Pensjon:

Ikke alle kan gå av som 62-åring

PENSJON: Tjener du mindre enn 500.000 kroner og jobber i en bedrift som ikke tilbyr AFP kan du glemme å gå av med 100 prosent pensjon som 62-åring. (Foto: Colourbox)
PENSJON: Tjener du mindre enn 500.000 kroner og jobber i en bedrift som ikke tilbyr AFP kan du glemme å gå av med 100 prosent pensjon som 62-åring. (Foto: Colourbox)

– Spesielt viktig for lavtlønte å ha en arbeidsgiver med avtalefestet pensjon (AFP).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra SSB viser at 40-50 prosent av eldre arbeidstakere ønsker å gå av med pensjon fra 62-års alder. Men det er slett ikke alle som kan gå av med pensjon som 62-åring.

– Har du lav inntekt vil kunne oppleve at du har for lite opptjent pensjon og du får ikke lov å ta ut full pensjon fra folketrygden fra 62 år, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1 til DinSide.

Les også: 400.000 mer i pensjon med fire tastetrykk

Må tjene over snittet

Pensjonsøkonom Kristin Myrmo forklarer at pensjonsreformen fra 2011 medfører at de som er yngre får lavere pensjoner enn de som er eldre. Folk lever stadig lengre, og pensjonene i folketrygden blir justert ned for yngre generasjoner etter hvert som levealderen stiger.

Faktisk må du tjene opp mot 500.000 kroner for å kunne gå av som pensjonist ved 62 års alder:

Tabellen tar utgangspunkt i en arbeidstaker født i 1973 som er yrkesaktiv fra 25 års alder. Tjenestepensjon utbetales over 15 år. Beregningene er gjort med pensjonskalkulatorene til NAV og SpareBank 1. (Tabell: Kristin Myrmo/SpareBank 1)

Tabellen tar utgangspunkt i en arbeidstaker født i 1973 som er yrkesaktiv fra 25 års alder. Tjenestepensjon utbetales over 15 år. Beregningene er gjort med pensjonskalkulatorene til NAV og SpareBank 1.

– Vi som er i jobb i dag må belage oss på å både jobbe lenge og spare selv til pensjonisttilværelsen. De fleste vil ikke ha råd til å bli fulltidspensjonister fra 62 år, sier Myrmo.

Har du hatt for lav inntekt, er det imidlertid mulig å ta ut delvis pensjon. En lønnstaker som er 30-40 år i dag og har gjennomsnittslønn, vil kunne ta ut om lag 60 prosent pensjon som 62-åring og bli fulltidspensjonist ved 64-65 års alder.

Les også: Pensjonstips for alle aldre

Annerledes med AFP

Har du en arbeidsgiver som tilbyr avtalefestet pensjon (AFP), ser bildet riktignok langt bedre ut.

For eldre arbeidstakere er det derfor viktig å orientere seg om disse rettighetene ved et eventuelt jobbskifte.

Tabellen tar utgangspunkt i en arbeidstaker født i 1973 som er yrkesaktiv fra 25 års alder. Tjenestepensjon utbetales over 15 år. Beregningene er gjort med pensjonskalkulatorene til NAV og SpareBank 1. (Tabell: Kristin Myrmo/SpareBank 1)

Tabellen tar utgangspunkt i en arbeidstaker født i 1973 som er yrkesaktiv fra 25 års alder. Tjenestepensjon utbetales over 15 år. Beregningene er gjort med pensjonskalkulatorene til NAV og SpareBank 1.

Les også: Dette må du spørre om før du takker ja til ny jobb

Blir det så lite?

La oss si at du har kommet over det første hinderet og har mulighet til å gå av som 62-åring. Men det spørs om du vil når det kommer til stykket. Størrelsen på pensjonsutbetalingen blir nemlig vesentlig lavere om du går av tidlig.

Denne journalisten innrømmer et aldri så lite sjokk over forskjellen. 182.000 kroner mindre i pensjon om jeg går av som 62-åring. Men det er selvfølgelig helt logisk. Pensjonspotten skal fordeles over fem ekstra år, samtidig som det blir fem færre år med pensjonsopptjening.

– Mange går rundt og tror at de kommer til å leve det glade liv som "unge" pensjonister fra 62 år. De blir veldig overrasket når de ser hvor lite de får i pensjon når de blir 62, sier Myrmo.

For deg som ønsker å gå av med pensjon tidlig er det altså tre stikkord å ta med seg: Lønn, sparing og AFP.

Personvernpolicy