Tilsyn stanser ICAs avtale med NorgesGruppen

ICA Norge og NorgesGruppens samarbeidsavtale blir stanset av Konkurransetilsynet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
ICA Norge og NorgesGruppens samarbeidsavtale blir stanset av Konkurransetilsynet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransetilsynet stanser midlertidig avtalen mellom ICA og NorgesGruppen, der ICA skal overlate en stor del av innkjøp og distribusjon til konkurrenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen går ut på at ICA overlater en stor del av innkjøp og distribusjon til NorgesGruppen.

Det er allerede nå grunn til å tro at avtalen er i strid med konkurranseloven og bestemmelsene om «konkurransebegrensende avtaler», mener Konkurransetilsynet. Et endelig vedtak om samarbeidet skal godkjennes eller ikke, anslås nå å komme først til høsten.

– Vi har kommet til at det er fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade dersom samarbeidet får pågå mens vi behandler saken, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer til NTB.

Les også: Ica gir «fienden» all makt

Tilsynet varslet tirsdag de to dagligvarekjedene om at det vurderer å stanse samarbeidet mellom kjedene mens saken behandles.

I påvente av partenes syn på saken, er det lagt ned midlertidig forbud mot samarbeidet, som innebærer at NorgesGruppen tar over store deler av innkjøp og distribusjon for ICA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil gi et klart signal til partene om at vi mener det er grunn til å anta at avtalen er i strid med konkurranseloven, sier Meyer.

Bekymret

En ting er at den allerede dominerende aktøren i det norske dagligvaremarkedet – NorgesGruppen – gjennom avtalen ser til ut å skaffe seg en betydelig mektigere posisjon på bekostning av Coop og Reitangruppen.

Distribusjons- og innkjøpsavtalen innebærer at NorgesGruppen skal ta over 60 prosent av denne delen av ICAs virksomhet. Ikke minst gir avtalen NorgesGruppen adgang til konkurransesensitiv informasjon i ICA, som omsetningstall og løpende lagerutvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er bekymret for at denne kunnskapen vil kunne brukes til å ta strategiske valg som har til hensikt å styrke NorgesGruppen ytterligere, sier Meyer.

NorgesGruppen har dessuten begynt å kalle inn leverandører til møter, for å reforhandle avtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meyer frykter at enkeltleverandører blir tvunget til å legge ned helt eller delvis fordi de ikke slipper gjennom nåløyet – og det mens vurderingene av om avtalen faktisk er lovlig fortsatt pågår.

Les også: Tviler på om ICA-avtalen bryter konkurranseloven

Tøffere forhandlinger

Dagligvareleverandørenes forenings (DLF) medlemmer opplever allerede en mer presset forhandlingssituasjon, ifølge administrerende direktør Helge Hasselgård.

– Vi er veldig lettet og tilfreds med at tilsynet har sett alvoret i situasjonen. Leverandørene er i utgangspunktet såpass prisgitt sine kunder at når NorgesGruppen og ICA trillet i gang dette, da hadde man ikke annet valg enn å følge opp, sier administrerende direktør Helge Hasselgård i DLF til NTB.

NorgesGruppen har hatt enkeltmøter med leverandører og hadde begynt å holde innkjøpsmøter som planlagt, bekrefter direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Per Roskifte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ingen indikasjoner på, eller egne vurderinger, som skulle tilsi at avtalen er i strid med lovverket, og vi har et godt håp om at avtalen vil bli realisert, sier han.

Forbrukerrådet kritisk

Men Forbrukerrådet tviler. Der applauderer man grepet Konkurransetilsynet tar.

– Samarbeidsavtalen gir NorgesGruppen en posisjon som svekker konkurransen i et marked som allerede er altfor konsentrert, sier direktør Randi Flesland.

Partene selv har i første omgang frist til 8. mars på å kommentere det midlertidige vedtaket. Hvis det opprettholdes etter kommentarrunden, kan det klages inn for departementet. I ytterste konsekvens kan partene velge å ta vedtaket inn for domstolen med krav om å få det kjent ugyldig.

Et endelig vedtak ligger an til å komme til høsten.

– Det beste tidsanslaget vi kan gi nå er fristen vi har gitt oss, til 30. september, sier Meyer.