NHO: – Norge har ikke plass til flere svensker

Dag Aarnes i NHO frykter svenskene vil skyve nordmenn ut av arbeidslivet. Foto: NTB scanpix
Dag Aarnes i NHO frykter svenskene vil skyve nordmenn ut av arbeidslivet. Foto: NTB scanpix

NHO mener Norge nærmer seg grensen for hva som tåles av arbeidsinnvandring, og hevder at innvandringen vil føre til økt arbeidsløshet i den norske befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) frykter at den høye innvandringen fra blant annet Sverige og Polen vil skyve nordmenn ut av jobbmarkedet, melder NRK.

– Utlendingsdirektoratet snakker om 50.000 arbeidsinnvandrere i året fra EØS-området og mellom 20.000 og 30.00 svensker. Til det kommer mellom 20.000 og 25.000 nye nordmenn som søker jobb hvert år. Dersom summen av de tre, brutto opp mot 100.000 nye arbeidstakere i året, vedvarer tror jeg det er for mye til at det norske arbeidsmarkedet klarer å håndtere det på en god måte. Faremomentene er at vi får kraftig økt arbeidsledighet og høyere trygdetilbøyelighet i den norske befolkningen, sier Aarnes.

Han mener andre land heller ikke løser sine ledighetsproblemer ved å bruke norsk arbeidsliv.

– Både Sverige, Polen og en del andre land bør legge større vekt på eget arbeidsmarked, og på å få ned arbeidsledigheten i eget land. Norge kan ikke redde Sverige fra ungdomsledigheten, sier Aarnes, og påpeker at Sverige løper fra sitt politiske ansvar ved å ikke holde ungdomsledigheten nede. (

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden