SAS blir refset for millionbonuser

SAS-sjef Rickard Gustafson får sterk kritikk fra både politikere, LO og ansatte for sin utbetaling av millionbonuser til nøkkelpersoner i selskapet mens SAS var i forhandlinger for å unngå konkurs. Selv han mener at bonusene var «absolutt nødvendig».
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SAS-sjef Rickard Gustafson får sterk kritikk fra både politikere, LO og ansatte for sin utbetaling av millionbonuser til nøkkelpersoner i selskapet mens SAS var i forhandlinger for å unngå konkurs. Selv han mener at bonusene var «absolutt nødvendig». Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Både LO, politikere og de SAS-ansatte reagerer sterkt på millionbonusene som SAS betalte til nøkkelpersonell samtidig som selskapet jobbet for å unngå konkurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som SAS fikk statlig nødhjelp både fra Norge, Sverige og Danmark, utbetalte selskapet 14 millioner kroner i bonus til flere nøkkelpersoner i selskapet for at de skulle bli i stillingene.

LO-leder Roar Flåthen mener det er helt uakseptabelt at millionbonusene ble utbetalt bak de tillitsvalgtes rygg.

– Det er også kritikkverdig at dette skjer midt i en prosess der ansatte måtte godta lønnskutt for å forhindre konkurs, sier han til Dagsavisen.

Les også: SAS-sjefer fikk 14 millioner i bonus

– Provoserende

Leder i SAS Norsk Kabinforening, Anneli Nyberg, mener bonusutbetalingene er provoserende.

– Når vi godtar kraftige reduksjoner på goder som de ansatte har opparbeidet seg over flere tiår, for å forsøke å redde selskapet, og nå ser at lederne tilgodeser seg selv, så oppleves det som en direkte hån, sier hun.

Nyberg tror ikke kabinforeningen etter dette vil være særlig velvillig innstilt hvis det skulle bli nødvendig med ytterligere nedskjæringer og forhandlinger i framtiden.

Førsteamanuensis Iver Bragelien ved Norges Handelshøyskole har forsket på effekten av bonusordninger og mener at ledelsen bør være bekymret for hva dette vil gjøre med motivasjonen til de ansatte.

– Den dugnadsånden de snakket om i november, overskygges av at ledelsen nå går stikk imot det de krevde av de ansatte, nemlig kutt og dugnadsvilje, sier han.

Politikermisnøye

Også flere politikere på Stortinget reagerer sterkt. Leder for Stortingets næringskomité, Terje Lien Aasland (Ap), kaller bonusordningen for «en totalt feil strategi», mens Høyres Svein Flåtten kaller ordningen for «umusikalsk».

SVs arbeidspolitiske talsperson Karin Andersen sier til Aftenposten at SAS-ledelsen har en «pervertert form for ledelsestankegang».

– Jeg blir oppgitt og sint. Hvis ledere krever ekstra bonus for å gjøre jobben i kriser – da er de ikke ledere, mener Andersen.

Frps Robert Eriksson kaller bonusutbetalingen for «en oppsiktsvekkende uklok beslutning».

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge forsvarer utbetalingene med at de som fikk bonusene som en engangsbetaling, også måtte gå med på mer begrensede vilkår i sine kontrakter.

14 millioner

Det var VG som avslørte at SAS-ledelsen delte ut 14 millioner kroner i bonus til 18 nøkkelpersoner i november og desember i fjor, da SAS-krisen var på sitt verste og de ansatte godtok store kutt i lønn og velferdsordninger for å redde flyselskapet.

Avisen skriver torsdag at SAS-ledelsen nå har innkalt representanter fra alle fagforeningene til et møte i Stockholm.

Ifølge SAS er dette et regulært møte som finner sted på jevnlig basis, men det er liten tvil om at bonusutbetalingene vil bli tatt opp på møtet, i alle fall av fagforeningsrepresentantene.

Personvernpolicy