Unngå 50 prosent skatt

Ta med skattekortet på jobb i morgen. Da unngår du at arbeidsgiver må trekke deg 50 prosent i skatt på neste lønning. (Foto: Tuva Moflag)
Ta med skattekortet på jobb i morgen. Da unngår du at arbeidsgiver må trekke deg 50 prosent i skatt på neste lønning. (Foto: Tuva Moflag)

Nå haster det å levere skattekortet for 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen bør du huske å ta med skattekortet på jobben, om du ikke har levert allerede. Leverer du ikke skattekortet i tide til lønnskjøring i februar, trekkes det nemlig 50 prosent av lønnen din helt til du leverer.

>> Så enkelt unngår du at skatteoppgjøret kommer sent

Tar en uke

Skatteetaten sendte ut skattekort for 2013 i perioden 17. desember til 31. desember. Har du mot formodning ikke mottatt skattekortet bør du ta kontakt med Skatteetaten snarest. Behandlingstiden for å bestille/endre skattekort er normalt en uke. Husk at skattekortet sendes til din folkeregistrerte adresse.

Bestem skattetrekket selv

En post-it lapp kan redde deg fra restskatt neste år. (Foto: Tuva Moflag)En post-it lapp kan redde deg fra restskatt neste år. (Foto: Tuva Moflag)

Skattesatsen(e) på skattekortet baserer seg på din forventede inntekt, som igjen er basert på inntekten din fra 2011. Du bør derfor sjekke om beregningsgrunnlaget stemmer før du leverer fra deg skattekortet.

Du kan selv be arbeidsgiver øke skattetrekket og dermed unngå restskatt neste år, og kanskje til og med sikre deg en saftig «bonus» til neste sommer. Send en e-post til lønningsansvarlig, eller klistre en post-it-lapp på skattekortet, så er spareavtalen i boks. Du kan altså bestemme hvor mye du vil trekke i skatt, men du må fylle ut et skjema dersom du mener at skattetrekket er for høyt.

Skatteetaten oppgir at elektroniske søknader blir behandlet raskere enn papirsøknader. Du kan ikke endre skattekortet ved å ringe til Skatteetaten. Merk at rentegevinsten ved å betale ned gjeld eller spare et fast månedlig beløp på høyrentekonto er enda bedre. «Skattetrekk-sparing» kan imidlertid passe for deg som har problemer med å la sparekontoen stå i fred.

Endringer i skatteklasse

Fra 1. januar 2013 avvikles skatteklasse 2 for enslige forsørgere. Har du fått oppgitt ny skatteklasse på skattekortet ditt er det altså ikke noe galt. Det innføres nemlig et nytt særfradrag for enslige forsørgere som mottar utvidet barnetrygd. Endringen fører imidlertid til at om lag hver fjerde enslige forsørger må betale mer i skatt, noe som har fått mange til å rase.

Skattetips: Du kan få huset vasket skattefritt

Personvernpolicy