Vil ha slutt på bruk av lokkepriser i boligmarkedet

LOKKEPRISER: Eiendomsmegleres bruk av såkalte lokkepriser villeder forbrukerne, sier forbrukerombud Gry Nergård. I fjor fikk ombudet to tips om dagen som gikk på dette. Foto: Forbrukerombudet
LOKKEPRISER: Eiendomsmegleres bruk av såkalte lokkepriser villeder forbrukerne, sier forbrukerombud Gry Nergård. I fjor fikk ombudet to tips om dagen som gikk på dette. Foto: Forbrukerombudet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerombudet får to tips om dagen om mulig bruk av lokkepriser. Forbrukerombudet har nå sendt brev til iHus om det de mener er villedende prisantydninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokkepriser går ut på at boliger legges ut for salg med prisantydning som er urealistisk lav i forhold til taksten.

I februar i fjor etterlyste Forbrukerombudet publikums hjelp til å avsløre eiendomsmeglere som bruker lokkepriser.

Det ga resultater; i 2012 fikk ombudet om lag to tips om dagen som gikk på dette, forteller forbrukerombud Gry Nergård.

- Vi fikk spesielt mange tips i fjor sommer og høst, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: På visning i helgen? Se opp for lokkepriser

Avslørte mulig juks hos iHus

Mange av tipsene gikk på eiendomsmeglerkjeden iHus. Forbrukerombudet undersøkte derfor boligannonsene til iHus som lå ute på nettstedet Finn.no 24. oktober i fjor. Den datoen lå det flest annonser ute fra iHus Grünerløkka.

Forbrukerombudet hentet inn opplysninger om verditakst og salgssum på 21 boliger. Nesten alle ble solgt til takst eller over takst, og hele 60 prosent ble solgt til mer enn 100.000 over takst, opplyser ombudet på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De sammenlignet så med prisantydningen i boligannonsene.

UNDER TAKST: Prisantydningen brukes til å lokke kjøperne til visning, mener Forbrukerombudet. Foto: NTB ScanpixUNDER TAKST: Prisantydningen brukes til å lokke kjøperne til visning, mener Forbrukerombudet. Foto: NTB Scanpix

– Prisantydningen var gjennomgående sett lavere enn takst. Da er det mye som tyder på at megleren bruker lokkepriser bevisst for å trekke flere potensielle kjøpere til visning, sier Nergård.

Forbrukerombudet ser alvorlig på eiendomsmeglerens praksis, som kan være i strid med markedsføringsloven, og har sendt et brev til iHus Grünerløkka der de ber om deres kommentarer til saken. Forbrukerombudet venter nå på svar fra selskapet. Svarfristen var 15. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Prøv fritt» og «kr 0,-» koster minst 2628 kroner

– Villeder forbrukerne

Prisantydningen i en boligannonse er ment både som en angivelse av hvilken pris selgeren vil godta og en veiledning for potensielle kjøpere til å kunne se hvilke prissjikt en bolig må antas å ville ligge i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Nergård er det folk på boligjakt som taper på at det jukses med prisantydningen.

– Lokkepriser villeder forbrukerne. Eiendomsmeglerne har et klart ansvar og vi vil i samarbeid med bransjeorganisasjonene jobbe for å få stanse denne praksisen, sier hun.

Forbrukerombudet ser det som svært positivt at folk tipser dersom de føler seg lurt av lave prisantydninger.

– Det er veldig fint å få tips fra publikum, det sier noe om hvem vi bør gå inn og sjekke. Det er veldig mange eiendomsmeglere i Norge, tips gjør det lettere for oss å undersøke de som oppleves som mest problematiske, sier forbrukerombud Gry Nergård til ABC Nyheter.

- En utfordring for de fleste meglere

I en e-post til Aftenposten skriver daglig leder Ada Kjenner hos iHus Grünerløkka:

«Prisantydninger er selgers laveste akseptnivå og meglers vurdering av verdi på markedsføringstidspunktet. Prisøkninger har funnet sted over en lengre periode for områdene vi selger i. Hver enkelt leilighet er unik og vurderes deretter, men en prisøkning kan umulig inkluderes før den faktisk skjer i markedet. Rapport fra Eiendomsverdi viser at 73 prosent av alle salg i Oslo det siste året går over takst, og 84 prosent selges over prisantydning. Dette viser at dette er gjengs for markedet og en utfordring for de fleste meglere og deres vurderinger», sier Kjenner som legger til at de vil ta brevet fra Forbrukerombudet til etterretning.

iHus Grünerløkka kunne ikke kommenterer saken ytterligere overfor ABC Nyheter mandag formiddag.