Spår lønnsvekst på 3,8 prosent

SSB regner med en reallønnsvekst på 2,3 prosent. (Foto: Phantermedia)
SSB regner med en reallønnsvekst på 2,3 prosent. (Foto: Phantermedia)

Men ikke alle bransjer vil få et like godt oppgjør, tror ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets lønnsforhandlinger er allerede i gang, og det er tro på at de fleste nordmenn vil få en lønnsvekst selv om det spås et lavere oppgjør enn i fjor. Dessverre er det slett ikke alle bransjer som kan regne med et like gunstig oppgjør.

>> Slik blir din økonomi i 2013


Tror på 3,8 prosent

Allerede tidligere i år varslet NHO-sjef Kristin Skogen Lund at man må forvente et lavere lønnsoppgjør i år enn i 2012.

– Den klare meldingen fra våre medlemmer er at årets oppgjør må bli moderat, og lavere enn i 2012 hvor vi endte på om lag 4 prosent. De er også tydelige på at det kun er lønn vi skal forhandle om når vi i dag setter i gang årets forhandlinger, sier NHO-sjefen i en pressemelding i anledning avsparket for årets lønnsforhandlinger.

Også Statistisk sentralbyrå (SSB)tror oppgjøret blir noe lavere enn i fjor.

– Vi har anslått at gjennomsnittlig årslønn vil øke med 3,8 prosent fra 2012 til 2013, forteller Torbjørn Eika, forskningsleder i SSB til DinSide.

Med en forventet prisstigning på 1,5 prosent gir dette en reallønnsvekst på 2,3 prosent.


Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, sier til DinSide.no at prognosene virker realistiske.

– Dette er et mellomoppgjør, og lønnsnivået i Norge ligger høyt sammenlignet med andre europeiske land. Jeg tror vi skal noe ned fra 2012, og da virker 3,8 prosent fornuftig, sier Holden.

Disse bransjene får lavest lønnsvekst

Thorbjørn Eika i SSB påpeker at enkelte bransjer sliter, og derfor også vil måtte forvente et lavt lønnsoppgjør.

– Mange eksportorienterte bedrifter og næringer sliter. Høyere lønnskostnader enn konkurrerende land og en sterk kronekurs forverrer situasjonen. I det siste er det også tegn til at arbeidsmarkedet er blitt litt slappere. Alt dette taler for svært moderate tillegg, sier Eika.

Bransjene bygg og anlegg, varehandel og overnatting og serveringsvirksomhet hadde lav lønnsvekst i fjor, og Eika tror de vil komme dårligere ut enn gjennomsnittet også i år. En av årsakene er et betydelig innslag av arbeidsinnvandrere, som bidrar til å begrense lønnsveksten der.


Unntaket er finansierings- og forsikringsvirksomhet, hvor lønnsomheten trolig er på vei opp.

– Her blir lønnsveksten ganske sikkert høyere enn i fjor, tror Eika.

Steinar Holden påpeker også at industri som ikke er knyttet til oljebransjen vil være blant taperne i årets lønnsoppgjør. Samtidig tror Holden at LO vil fremme krav om bedring av minstelønnssatser under årets lønnsoppgjør.

– Men NHO ønsker neppe noen lavtlønnsprofil. Dette kan derfor bli en utfordring i oppgjøret mellom disse to partene, sier Holden.

Les også: Så mange tror på lønnsøkning i år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus