Boligmarkedet:

Høyest inngangspris i Stavanger

I Stavanger og området rundt kan du se langt etter å komme seg inn på boligmarkedet dersom maksprisen din er to millioner kroner. (Foto: Colourbox.com)
I Stavanger og området rundt kan du se langt etter å komme seg inn på boligmarkedet dersom maksprisen din er to millioner kroner. (Foto: Colourbox.com)

At boligprisene i landet er høye er det liten tvil om. Men i Stavanger mangler de et helt boligsegment.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skrives side opp og side ned om de høye boligprisene. Prisen per kvadratmeter stiger spesielt i de store byene, og Oslo leder statistikken. Likevel viser det seg at Oslo er den storbyen hvor det skal være lettest å komme seg inn på boligmarkedet.

Leie eller eie? Slik kom hun seg kjapt inn på boligmarkedet

Vi har gjort noen søk på Finn.no, for å se hva man kan få for to millioner kroner i de fem største byene i Norge. En totalpris på to millioner, inkludert fellesgjeld, er valgt som grense, siden dette kan være oppnåelig for noen som står utenfor boligmarkedet. De må riktignok ha en del egenkapital, eller hjelp fra foreldre, for å klare det.Billigst i Oslo på søketidspunktet var denne 24 kvadratmeter store 1-roms leiligheten på Lambertseter. Totalpris 907.000 inkludert fellesgjeld. (Faksimile: Finn.no)

Billigst i Oslo på søketidspunktet var denne 24 kvadratmeter store 1-roms leiligheten på Lambertseter. Totalpris 907.000 inkludert fellesgjeld. (Faksimile: Finn.no)

Fem boliger

Resultatet var ganske oppsiktsvekkende. Mens du i Oslo får opp 219 treff, er det bare fem boliger i den samme prisklassen i Stavanger. Men Oslo er større, tenker du kanskje?

Vi gjorde et nytt søk hvor vi tok med Stavangers nærmeste tilgrensende kommuner - Sandnes, Sola og Randaberg. Seks boliger dukket nå opp på listen.

– Det er helt klart stavangerområdet som har opplevd den aller største oppgangen i boligprisene. Det har sammenheng med at det er nettopp i Stavanger at økonomien merker aller best ringvirkningene fra oljesektoren, sier Kjersti Haugland, seniorøkonom i DnB Markets til DinSide.

Nye krav til finansiering presser mange ut av kjøpekøen

– Det at det går så bra i Stavanger fører til press i boligmarkedet. Vi ser at det er få boliger ute på markedet og de som er der blir omsatt veldig raskt. Det er ekstra press på små boliger, som er de som blir billigst, sier Haugland.

– Er Stavanger den byen i Norge som er vanskeligst å etablere seg i?

– Det er vanskelig å svare på, men tallene du har her kan tyde på det. Samtidig har vi ikke statistikk som kan støtte opp under dette.

Les også: - Staten bidrar til økte boligpriser

Billigst i Stavanger var denne 52 kvadratmeter store selveierleiligheten på Vestre Platå. Totalprisen er 1,2 millioner, men boligen er merket

Billigst i Stavanger var denne 52 kvadratmeter store selveierleiligheten på Vestre Platå. Totalprisen er 1,2 millioner, men boligen er merket «renoveringsobjekt». (Faksimile: Finn.no)

Les også: Kjøp bolig i Oslo uten å blakke deg

Oslo er større

Noe av grunnen til at hun er litt varsom med å konkludere, er at Oslo er en større by med flere innbyggere, og dermed antatt flere om beinet på boligmarkedet. Vi regnet derfor litt på det.

Regnestykket er som følger: Antall innbyggere, delt på antall boliger på markedet med totalpris under to millioner (inkludert fellesgjeld). Det burde gi en indikasjon på presset i markedet, med forbehold om at demografien er noenlunde lik.

I Oslo er det 2849 innbyggere per bolig til salgs, mens det i Stavanger er 25.838 innbyggere per bolig. I stavangerområdet (Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola) er det 33.558 innbyggere per bolig. – Det tallet kan nok underbygge påstanden om at det er vanskeligst i Stavanger, ja, sier Haugland. Tallene er basert på folketallet i byene per januar 2013.

(Artikkelen fortsetter under tabellen.)

Boliger med totalpris under to millioner kroner:

ByTreffInnbyggertallInnbyggere per bolig
Oslo219623.9662.849
Bergen79267.9503.391
Trondheim58179.6923.098
Stavanger5129.19125.838
Kristiansand10884.476782
Stavangerområdet6201.35333.558

Kilde: SSB og Finn.no

– Går ut over de unge

De som allerede har kommet seg inn på boligmarkedet er nok lite interessert i boliger i denne prisklassen, men for dem som står utenfor kan det være inngangsbilletten de trenger. Med få billetter tilgjengelig blir det desto vanskeligere å komme seg inn.

– Det går ut over de som etterspør boliger i det segmentet, og det går kanskje mest ut over studenter og unge folk i etableringsfasen. Jo yngre du er, jo mindre egenkapital har du. Når det er ekstra stort press på disse boligtypene blir det vanskelig, sier Haugland.

Så hva er løsningen? Haugland mener man må passe seg for å hoppe til den mest nærliggende konklusjonen, nemlig økt boligbygging. Det er kanskje en god løsning på kort sikt, men på lang sikt kan det skape store problemer.

– Problemet er at hvis vi bygger alle boligene som trengs, så er vi veldig utsatt. Si at oljeprisene synker så mye at det går ut over bransjen, så vil den utviklingen vi har nå snu. Det så vi i Spania, hvor mange flyttet til landet før krisen og det ble bygd mange nye boliger. Når krisen så kom, flyttet de ut av landet igjen. Det ga et stort boligoverskudd, sier hun.

– Kanskje er dette bare prisen vi må betale, med midlertidig press i boligmarkedet. Vi må ha denne perioden fram til presset fra oljenæringen roer seg.

Nei takk: Du trenger ikke godta høyere rente nå

– Økt klasseskille

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes forening, ønsker at det bygges flere boliger, men legger spesielt vekt på studentboliger. Det er nemlig her skoen trykker, mener han.

– Vi har for få studentboliger, slik at de unge tvinges ut på det private leiemarkedet. Stadig mer av pengene går da til leie, og da får de ikke spart opp penger til egenkapital.

– Hva blir konsekvensene?

– Jeg tror vi får et økt klasseskille i samfunnet. De som er inne i markedet får være med på turen, mens de som ikke kommer inn på markedet får ikke ta del i det. Da får du et klassekille jeg tror vi ikke vil være tjent med i lengden, sier Jæger.

Du må spare for å få best boligrente, men det lønner seg mest for banken

Finn-søket vi har tatt utgangspunkt i ble gjort 15. mars i år. Det ble også gjort et søk 12. mars, som viste samme tendens.

Personvernpolicy