Skattetrikset - må jobbe 60 timer

Det er ikke lurt å ta ut kontanter fra banken før nyttår og sette pengene inn igjen rett etterpå. Foto: COLOURBOX
Det er ikke lurt å ta ut kontanter fra banken før nyttår og sette pengene inn igjen rett etterpå. Foto: COLOURBOX

Ble dømt til å betale 60 prosent skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En velstående hjemmeværende kvinne i slutten av 50-årene, sa hun hadde fått råd om å spare skatt ved å ta ut totalt 11,6 millioner kroner fra banken før nyttår og sette pengene inn igjen etter årsskiftet, skriver Dagens Næringsliv.

Nå er kvinnen, som i Oslo tingrett oppga at hun er husmor, dømt for ulovlig skattetriksing til å betale 60 prosent i tilleggsskatt og 60 timer samfunnsstraff.

– Dette er et alvorlig forhold, og vi er fornøyd med at denne damen er domfelt etter at hun ble anmeldt av oss, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst til DN. I perioden 2008–2012 tok 251 personer 1,1 milliarder kroner ut av bankkontoen sin og satte dem inn igjen etter nyttår. Ifjor mottok Skatt øst 76 slike hvitvaskingsmeldinger fra Økokrim, mot bare 19 året før.

Vrien skilsmisse Uttakene til den tidligere ustraffede damen førte til at hun betalte nærmere 93.000 kroner for lite i skatt. I dommen står det at hun arvet penger da farens gründerbedrift ble solgt på begynnelsen av 2000-tallet. Store deler av midlene ble passert i fast eiendom og leiligheter.

Samtidig som kvinnen trodde hun gjorde noe genialt, rapporterte bankene transaksjonen hennes til Økokrim, som igjen videresendte dem til Skatt øst.

Les også: Bankene varsler om mer hvitvasking

Damen la i Oslo tingrett ikke skjul på at hun tok ut penger før årsskiftene for å spare formuesskatt. Bankremissene ble oppbevart i kvinnens egen safe til hun satte pengene inn igjen på konto.

Videre var den hjemmeværende kvinnen havnet i et kinkig skilsmisseoppgjør og sa i retten at det var mannen som hadde styrt ekteparets økonomi og tatt seg av selvangivelsen.

Retten mener kvinnens forklaring ikke står til troende, og mener det er hevet over rimelig, fornuftig tvil at kvinnen opptrådte grovt uaktsomt. Forsvareren sier det ikke er avgjort om dommen skal ankes.

Personvernpolicy