Meny

Selvangivelsen lagt ut for e-brukere

Fortsatt er det 3,9 millioner nordmenn som må vente på resultatet av fjorårets ligning. Men for 580.000 e-brukere er det mulig å sjekke skatten fra 19. mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke levér før du har sjekket disse fem punktene.

I løpet av natten ble selvangivelsen for 2012 tilgjengelig for e-brukere.

Har du prøvd å logge inn uten hell, kan forklaringen være at du ikke har registrert deg som e-bruker. Det hjelper ikke at du har brukt å sjekke selvangivelsen elektronisk tidligere år. I år er det nemlig bare e-brukerne som får tilgang til selvangivelsen i dag.

– Det er 580.000 som har valgt å få selvangivelsen elektronisk innen fristens utløp 1. mars i år. Det er kun disse 580.000 som får tilgang til sin selvangivelse 19. mars, sier Anne Kirkhusmo, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Les også: Altinn håper på problemfri skattesjekk

Alle som kan sjekke selvangivelsen i dag, får beskjed om dette på sms eller e-post fra Skatteetaten.

Øvrige brukere kan sjekke selvangivelsen fra 2. april.

Enda enklere å sjekke selvangivelsen med Bank-ID. (Montasje: Berit Njarga)Enda enklere å sjekke selvangivelsen med Bank-ID. (Montasje: Berit Njarga)

Fra denne datoen kan du sjekke og levere selvangivelsen elektronisk selv om du ikke er registrert som e-bruker. Så langt er det heller ingen problemer med innloggingen.

Les også: Flere særfradrag endret i årets selvangivelse

Les også: Dette må samboere og nygifte sjekke

For å sjekke resultatet av fjorårets ligning, logger du inn enten via Skatteetaten.no eller direkte hos altinn.no.

Nytt fra i år er at du kan logge inn ved hjelp av Bank-ID.

Du kan altså benytte kodebrikken fra banken for å se selvangivelsen. Mange banker tilbyr også Bank-ID på mobilen. Har du ikke en slik kodebrikke, kan du som tidligere år logge inn ved hjelp av MinID, Buypass eller Commfides.

Har du glemt passordet til MinID, kan du få et nytt passord tilsendt på sms og e-post.

Les også: Nylig fikk 22 nye banker Bank-ID på mobil.

Fem punkter alle bør sjekke

Gry Nilsen, advokat og leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, har satt opp en liste med poster som alle bør sjekke i sin selvangivelse:
  • Hvis du betaler formuesskatt sjekk ligningsverdien. Den skal ikke overstige 30 prosent av reell markedsverdi (primærbolig).
  • Pass på riktig skatteklasse. Enslige forsørgere og gifte som forsørger ektefelle har krav på klasse 2. Skatteklassen finner du rett under fødselsnummeret ditt.
  • Kontrollerer at lønn og andre inntekter er ført opp.
  • Ta frem sjekklisten over de vanligste fradragene og se om noe kan være aktuelt. Eksempler: Rentefradrag, reisefradrag, foreldrefradrag.
  • Sjekk om det er ting du har glemt fra i fjor eller forfjor som kan tas med i årets selvangivelse.

Skattetaten lanserte også en egen fradragstjeneste mandag ettermiddag, som kan hjelpe deg å finne fradrag du kanskje ikke husker på.

Alt om selvangivelsen 2012 finner du her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus