her kan du lese alt om selvangivelsen 2012.

Post 3.3.1

Posten du skal sjekke er 3.3.1 for rentefradrag. Og ifølge Nilsen bør du også grave frem selvangivelsen fra 2011 og 2010 (eller finne den på altinn.no) og sjekke om du har fått fradrag for disse gjeldsrentene. Sjansen er liten for det, da det ikke har vært praksis, men det er greit å sjekke likevel.

– Det som er spesielt når det gjelder disse boligene i utlandet, er at man vil få en endring, og godkjent fradragene, rett og slett fordi skattemyndighetene har praktisert feil, forklarer Nilsen.

Sjekk dette: Her er punktene flest gjør endringer på

Over og under 30.000 kroner

Merk at dersom dette utgjør et beløp på over 30.000 kroner, vil det kunne medføre litt ekstraarbeid.

– Når det gjelder beløp på over 30.000 kroner, er det litt mer omstendelig prosess der man går tilbake og ligner på nytt, men mindre beløp kan man be om å få tatt med i årets ligning.

Øker samtidig ligningsverdien

Merk også at ligningsverdien på boliger i utlandet vil øke med ti prosent på selvangivelsen for 2012, akkurat som ligningsverdien på fritidsboliger i Norge.

Dersom boligprisene har falt der du har bolig, bør du imidlertid klage dersom boligens ligningsverdi overstiger 30 prosent av boligens faktiske verdi.

– Ligningsverdiene du får i selvangivelsen er snittbeløp, de vil ikke slå helt likt ut i forhold til alle boliger, så det er en sikkerhetsventil på at boligens ligningsverdi ikke skal overstige 30 prosent av markedsverdien, avslutter Nilsen.

Les mer om ligningsverdi på boliger.

Personvernpolicy