Åpen for alle - alltid

Få boliger på markedet gir prishopp i januar

STADIG MER VERDT: Prisene på boliger i Norge fortsetter å stige, og januar er i så måte intet unntak. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
STADIG MER VERDT: Prisene på boliger i Norge fortsetter å stige, og januar er i så måte intet unntak. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre boliger på markedet gjør at prishoppet på boliger i januar ser ut til å bli større enn på flere år. Eksperter er skremt av utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Januar er tradisjonelt en måned hvor boligprisene gjerne stiger. Ifølge eksperter er det ikke uvanlig at halvparten eller mer av årets prisvekst på boliger tas ut denne måneden, skriver VG.

I januar 2010 var prisveksten på 3,4 prosent, året etter 4,3 prosent og i fjor 4 prosent. Nå tror flere at prisveksten i januar i år vil ligge nærmere 5 prosent. Årsaken er blant annet at det i år er over 5.000 færre boliger til salgs enn i fjor.

Høyere press

– Tilbudssiden er noe lavere i år enn i fjor og det tyder på at presset derfor blir høyere. Over halvparten av årets prisvekst vil vi nok se i januar, tilsvarende 5 prosent, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry Management Consulting.

Det er særlig i storbyene at markedet er presset, boliger i mindre byer og i utkantstrøk selges til helt andre priser.

Professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole forteller at det ikke er uvanlig at boliger i storbyene går 500.000 over takst. Han betegner utviklingen som skremmende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Alle» tror på fortsatt høye boligpriser

– Ut av likevekt

– Jo mer prisene stiger nå, jo mer mener jeg at markedet kommer ut av langsiktig likevekt. Og jo større er sjansen for at det en gang skal smelle, sier han.

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities frykter at den kraftige prisoppgangen kan bråstoppe og bli avløst av et boligkrakk.

– Et prisfall på 20 prosent vil ikke være spesielt mye, gitt dagens prisnivå, mener han.

Les også: Her stiger boligprisene dobbelt så mye som i Norge

Statistisk sentralbyrå tror imidlertid ikke på noe boligkrakk de nærmeste årene. Byrået forventer en betydelig prisoppgang både i år, neste år, og året etter det.

De offisielle tallene for prisstigningen i januar kommer 1. februar.