Sjekk hvor stort boligprisfall du tåler

Frykter du prisfall? Se hvor stort prisfall du tåler. (Foto/Montasje: Per Ervland)
Frykter du prisfall? Se hvor stort prisfall du tåler. (Foto/Montasje: Per Ervland)

SLAPP AV: Vår smarte kalkulator finner smertegrensen din. Den er nok et godt stykke unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nytt år, nye eksperter som varsler boligprisfall og markedssmeller. Det er ikke rart at man som en ordinær belånt boligeier kan skjelve litt i buksene. For det er dommedag og prisfall i alle kanaler.

Uttalelser fra Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Finansavisen denne uken fikk Hegnar.no til å forklare hvorfor boligprisene kan få seg en stygg knekk . NHH-professor Ola H. Grytten fortalte Dn.no tidligere denne uken at utviklingen i boligmarkedet er skremmende.

Den dystreste spådommen av de alle, kom fra sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen som i november i fjor fortalte E24 at han ikke utelukket at boligprisene kan falle med opptil 40 prosent i løpet av de neste fem-ti årene. Og det er ikke første gangen han har spådd prisfall i boligmarkedet de siste årene.

Les også: - Boligetterspørselen tar helt av

Akkurat den delen av diskusjonen har vi ikke tenkt å gå nærmere inn på akkurat her. Det vi i stedet vil gi deg, er forhåpentligvis en liten lykkepille av en kalkulator. For sjansen er stor for at du ikke vil bli berørt av prisfall eller korreksjoner i markedet. Vår boligprisfallskalkulator hjelper deg å regne ut hvor mye boligen må falle i verdi før du har tapt egenkapitalen eller før du sitter med negativ boligverdi.

Med andre ord: Hvor mye må boligen falle i verdi før du har mistet all egenkapitalen? Sjekk selv hvor mye prisene må falle før du får negativ boligkapital

Slik virker den:

Kalkulatoren er fryktelig mye enklere å bruke enn den høres ut. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut hvor mye boligen din er verdt, og hvor stort lån du har. Trykk "Beregn" og voilà: kalkulatoren viser hvor mye boligprisene må falle før lånet er høyere enn forventet salgspris for boligen.

For eksempel: Er boligen din verdt cirka 2,7 millioner kroner, og du har 1,8 millioner i lån, må boligprisene falle hele 33 prosent før du har mistet boligkapitalen. Er boligen verdt fem millioner og du har 4,2 millioner i lån, kan prisene falle med 16 prosent før du har tapt kapitalen.

Regn ut med vår boligprisfallskalkulator

Finn din egentlige smertegrense

Én ting er om du går i minus på papiret. Skal du ikke kjøpe eller selge, vil ikke dette ha nevneverdig betydning for deg. Problemet oppstår om du er nødt til å selge - og ikke skal kjøpe nytt, og plutselig står på bar bakke uten oppspart kapital. Skal du selge for å kjøpe nytt, vil du kjøpe og selge i samme marked og dermed kunne bruke prisfallet til din fordel, men da er det et par ting du bør være klar over.

Utgifter til salg og flytting: Det koster å selge bolig. Annonsering, utgifter til megler, advokat eller en selge selv-hjelp, flytting og eventuelt å fikse opp gammel bolig før salg - og ny bolig etter kjøp. Hvor mye dette vil koste vil variere, og du bør sjekke priser på både megler og eventuelt flyttebyrå der du bor. Men regn med et sted mellom 50.000 og 100.000 kroner. Legger du denne summen til boliglånet finner du ut når du ikke lenger har nok boligkapital til en gang å kunne finansiere boligsalget.

Nye krav til egenkapital: Dersom du ønsker å kjøpe ny bolig, bør du være klar over de nye og innskjerpete kravene til egenkapital. Fra 1. januar 2012 må du ha hele 15 prosent egenkapital, hvilket vil si at dersom du ønsker å kjøpe en bolig verdt to millioner, må du ha 300.000 kroner igjen. Legger du til de nødvendige 15 prosentene til lånesummen, finner du grensen for når boligprisfallet ødelegger for dine sjanser til å kjøpe ny bolig.

Les også: Unngå 50 prosent skatt

– Få ny verdivurdering av boligen

Uansett om prisene skal opp eller ned: Boligprisene er høye nå, og det bør alle boligeiere benytte seg av. For du kan tjene på at boligen din øker i verdi - uten å selge. Selv om det her handler mer om å ta ut den prisveksten som har vært siden du kjøpte - og få godskrevet det du har betalt ned på lånet, slik at du får best mulig betingelser. Er du blant dem som tror prisene skal videre oppover, vil det lønne seg å få med den prisveksten som har vært. Og skulle dommedagsprofetene slå til og prisene faller i stedet for å stabilisere seg, kan du dra nytte av å få refinansiert mens prisene er på topp.

Dramatisk prisfall eller ikke: Det lønner seg uansett å få verdivurdering på boligen nå

Personvernpolicy