Skogen Lund mener lønnsveksten må bremses

AVSLUTT LØNNSFESTEN: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er bekymret for norske bedrifter konkurranseevne. (Foto: Berit Roald)
AVSLUTT LØNNSFESTEN: Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, er bekymret for norske bedrifter konkurranseevne. (Foto: Berit Roald)

– Ansatte i alle bransjer må trykke på bremsen, også lederne, sier NHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare den rekordsterke norske kronen som skaper hodebry for norske eksportbedrifter. Kostnadsnivået er også så høyt at bedriftene sliter i de internasjonale markedene.

Faktisk har konkurranseevnen til norsk næringsliv samlet sett svekket seg med 17 prosent i løpet av ti år. Tallene fremkommer i beregninger som Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) har utført.

NHO ser alvorlig på at norsk økonomis konkurranseevne fortsetter å svekke seg og taler for at lønnsveksten må bremses.

Men norske arbeidstakere har tro på at lønnen skal opp

Se til konkurrentene

TBU anslår at årslønnen i fjor økte med fire prosent i gjennomsnitt. Med 0,8 prosent prisvekst ga det en meget god reallønnsvekst i 2012. Samtidig var det god sysselsettingsvekst og en liten nedgang i arbeidsledigheten.

– Beregningsutvalget har levert en omfattende rapport, som viser at den gode reallønnsutviklingen fra 2011 fortsatte i 2012. Samtidig er vårt kostnadsnivå vesentlig høyere enn i våre konkurrentland. Rapporten bør gi partene et godt og omforent grunnlag for de kommende lønnsforhandlingene, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt i en kommentar til rapporten fra TBU.

Les også: Søkkrike advokat krever lønnskutt for utlendinger

Og det er nettopp forholdet til konkurrentlandene som bekymrer NHO. I 2012 var de relative timelønnskostnader i industrien i gjennomsnitt anslagsvis 61 prosent høyere enn hos handelspartnerne i EU.

– Situasjonen for eksportbedriftene våre er fortsatt svak, derfor må lønnsveksten i 2013 bli lavere enn i 2012. Det handler om norsk økonomis evne til å bevare og skape lønnsomme bedrifter og arbeidsplasser, fastslår Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO i en pressemelding.

Sett bort fra eksportindustrien ser det imidlertid ut til at 2013 blir et økonomisk gullår for oss nordmenn

Årets oppgjør

NHO taler for at årets oppgjør skal være moderat og at det ikke skal gis sentrale tillegg på tariffområder med lokal forhandlingsrett, i følge organisasjonens egne nettsider.

– Lønnsveksten var fire prosent i 2012, og vi mener veksten bør være lavere enn dette i 2013. Vi har ikke tallfestet hvor lav veksten bør være, men ved å oppfordre til at det ikke gis sentrale tillegg sender vi veldig tydelige signaler, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO til DinSide.

Les også: Skru opp skattetrekket nå

NHO påpeker at henstillingen om moderasjon gjelder alle bransjer og alle ansatte, også lederne. For denne gruppen er det imidlertid rom for et lite men.

– Ansettelse av ledere og spesialister styres av tilbud og etterspørsel og det hender man må betale dyrt for riktig kompetanse. Men blant NHOs medlemsbedrifter, som hovedsakelig er små og mellomstore bedrifter, har lønnsveksten blant ledere vært på linje med øvrige ansatte, sier Oppegaard.

Personvernpolicy