Meny

FrP, KrF og Venstre vil fjerne dokumentavgiften

VIL FJERNE DOKUMENTAVGIFTEN: FrPs Christian Tybring-Gjedde vil, sammen med Venstre og KrF, fjerne hele dokumentavgiften. (Foto: FrP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen vil jobbe mot gigantbeløpet du må betale ved boligkjøp.

Når du kjøper bolig må du betale 2,5 prosent av kjøpssummen til staten for å få dokumentene i orden. Derav navnet dokumentavgift. Alle må betale dette, med unntak av de som kjøper borettslagsbolig.

Avgiften ligger på 2,5 prosent, og man sitter dermed på en avgift som kan bli alt fra:

  • 37.500 kroner på en leilighet til 1,5 millioner kroner.
  • 75.000 kroner på et rekkehus til 3 millioner kroner.
  • 150.000 kroner på et hus til 6 millioner kroner.

«Vi får det ikke helt til å stemme. Jobben som gjøres er den samme enten boligen koster 1 eller 10 millioner. Men selve avgiften øker i takt med de stadig stigende boligprisene» skrev DinSide i en kommentar da årets statsbudsjett ble lagt frem med uendret dokumentavgift.

Les kommentaren: Regjeringen tar titusener, og gir deg vekslepenger tilbake

Arbeiderpartiet forteller DinSide at det spiller lite trille hva dokumentarbeidet faktisk koster staten, da avgiften er en "fiskalt begrunnet avgift". Det vil si at den skal få inn penger, ikke dekke en utgift. Ifølge regjeringspartiet fikk Norge inn 6,4 milliarder kroner gjennom dokumentavgiften i fjor.

Tross høye inntekter er det mange som er i mot avgiften slik den ser ut i dag, og DinSide har derfor spurt alle de største partiene hva de vil gjøre med dokumentavgiften.

Arbeiderpartiet

Vil ikke gjøre "større grep" med dokumentavgiften.

– I fjor fikk vi inntekter tilsvarende kostnadene ved å utdanne omlag 14.000 studenter i tre år. Å fjerne denne avgiften, slik enkelte har tatt til orde for, vil dermed måtte kompenseres gjennom at en må øke andre skatter eller kutte i velferden. En reduksjon i dokumentavgiften ville trolig hatt liten effekt på boligprisene, forteller informasjonsleder Anne Odden i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til DinSide.

Les også: SV vil forny stripping

Venstre

Vil fjerne dokumentavgiften. Foreslår reduksjon i sine alternative budsjetter for å fjerne den på sikt, og vil alternativt kreve den også på borettslagsboliger, med lavere sats til alle.

– Vi har vurdert å la avgiften gjelde alle boliger og samtidig bruke «merinntektene» til å redusere prosentsatsen. Den ville i så fall vært på 2,3 % dersom alle boligtransaksjoner blir ilagt lik dokumentavgift, sier kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre til DinSide.

Høyre

Vil redusere dokumentavgiften.

Kommunikasjonsrådgiver Rikke Sjøberg i Høyre gir ingen ytterligere kommentarer, annet enn at reduksjon av dokumentavgiften er noe de har programfestet.

FrP

Vil fjerne dokumentavgiften.

– Dokumentavgiften samsvarer ikke med statens kostnader for tinglysningsarbeid, og FrP ønsker derfor å fjerne hele dokumentavgiften. Dokumentavgiften er også med å gjøre boliger dyrere, noe som blant annet rammer førstegangsetablerere, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i FrP til DinSide.

Senterpartiet

Oppgir ikke at de vil endre dokumentavgiften.

– Senterpartiet går ikke inn for å øke skattleggingen på omsetning av borettslagsboliger, er partiets kommunikasjonssjef Christina Søgård sin eneste kommentar.

SV

Vil ikke endre dokumentavgiften.

– SV ser på andre og mer treffsikre endringer for å skape et rettferdig og velfungerende boligmarked, for eksempel gradvis økt skatt på bolig nummer to og utover, i kombinasjon med økt boligbygging for å bremse prispresset for vanlige boliger, sier stortingsrepresentant Aksel Hagen i SV til DinSide.

KrF

Vil fjerne dokumentavgiften.

– KrF har i forslag til nytt program en formulering som sier at vi vil utrede en ny ordning, med sikte på å fjerne dokumentavgiften ved kjøp av bolig, finansiert ved innføring av en lav skatteprosent på verdiøkning ved salg av egen bolig. Hvorvidt dette blir vedtatt gjenstår å se, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Sørås i KrF sin stortingsgruppe til DinSide.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus