Boom i online-jobbing - og dette er bare starten

«Menneskesky»-jobbtrenden er i ferd med å ta helt av, men de neste årene vil vi få se en eksplosjon - ikke minst i Norge, tror Kjetil J. Olsen. Foto: Colourbox.no
«Menneskesky»-jobbtrenden er i ferd med å ta helt av, men de neste årene vil vi få se en eksplosjon - ikke minst i Norge, tror Kjetil J. Olsen. Foto: Colourbox.no

– Innen 2020 vil halvparten av bedriftene i verden ha online frilansere som en del av staben sin og ti prosent av alt arbeid vil gjøres online, spår Kjetil J. Olsen, visepresident i Europa for Elance.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Menneskesky»-jobbtrenden er i ferd med å ta helt av, og de neste årene vil vi få se en eksplosjon - ikke minst i Norge, tror Kjetil J. Olsen.

– Ingen tvil om at det går i denne retningen, men Olsens spådommer høres litt vel ambisiøse ut, sier trendanalytiker Ståle Økland i Global Retail Trends til DN.no.

Jobber formidlet online mellom bedrifter og frilansarbeidere fra hele verden begynner å bli big business:

– Ifjor ble det publisert 826.000 jobber og oppdrag globalt via plattformen vår, til en verdi av 200 millioner dollar. Dét er en vekst på rundt 40 prosent fra året før.

Les også: Jentene flommer til utlandet

Kjetil J. Olsen, visepresident i Europa for Elance, som står bak én av de mest populære globale «Human Cloud»-plattformene, er sikker på at denne typen jobbformidling er fremtidens jobbformidling for mange aktører i markedet.

I 2012 knyttet Elance til seg 345.000 nye virksomheter globalt og 779.000 frilansere på jobbjakt.

Bredere oppdragsramme

– Og det stopper ikke nå. Starten på 2013 har vært formidabel. Jo flere som bruker oss, jo flere får vite om oss. Også i Norge får stadig flere bedrifter øynene opp for denne måten å få gjort arbeidsoppgaver på. Norske bedrifter engasjerte totalt 1144 frilansere ifjor. Tallet høres kanskje ikke så høyt ut, men vi bor i et lite land - og økningen er på hele 205 prosent fra 2011, sier Kjetil J. Olsen.

Kort fortalt er «The Human Cloud» - eller «Menneskeskyen» - en hurtigvoksende pool av rangerte og testede kunnskapsarbeidere innen IT, marketing, kreativt arbeid og støttefunksjoner som tilbyr sine tjenester gjennom internettbaserte plattformer. Oppdragene som utføres er alt fra utvikling av nettsider, oversettelse av tekster, utvikling av grafisk materiell, virtuelle assistenter, jobber knyttet til sosiale medier, markedsundersøkelser og så videre.

Les også: 25-åring skal rydde opp på Ahus

Dette bidrar til en globalisering av arbeidsmarkedet. Hvor du bor og hvem du kjenner har ingen betydning i «The Human Cloud» - det eneste som betyr noe er hva du kan og hvor dyktig du er. I tillegg til hvor mye du tar betalt for jobben, selvfølgelig.

– Det siste året har vi sett en økning i oppdrag som dreier seg om videoredigering og voice-over. Etterspørselen etter Windows 8-utviklere har også eksplodert. Frilansere som jobber med it-sikkerhet og juridiske tjenester er også svært ettertraktet, opplyser Elance-toppen.

Slipper å ansette flere

Antall publiserte oppdrag fra Norge ifjor havnet på 2519. I dag bruker 383 norske bedrifter Elance aktivt for å få større eller mindre jobber gjort.

– Å ta i bruk «The Human Cloud» gjør det lettere å skalere opp eller ned etter behov, uten å måtte ansette noen. I tillegg får man jobben gjort kjapt - og til en konkurransedyktig pris, sier Olsen, som har merket seg at norske bedrifter i særlig grad tar i bruk frilansere fra India, USA og Pakistan.

– I Norge er det mangel på arbeidskraft i mange bransjer, og når man må få jobben gjort i dag - og ikke i morgen - er det greit å gjøre det gjennom «The Human Cloud». Det sparer mye tid, sier Kjetil J. Olsen.

Les også: - Unges valg er motepregede og impulsive

Han tror «Menneskesky»-fenomenet vil vokse seg mye sterkere i årene fremover.

– Ideelt - når det funker - Vi vil nok få se en større grad av spesialisering, og det vil helt sikkert dukke opp flere aktører i markedet. Selv har Elance valgt å satse bredt, og vi har valgt å fokusere på kvalitet og større oppdrag. Ett av målene våre er at de frilanserne som er knyttet til oss kan leve av de jobbene de får gjennom plattformen.

Alt er veldig transparent - og det går begge veier. Hvis noen gjør en god jobb, får man gode tilbakemeldinger. Hvis noen ikke innfrir, blir dette også synlig på vedkommendes «CV» på Elance. Både bedrifter og frilansere blir gitt karakterer. Betaling for oppdraget settes på en lukket kontor i forkant, dermed vet man at pengene er sikret. Ved slutten av prosjektet utløses klientmidlene.

Les også: 40 prosent av elevene på sosialen

En ideell måte å formidle jobber på så lenge det funker, mener trendanalytiker Ståle Økland.

– Dette er en del av globaliseringen: Man kjøper arbeidskraften der den er tilgjengelig. Ofte blir det både billigere og bedre. Men en slik jobbtrend har både fordeler og ulemper, understreker han.

– Språk og kultur kan skape barrierer og misforståelser kan oppstå, men så lenge det føles trygt, man stiller klare krav og kommunikasjonen er presis og flyter greit, er jo dette genialt. Man slipper fast ansatte, får bedre fleksibilitet i organsisasjonen og får jobben gjort til rett tid. Uten utfordringer er det ikke, men dette er helt klart en av fremtidens måter å jobbe på, sier Økland.

Les også:

Norsk topptempo i arbeidslivet

Jobbintervjuet avgjort på fire minutter

Derfor er du ikke en leder

– Jobb 25 timer i uken - til du fyller 80

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden