Store selskaper – lite skatt

NULLSKATT? Selskaper som Coca-Cola omsetter for store tall i Norge, men staten sitter igjen med lite.
NULLSKATT? Selskaper som Coca-Cola omsetter for store tall i Norge, men staten sitter igjen med lite.

Fem store, multinasjonale selskaper omsetter for 6 milliarder kroner i Norge. Staten sitter igjen med 10 millioner kroner i skatteinntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for solide overskudd og milliardomsetninger betaler gigantselskaper som Coca-Cola, Nestlé, Burger King, Peppes Pizza og TGI Fridays lite eller ingenting tilbake til fellesskapet. Og de fleste betaler slett ingen ting, viser en gjennomgang Klassekampen har foretatt.

I Norge må alle bedrifter betale 28 prosent av overskuddet i selskapsskatt.

Ved hjelp av kreativ regnskapsføring der selskapene blåser opp utgiftene sine, blir overskuddet mindre. Dermed blir også skatteinnbetalingen lavere.

– Bruker flere metoder

Professor ved Norges Handelshøyskole og tidligere leder av regjeringens kapitalfluktutvalg, Guttorm Schjelderup, forteller om flere metoder som de store internasjonale selskapene gjerne benytter for å slippe å betale skatt.

– De kan for eksempel sette høye priser på transaksjoner til datterselskap i høyskattland slik at kostnadene blir store der og skattbart overskudd derved lavt, forklarer han.

En annen mekanisme for å bli kvitt skatt er å overføre selskapets gjeld til datterselskapet i Norge, forteller professoren. Schelderup understreker at dette ikke nødvendigvis betyr at selskapene bryter loven.

Vil endre

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil nå se nærmere regelverket og varsler en full gjennomgang.

– I løpet av våren vil departementet sende på høring et lovforslag får å tette skattehull som gir grunnlag for en uheldig skattetilpasning for multinasjonale selskaper, sier han til Dagens Næringsliv.

Mangler milliarder

Tidligere denne uken publiserte Skattedirektoratet tall de har utarbeidet for NRK.

De viser at seks av ti bedrifter i Norge ikke betaler skatt. Ifølge direktoratet unnlot bedriftene å oppgi 29 milliarder kroner til beskatning i 2011.

– Det er overskuddet som skal beskattes. Veldig mange av disse bedriftene har enten ikke overskudd, eller de har tap fra tidligere som kan trekkes fra i skatteberegningen, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Direktoratet mener at 16,7 milliarder kroner av de totalt 29 milliarder kronene er forsøkt unndratt i forbindelse med regelstridige skattetilpasninger hos multinasjonale selskaper.

Personvernpolicy