Bør barn ha sitt eget bankkort?

BEDRE ENN KONTANTER: Det mener Sparebank1, men ikke alle er enige i dette. (skjermdump: Sparebank1.no)
BEDRE ENN KONTANTER: Det mener Sparebank1, men ikke alle er enige i dette. (skjermdump: Sparebank1.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, mener Sparebank1, men ikke alle er enige i dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syns du 10-åringen bør ha sitt eget bankkort? Det mener Sparebank1, som har valgt å tilby et eget bankkort for barn under 13 år, og viser til stor etterspørsel etter kortet.

Men ikke alle mener såpass små barn bør bruke bankkort.

– Et kort kan fort virke som en utømmelig kilde til penger, og når man usynliggjør pengene på denne måten, går barna fort glipp av viktig læring, sier Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren til DinSide.

>> Nå får disse 22 bankene BankID på mobil

Praktisk med elektroniske lommepenger

Ifølge informasjonsdirektør Christian Brosstad i Sparebank1 startet dette som et prosjekt i en av bankene, etter en spørreundersøkelse som viste at mange foreldre ønsket seg et slikt tilbud. Nå er bankkortet tilgjengelig i alle landets banker.

Bankkortet har ifølge Brosstad sterke bruksbegrensninger, og forbrukerøkonom Magne Gundersen i samme bank mener bankkortet i praksis fungerer som elektroniske lommepenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bankkortet gir barna muligheten til å lære seg trygg bankkortbruk tidlig, i et land hvor kortbruken er veldig stor. Dessuten kan foreldrene følge med på transaksjonene. Det verste som kan skje, er at barna bruker opp pengene, sier Gundersen til DinSide.

Går glipp av læring

Agnes Bergo har forståelse for at det kan være praktisk med et bankkort for barn, ettersom man stadig sjeldnere har kontanter i lommeboka. Samtidig mener hun barn trenger å lære om pengebruk ved å bruke kontanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å betale kontant er en konkret handling. Du vet alltid hvor mye du har til disposisjon. Hvis du vil ha en is eller en pølse, vet du med én gang om du har råd. Samtidig kan du lett beregne hvor mye du skal ha igjen i form av vekslepenger. Det er mye læring i bruk av kontanter, som barn går glipp av hvis de bruker kort, sier Bergo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se om det lønner seg å bytte bank

Krever opplæring fra foreldrene

At kontanter er praktisk når barna skal lære om pengebruk er Magne Gundersen i Sparebank1 enig i.

– Samtidig er det viktig at barna blir vant til den elektroniske virkeligheten, mener Gundersen, og legger til at bankkortet ikke vil erstatte kontantene helt, men komme i tillegg.

Christian Brosstad påpeker at bruk av bankkort krever trening hos et barn, og at foreldrene tar et aktivt ansvar for å lære barna at kortet kan gå tomt, og hvordan penger går ut og inn på konto.

– Men hvordan skal de voksne lære barna om bruk av penger når de tar fra dem det viktigste virkemiddelet, nemlig kontantene, spør Bergo.

Hun anbefaler foreldre å gi barna kontanter så langt det lar seg gjøre.

gså Ellen Nyhus, som er professor i markedsføring ved Universitetet i Agder og har forsket spesielt på økonomisk psykologi, tror både bruk av bankkort og lommepenger i form av kontanter, krever at foreldrene driver opplæring ved siden av - men at kortbruk fort kan bli for abstrakt for de minste barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom det ikke følger opplæring om fornuftig bruk av penger med småbarns kortbruk, så kan bruk av kortet like gjerne gi grobunn for dårlige vaner, sier Nyhus til DinSide.

– Digital økonomi kan også være for abstrakt for en del barn, så det blir vanskelig for dem å skjønne hvordan penger går inn og ut av konto. Noen kan nok trenge at det blir demonstrert mer konkret med kontanter for å forstå alle tallene i en bankutskrift, påpeker Nyhus.

Les også: Spare penger? Se hvordan vi i DinSide gjør det!

Stor etterspørsel

Agnes Bergo minner også om at bankene ved å lansere nye produkter ikke gjør dette kun fordi det kan være bra for kundene.

– Når de lanserer nye produkter er det for å tjene penger, understreker hun.

Til dette svarer Brosstad at bruk av bankkort er en del av samfunnsutviklingen, uansett om Bergo liker dette eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag har vel bankkort nærmest fortrengt kontanter som betalingsmiddel. Mange foreldrene som har bestilt bankkortet mener at barna bør bruke kort på samme måte som de selv gjør når de er ute og handler, sier Brosstad, og legger til at de som en ansvarlig bank har tatt med både foreldre, Barnevakten og Forbrukerombudet i utviklingen av bankkortet for barn.

– Det er stor etterspørsel etter dette bankkortet, noe som viser at behovet er tilstede i markedet, sier han.