EU gir Microsoft smekk over fingrene

EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia ilegger Microsoft en bot på nesten 4,2 milliarder kroner. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix
EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia ilegger Microsoft en bot på nesten 4,2 milliarder kroner. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix

IT-giganten Microsoft ilegges en saftig bot fra EU-kommisjonen for ikke å ha tilbudt kundene alternative nettlesere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om striden mellom EU og Microsoft

* EU ga i 2009 Microsoft ordre om å tilby andre nettlesere i tillegg til Internet Explorer i forbindelse med kjøp av selskapets operativsystem Windows. Internet Explorer følger automatisk med når brukere installerer Windows på sine datamaskiner.

* Microsoft gikk med på en avtale som innebar at det skulle bli lettere å installere konkurrerende nettlesere og velge disse som standard, og også mulig å koble ut Internet Explorer fullstendig.

* EU har vist at dette tilbudet ikke ble gitt til 28 millioner brukere av operativsystemet Windows 7 mellom mai 2011 og juli 2012, noe Microsoft sier skyldes en «teknisk feil».

* EU har tidligere idømt Microsoft flere store bøter i andre saker der Microsoft skal ha misbrukt sin dominerende markedsposisjon.

(Kilde: NTB, Reuters) (©NTB)

Microsoft får boten på i underkant av 4,2 milliarder norske kroner for å ha brutt det som på EU-språk kalles en juridisk bindende forpliktelse.

Den amerikanske IT-giganten inngikk i 2009 en avtale med EU for avslutte en langvarig konkurransestrid med Unionen. Microsoft gikk da med på å tilby andre nettlesere i tillegg til Internet Explorer i forbindelse med kjøp av selskapets operativsystem Windows.

Men resultatet av en oppdatering av Windows 7 ble at 15 millioner EU-borgere mellom mai 2011 og juli 2012 ikke fikk en enkel mulighet til å velge bort Explorer, opplyser Kommisjonen.

Beklaget

Microsoft har beklaget at de ikke har klart å rette seg etter avtalen og fremholdt at det skyldtes tekniske problemer.

– Det er første gang Kommisjonen har konkludert med brudd på en juridisk bindende forpliktelse, sier konkurransekommissær Joaquín Almunia og kaller saken svært alvorlig.

Les også: Advarer mot Gmail

Samarbeidet

Boten er ifølge Almunia satt på et nivå som skal virke avskrekkende, samtidig som Kommisjonen har tatt hensyn til at Microsoft hele veien har samarbeidet med etterforskningen.

Det er imidlertid ikke første gang Microsoft får milliardstraffer fra EU. De er tidligere ilagt bøter på 497, 280 og 860 millioner euro i andre saker om misbruk av Windows' dominerende posisjon i markedet, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Reuters kaller gigantens forhold til EUs konkurransemyndigheter for langt og bittert.

Les også: Microsoft lanserer ny Office

Google

Selv om boten kunne vært mye større, blir sanksjonene likevel lagt merke til av store, dominerende selskaper. Også Google har for tiden en strid gående med EU-kommisjonen og er under press i Brussel.

– Dersom ingen vil få slike beskjeder i april eller mai, må de følge reglene, sier Almunias etter flere konkurransetiltak fra EU de siste månedene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden