SAS-ansatte føler seg rundlurt av ledelsen

TUNGE TIDER: Leder for SAS personalklubb, Asbjørn Wikestad, mener det er «helt utrolig» at 18 SAS-ledere har fått bonuser for å bli i selskapet, få uker etter at selskapet stod på konkursens rand. (Arkivfoto: NTB scanpix)
TUNGE TIDER: Leder for SAS personalklubb, Asbjørn Wikestad, mener det er «helt utrolig» at 18 SAS-ledere har fått bonuser for å bli i selskapet, få uker etter at selskapet stod på konkursens rand. (Arkivfoto: NTB scanpix)

- Det er som om brudgommen var utro på bryllupsnatten, sier Asbjørn Wikestad som leder den største fagforeningen i SAS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal fortelle dem at vi har null tillit til dem, sier Asbjørn Wikestad til DN.no.

Wikestad leder den største fagforeningen i SAS Norge, SAS Personalklubb med rundt 800 medlemmer. I ettermiddag skal han og representanter fra både norske, svenske og danske fagforeninger møte SAS-ledelsen i Stockholm til oppvaskmøte om ledelsens bonuser.

- Det ledelsen har gjort er helt sprøtt. Det har ført til at fagforeningene har null tillit både til de som har vedtatt bonusene og til dem som har mottatt pengene, sier fagforeningslederen, som også er første vara til SAS-styret.

- Alle vi SAS-ansatte opplever vel dette som et svik, sier Stig Lundsbakken, leder for verkstedklubben i SAS, til DN.no.

Bort i natta

Både Wikestad og Lundsbakken reagerer sterkt på at 18 toppledere i SAS har fått bonus på til sammen 14 millioner kroner. Denne bonusen ble utbetalt i november og desember, få uker etter at SAS stod på kanten av stupet og etter ledelsens utsagn kun hadde midler til 10 dagers drift.

Selskapet ble reddet etter at forhandlinger endte med en omfattende pakke, som blant annet inkluderer at de ansatte gikk med på lønnsfrys og lengre arbeidsuker.

Les mer om innsparingene her: Enighet mellom SAS og fagforeningene

- Vi har hatt tusenvis av samtaler med ansatte for å forklare og motivere. Og så opplever vi dette, sier Wikestad.

- Jeg har opplevd en del gjennom mine år i SAS, men dette er bare bort i natta.

Les også: SAS-sjefer fikk 14 millioner i bonus

- Lurer folk

Han sier at de ansatte har gått med på kutt for å redde SAS fordi de har opplevd at det har vært en kollektiv dugnad der også ledelsen deltar.

- Og så opplever vi at ledelsen drar ut penger så snart det er mulig. Det er ikke bare uklokt, det er umoralsk. De lurer folk, sier en forbannet Wikestad.

- Det er som om brudgommen var utro på bryllupsnatten, sier Wikestad.

Les også: SAS anklager Ryanair for juks

Politiker-reaksjoner

LO-leder Roar Flaathen stiller ifølge VG seg bak de ansatte i SAS og krever full oppvask, og SV har krevd at disse lederne får sparken .

De skandinaviske regjeringene deltok også i redningsaksjonen.

- Bonusavtalene er også problematiske med tanke på at politikere nå tydeligvis føler seg snytt. Det kan komme korsveier senere da SAS trenger hjelp, og da kan det bli vanskelig å få politikere med på emisjoner når de nå ser at pengene havner i lommen på ledelsen. Man må opptre redelig, sier Wikestad.

Les også: SAS-ansatte reagerer på lokkelønn til ledere

«Utpressing»

Ifølge VG, som først skrev om bonusene, ble bonusene gitt både som såkalte «stay-on-avtaler», for at lederne skal bli i selskapet, men også som «performance bonus», altså en bonus for «ekstraordinær innsats».

Wikestad mener det ligner på utpressing dersom ledere har truet med å slutte, og må få penger til å bli.

- Vi ser det slik som at noen har benyttet muligheten da vi lå nede til å presse frem å få bonus for å bli, sier Lundshagen til DN.no.

Det er SAS HR-direktør, Henriette Fenger Ellekrog, som har signert alle 18 bonusavtalene, men ifølge VG har også SAS-sjefen selv, Rickard Gustafson, skrevet under på avtalene.

Prioriterer dialog

Ifølge Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, er dagens møte et regulært møte mellom ledelsen og fagforeningene. Gustafsson har imidlertid sagt at han «prioriterer dialog med fagforeningene i denne saken som omhandler såkalt stay on fee».

- Vi forventer en imøtekommende ledelse i dag, sier Lundshagen.

Wikestad har ikke store håpet før dagens møte.

- Men, Jesu oppstandelse var ikke ventet det heller, men det skjedde jo....

Les: Mange SAS-ansatte på lønnsbunnen i Norge

Personvernpolicy