Kriserammet EU håper på drahjelp fra Latin-Amerika

TOPPTUNGT: Chiles president, Sebastian Pinera (nummer to f.v.) innvier Espacio Riesco, det nye konferansesenteret i Santiago der EU og CELAC, forumet for latinamerikanske og karibiske stater, holder toppmøte lørdag og søndag. Til venstre for presidenten står utenriksminister Alfredo Moreno, og til høyre talskvinne for Chiles regjering, Cecilia Perez (2 R), og toppmøtets generalsekretær Fernando Barrera. (Foto: Reuters / Mario Ruiz / NTB scanpix)
TOPPTUNGT: Chiles president, Sebastian Pinera (nummer to f.v.) innvier Espacio Riesco, det nye konferansesenteret i Santiago der EU og CELAC, forumet for latinamerikanske og karibiske stater, holder toppmøte lørdag og søndag. Til venstre for presidenten står utenriksminister Alfredo Moreno, og til høyre talskvinne for Chiles regjering, Cecilia Perez (2 R), og toppmøtets generalsekretær Fernando Barrera. (Foto: Reuters / Mario Ruiz / NTB scanpix)

Verden synes snudd på hodet under helgens toppmøte mellom EU og Latin-Amerika i Santiago. Tidligere var Europa det rike kontinent som latinamerikanerne håpet på hjelp fra. Nå er det nærmest omvendt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 60 land deltar på det to dager lange toppmøtet i Chiles hovedstad.

På den ene siden står latinamerikanerne, fulle av selvsikkerhet og framtidstro. På den andre siden europeerne, som befinner seg midt i en dyp økonomisk krise.

Mens det tidligere var latinamerikanske land som forsøkte å lokke Europa til å investere sine penger på den andre siden av Atlanterhavet, er det nå europeerne som kjemper om markedsandeler og forsøker å overtale latinamerikanerne til å investere i europeiske statsobligasjoner.

Et tydelig tegn på utviklingen er at mannen som ifølge magasinet Forbes er verdens rikeste, ikke lenger er amerikaner, men mexicanske Carlos Slim.

Jakter på markeder

EU står i dag for 43 prosent av investeringene i Latin-Amerika og Karibia, det er mer enn EUs samlede investeringer i Russland, Kina og India.

Og flere kan det bli hvis europeiske investorer får det som de vil. De ser gylne muligheter på det latinamerikanske markedet. Men konkurransen er hard på et marked som også Kina har fattet stor interesse for.

«Den gamle verdenen» ønsker samtidig forsikringer om at investeringer ikke risikerer å gå tapt som følge av nasjonaliseringer etter ordre fra kontinentets mange venstreorienterte regjeringer.

I fjor var det flere slike kontroverser. Argentina nasjonaliserte YPF, tidligere en del av det spanske oljeselskapet Repsol, mens Bolivia overtok et datterselskap av spanske Red Electrica. Det er ikke blitt tatt godt imot i EU. Andre følsomme temaer under toppmøtet er subsidier og proteksjonisme.

Les også: Kom Stoltenberg i forkjøpet med Robin Hood-skatt

– Bærekraftig

Toppmøtet har fått det omstendelige navnet «Allianse for bærekraftig utvikling: Promotering av investeringer med sosial og miljømessig kvalitet».

Både fra EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og det chilenske vertskapet har det på forhånd kommet vidløftige uttalelser om hvordan Europa og Latin-Amerika kan dra nytte av hverandre i en stadig mer globalisert verden.

– Vi håper å starte en ny æra i forholdet til Europa, som er mindre basert på bistand eller hjelp, og mer på samarbeid, sier Chiles president Sebastian Pinera.

Han understreker at Latin-Amerika både er i stand til å bekjempe fattigdom og skape flere arbeidsplasser, selv om verdensøkonomien er i krise.

I alt 45 stats- og regjeringssjefer har varslet sin ankomst, men én sentral person har måttet melde frafall: Venezuelas president Hugo Chávez. Han ligger kreftsyk på Cuba, og vil i stedet være representert ved sin visepresident Nicolás Maduro.

Personvernpolicy