Røkke fyller pengebingen

OLJESMURT PENGEMASKIN Styreleder og hovedeier Kjell Inge Røkke kan glede seg over saftig utbytte fra Aker ASA. (Foto: NTB scanpix)
OLJESMURT PENGEMASKIN Styreleder og hovedeier Kjell Inge Røkke kan glede seg over saftig utbytte fra Aker ASA. (Foto: NTB scanpix)

Hovedeier Kjell Inge Røkkes får utbetalt 585 millioner kroner i utbytte fra Aker asa. Det er en solid økning fra fjoråret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Aker asa foreslår et utbytte på 12 kroner per aksje for 2012, opplyser selskapet i forbindelse med at fjerdekvartalsrapporten legges frem fredag.

Totalt betaler Aker ut 864 millioner kroner i utbytte for fjoråret. Det betyr at hovedeier Kjell Inge Røkke får utbetalt 585 millioner kroner fra det børsnoterte investeringsselskapet, hvor han kontrollerer 67,79 prosent av aksjene.

Røkke kontrollerer Aker-posten gjennom The Resource Group TRG as. Røkke eier selv 98 prosent av dette selskapet, mens kona Anne Grete Eidsvig eier to prosent.

For 2011 fikk Røkke og Eidsvig 536,8 millioner kroner i utbytte fra Aker asa.

Beholder investeringskapasitet

Utbyttet er foreslått økt med én krone sammenlignet med utbetalingen året før. Aker mener at selskapets «sunne finansielle utvikling» gjør at de kan øke utbyttet og samtidig beholde finansiell fleksibilitet, skriver selskapet i kvartalsrapporten fredag.

- Akers sunne finansielle utvikling og økende aksjeutbytte fra våre operative selskaper gjør det mulig for Aker å opprettholde et økende nominelt utbytte. I tillegg beholder vi fleksibiliteten til å gjøre nye investeringer, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i en kommentar.

Les også: Statssekretær vil kjøpe ut Røkke

- Et fantastisk år

På kvartalspresentasjonen fredag morgen ga Eriksen klart uttrykk for at 2012 var et sterkt år.

- Fjoråret var et fantastisk år for Aker med positiv utvikling i de fleste av våre industrielle aktiviteter, en høy vekst i vår verdijusterte egenkapital og enda mer positiv utvikling i Akers aksjekurs, sier han til DN.no.

Akers verdijusterte egenkapital økte 18 prosent til 22,9 milliarder kroner i 2012, som er den sterkeste årlige veksten siden 2006, påpeker konsernsjefen.

Selskapet ga også aksjonærene en avkastning på 44 prosent i fjor, inkludert utbetalt utbytte.

Les også: Lureri hvis Røkke slipper forpliktelsene

Underskudd i fjerde kvartal

Verdijustert egenkapital i Aker ASA og holdingselskaper (Aker) var 22,9 milliarder kroner pr 31. desember 2012, noe som tilsvarer 321 kroner per aksje, mot 323 kroner ved utgangen av foregående kvartal og 269 kroner per 31. desember 2011.

  • Verdien av Akers portefølje av industrielle investeringer var 20,0 milliarder kroner ved utgangen av 2012, sammenlignet med 19,7 milliarder kroner per tredje kvartal og 12,4 milliarder kroner ved utgangen av 2011. Størstedelen av verdiøkningen i kvartalet skyldes Aker Solutions, som økte med 332 millioner kroner, mens verdien av Kværner økte med 108 millioner kroner.
  • Akers portefølje av finansielle investeringer var 6,7 milliarder kroner per 31. desember 2012, ned fra 7,7 milliarder kroner per 30. september 2012 og 10,3 milliarder kroner per 31. desember 2011. Fondsinvesteringene var uendret i kvartalet på 1,5 milliarder kroner.
  • Lån til datterselskaper økte med 498 millioner kroner til 1,6 milliarder kroner. Økningen skyldes i hovedsak at 199 millioner kroner i egenkapital i Setanta Energy ble endret til en rentebærende fordring, og Fornebuportens kredittfasilitet ble utvidet med 186 millioner kroner i desember.
  • Kontantbeholdningen ble redusert med 1,2 milliarder kroner til 3,1 milliarder kroner i fjerde kvartal, blant annet på grunn av en rettetemisjon i Det norske oljeselskap der Aker bidro med 515 millioner kroner og 234 millioner kroner i nedbetaling av AKER04-obligasjonen ved forfall. Ved utløpet av 2011 var kontantbeholdningen 4,0 milliarder kroner.

Aker-konsernet fikk et resultat før skatt på - 401 millioner kroner i fjerde kvartal 2012, mot et resultat på 251 millioner kroner i samme periode året før, opplyser selskapet i sin kvartalsrapport fredag.

Les også: Tar fiskefight med Røkke