Spanske protester er blitt hverdagskost

HVERDAGSKOST: Spanske brannmenn poserer nakne i protest mot regjeringens budsjettkutt i Mieres i Oviedo nord i Spania. Bildet er fra 19. juli. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
HVERDAGSKOST: Spanske brannmenn poserer nakne i protest mot regjeringens budsjettkutt i Mieres i Oviedo nord i Spania. Bildet er fra 19. juli. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanjolene lar stadig oftere jobben ligge i protest mot kuttpolitikk og privatiseringer. Nå snakker de ikke lenger om hvor de skal møtes for en kaffe, men hvilken demonstrasjon de skal delta på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Spanias økonomi:

* Økonomien i Spania krympet i fjor med 1,3 prosent i fjor. I år venter pengefondet IMF at nedgangen vil bli på 1,5 prosent

* Arbeidsledigheten er stigende og ligger nå på 26,02 prosent. Ungdomsledigheten er på hele 55,1 prosent

* Forbruket har sunket kraftig, og omsetningen i detaljhandelen har gått ned 29 måneder på rad

* Spania må i år sikre seg nye lån på over 200 milliarder euro (1.500 milliarder kroner) fra finansmarkedene for å holde landets økonomi gående. Lånerenta er lavere enn før, men kan fort stige hvis tilliten til spansk økonomi svekkes

* Spania er blitt lovet opptil 100 milliarder euro (750 milliarder kroner) fra EU for å styrke egenkapitalen til landets kriserammede banker

* Titusener av mennesker er kastet ut fra hjemmene sine fordi de ikke kan betjene boliglånet

* Om lag 370.000 personer emigrerte fra Spania i 2011, ti ganger mer enn før krisen startet i 2008

(Kilde: NTB, Reuters)

Dommere, renovasjonsarbeidere, leger og bussjåfører. Det er bare noen av yrkesgruppene som i januar har deltatt i streiker og demonstrasjoner for å vise hva de synes om regjeringens håndtering av den økonomiske krisen.

Denne uken fikk de enda et argument for at regjeringen er på feil spor: Arbeidsledigheten har steget til over 26 prosent. I fjor opplevde i snitt 1.900 personer å miste jobben hver eneste dag. I tillegg anslår Det internasjonale pengefondet IMF at økonomien vil krympe med ytterligere 1,5 prosent i år, tre ganger så mye som regjeringen har regnet med.

74 prosent av spanjolene mener at regjeringen ikke vet hvordan den skal løse krisen, viser en fersk meningsmåling fra Metroscopia. I tillegg er det nå bare 30 prosent av velgerne som støtter det konservative regjeringspartiet Partido Popular, den laveste andelen siden valget for et drøyt år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rengjøringstreik

Fire år med økonomisk krise har fått mange til å miste tålmodigheten med politikerne, og i Madrid og andre storbyer holdes det nå demonstrasjoner nesten daglig. Også streikene er mange. I Alicante har rengjøringsarbeidere på sykehuset latt klutene ligge i over to uker. Også renovasjonsarbeiderne i Granada har lagt ned arbeidet etter nyttår, noe som har ført til store hauger med søppel i gatene.

Den sosiale uroen har ikke vært så stor siden Spania gikk fra å være militærdiktatur til demokrati på 1970-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig i krisen godtok mange spanjoler at de måtte betale prisen for å ha levd over evne i flere tiår. Med sine egne øyne har de kunnet se at noe var galt: Store moderne blokker med tomme leiligheter, brede veier nesten uten trafikk, flyplasser uten fly og høyhastighetstog med få kunder.

Les også: Lite solskinn for spanse arbeidsledige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå øker frustrasjonen og sinnet, for lite tyder på at regjeringens politikk virker, og arbeidsplassene fortsetter å forsvinne.

Siden nyttår har den nå statseide storbanken Bankia varslet oppsigelser, baderomsfabrikanten Roca har stengt en fabrikk, Madrids offentlige TV-stasjon har sagt opp 80 prosent av de ansatte, og mobilselskapet Vodafone har varslet hundrevis av oppsigelser. I flyselskapet Iberia skal det kuttes hele 4.500 stillinger.

Redder bankene

Raseriet blant vanlige spanjoler er ikke blitt mindre av at staten skal bruke opptil 100 milliarder euro (750 milliarder kroner) på å styrke landets nedkjørte bankvesen.

Det skjer samtidig med at titusener av gjeldsofre er blitt kastet ut av hjemmene sine på begjæring fra de samme bankene.

«De redder bankene og stenger sykehus,» står det på en plakat under den ukentlige protestmarsjen som holdes av helsepersonell i Madrid. Forrige søndag marsjerte tusenvis av sykepleiere og leger, et uvanlig syn i den spanske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Arbeidsløse vant gigantlotteri i Spania

Men ingenting tyder på at regjeringen vil gi etter og bryte spareavtalen som er inngått med EU. Med rent flertall i nasjonalforsamlingen har statsminister Mariano Rajoy råd til å vende det døve øret til protestene.

– Regjeringens strategi er å forskanse seg, ikke gjøre noen innrømmelser og fortsette i håp om at økonomien begynner å bedre seg mot slutten av 2013 eller i 2014, sier den spanske analytikeren Miguel Murado.