Irina Lee kutter ut shopping andre året på rad

Ikke rart Irina Lee smiler lurt. Hun anslår at hun sparer opp mot 100.000 kroner på to år uten shopping. (Foto: Maya Lee)
Ikke rart Irina Lee smiler lurt. Hun anslår at hun sparer opp mot 100.000 kroner på to år uten shopping. (Foto: Maya Lee)

Og slik sparer hun opp mot 50.000 kroner i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har kanskje fått med deg at to av DinSides journalister har innført kjøpestopp i hele 2013. Nylig markerte vi 50 dager uten shopping, men det er ingenting sammenlignet med Irina Lee.

Hun er nemlig inne i sitt andre år. Og at kjøpestopp er populært i 2013 er det ingen tvil om. Irina Lee har nemlig fått med seg over 900 andre på prosjektet gjennom Facebook-siden Stop shop 2013.

Les også: Slik blir klasseskillet for framtidens pensjonister

Lettere og lettere

Etter snart to måneder med kjøpestopp har undertegnede kjent på fristelse èn gang. Det har Irina også i løpet av det første året, men hun forteller at det går lettere og lettere etterhvert.

– Jeg sprakk faktisk på denne tiden i fjor. Da kjøpte jeg en ulltrøye på salg. Det er ekstra vanskelig når fornuftige plagg blir satt ned i pris. Men i år skal jeg passe på å holde meg unna steder sånne fristelser kan dukke opp, sier Irina.

Irina forteller at kjøpestoppen først og fremst handler om å bli mer bevisst. Både i forhold til miljøet og egen lommebok.

– For meg var shopping en uvane, og jeg kjøpte mye som jeg egentlig ikke har bruk for. Jeg bestemte meg for å være et bedre forbilde for barna mine, og samtidig ta min del av ansvaret for den globale miljøpåvirkningen forbruket vårt har.

Coop medlem? Sjekk hvordan Coop overvåker handlekurven din

Kjøper ingen TING

Regelen til Irina og fem av hennes venner er ganske enkelt at de ikke skal kjøpe noen ting.

Det vil si klær, sko, interiør, sengetøy, sportsutstyr og det meste annet du kan tenke deg. Unntaket er eksempelvis nye vinduer til huset, varmepumpe eller annet som er fastmontert og følger huset ved eventuelt salg.

– Jeg kjøper selvfølgelig vaskepulver og dopapir på butikken. Men jeg kan ikke kjøpe med en ostehøvel selv om de selger det på Rimi, forteller Irina.


Sløser du? Her kan du sjekke hvor mye - om du tør!

Amnesti på reise

Kjøpestoppen til Irina opphører midlertidig ved reiser til utlandet. Da er det kanskje lettere å gå på et år nummer to. Vi spør om ikke poenget blir litt borte, hvis man likevel kan kjøpe alt man trenger i utlandet.

– Av oss seks som opprinnelig startet shoppestoppen er det tre som ikke kjøper noe i utlandet heller. Det er helt greit å ha litt forskjellige regler – men det er ikke lov å dra på ren shoppingtur til utlandet altså. Da jeg var i New York i fjor høst handlet jeg veldig moderat, og bare ting vi virkelig trengte.

Jeg kom hjem med et telt, et par joggesko og litt nødvendig tøy til barna, forteller Irina.

Har du amnesti på reise? I dette landet får du MYE for pengene akkurat nå


Shop smart

For Irina er det kjøpestopp som gjelder i 2012 og 2013. Det betyr imidlertid ikke at hun skal gå bananas når prosjektet (antagelig) avsluttes i januar 2014. For hun kommer ikke til å ta opp igjen de dårlige vanene fra tidligere år. – Det handler om en livsstilsendring, og jeg kommer til å ha en annen holdning til forbruket mitt når kjøpestoppen er over. Jeg ønsker å bruke mine penger på produkter som er laget på en god måte, både fra et humanitært og miljømessig ståsted, avslutter Irina.

Nysgjerrig? Finn ut alt om telefonen din

Personvernpolicy